Ask Semmie

Is beleggen hetzelfde als gokken?

11 september 2020
Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Manager

Alle blogs van Thomas van der Lee
Ask Semmie

Nee, beleggen is niet hetzelfde als gokken, maar het is wel één van meest voorkomende vooroordelen over beleggen. Er lijken op het eerste gezicht ook een aantal overeenkomsten te zijn tussen beleggen en gokken. Ze zijn beiden niet zonder risico. Maar wat is dan het verschil?


De verschillen tussen beleggen en gokken

Wat beleggen anders maakt dan gokken is dat je niet alleen geld inzet, maar dat je er ook iets van waarde voor terugkrijgt. Zo koop je bijvoorbeeld aandelen of beleggingsfondsen. En die zijn ook daadwerkelijk van jou. Ondanks dat ze niet tastbaar zijn ben en blijf jij wel de eigenaar. Totdat je besluit om ze te verkopen.

Ook is gokken iets voor de korte termijn. Je gaat niet 5 jaar lang achterelkaar in het casino staan. Bij beleggen ligt de focus juist wel op de lange termijn. Want hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe groter de kans is dat je beleggingen meer waard worden

Een ander groot verschil is dat je het risico bij beleggen kan spreiden. Zet jij bijvoorbeeld al je geld in op een paar bedrijven, dan kan je het wel een beetje gokken noemen. Maar als je je beleggingen spreidt loop je minder risico op verlies. Dit omdat je minder afhankelijk bent van de prestaties van enkele bedrijven. Daarom beleggen we bij Semmie in meer dan 1.600 verschillende bedrijven. En zo verkleinen we de kans op verlies.


Waarom wordt beleggen vergeleken met gokken?

Sommige mensen zien beleggen als iets voor de korte termijn. Je koopt iets en hoopt er de volgende dag al winst mee gemaakt te hebben. Dat noemen we speculeren. Het kan goed gaan, maar ook fout. En dan kan je zomaar je geld kwijt zijn.

Of mensen vergelijken gokken met beleggingsproducten die wel in de categorie beleggen vallen maar eigenlijk weinig met beleggen te maken hebben. Met deze beleggingsproducten probeer je de beweging van de koers te voorspellen en daar winst op te maken. Bij Semmie blijven we daar ver van weg en staan we voor een periodieke inleg.

Als je belegt voor de lange termijn én zorgt voor een brede spreiding zul je zien dat er een groot verschil zit tussen gokken en beleggen. Wedden? 😉

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Spel en de knikkers - Willem Landman
College van Drs. Landman
Spel en de knikkers - Willem Landman
Belastingvrij schenken in 2017
Jij & Geld
Belastingvrij schenken in 2017
Nieuw bij Semmie: Semmie Booster
Semmie nieuws
Nieuw bij Semmie: Semmie Booster

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.