Ask Semmie

Is beleggen hetzelfde als gokken?

Door Thomas van der Lee op 18 september 2021 - leestijd: 3 min
Ask Semmie

Nee, beleggen is niet hetzelfde als gokken, maar het is wel één van meest voorkomende vooroordelen over beleggen. Er lijken op het eerste gezicht ook een aantal overeenkomsten te zijn tussen beleggen en gokken. Ze zijn beiden niet zonder risico. Maar wat is dan het verschil?


De verschillen tussen beleggen en gokken

Wat beleggen anders maakt dan gokken is dat je niet alleen geld inzet, maar dat je er ook iets van waarde voor terugkrijgt. Zo koop je bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen. En die zijn ook daadwerkelijk van jou. Ondanks dat ze niet tastbaar zijn ben en blijf jij wel de eigenaar. Totdat je besluit om ze te verkopen.

Ook is gokken iets voor de korte termijn. Je gaat niet 5 jaar lang achterelkaar in het casino staan. Bij beleggen ligt de focus juist wel op de lange termijn. Want hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe groter de kans is dat je beleggingen meer waard worden

Een ander groot verschil is dat je het risico bij beleggen kan spreiden. Zet jij bijvoorbeeld al je geld in op een paar bedrijven, dan kan je het wel een beetje gokken noemen. Maar als je je beleggingen spreidt loop je minder risico op verlies. Dit omdat je minder afhankelijk bent van de prestaties van enkele bedrijven. Daarom beleggen we bij Semmie in meer dan 1.600 verschillende bedrijven. En zo verkleinen we de kans op verlies.


Waarom wordt beleggen vergeleken met gokken?

Sommige mensen zien beleggen als iets voor de korte termijn. Je koopt iets en hoopt er de volgende dag al winst mee gemaakt te hebben. Dat noemen we speculeren. Het kan goed gaan, maar ook fout. En dan kan je zomaar je geld kwijt zijn.

Of mensen vergelijken gokken met beleggingsproducten die wel in de categorie beleggen vallen maar eigenlijk weinig met beleggen te maken hebben. Met deze beleggingsproducten probeer je de beweging van de koers te voorspellen en daar winst op te maken. Bij Semmie blijven we daar ver van weg en staan we voor een periodieke inleg.

Als je belegt voor de lange termijn én zorgt voor een brede spreiding zul je zien dat er een groot verschil zit tussen gokken en beleggen. Wedden? 😉

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.