Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
​Wat kunnen we leren van de Money Talks in 2019?
Money talks

Welke rol speelt geld in jouw leven? Ben je een big spender? Of een echte money maker? Of misschien wel allebei? In 2019 interviewden we mensen over hoe zij met geld omgaan. Iedere keer weer een interessant verhaal. Maar ook een aantal terugkerende thema’s. Wat viel ons op aan de Money Talks in 2019?


1. Je ouders laten meer na dan je denkt

In bijna iedere Money Talks kwam het naar voren. De manier waarop we met geld omgaan is terug te leiden naar onze opvoeding. Van ouders die hun kinderen de koersen lieten volgen, het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ tot in detail naleven én hun kinderen vroeg stimuleren met klusjes en bijbaantjes. Het kwam allemaal langs, met een zuinige mentaliteit tot gevolg.


2. Dromen komen eerst

De behoefte aan geld komt vaak voort uit een droom om iets te bereiken. Bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf, het maken van een wereldreis of je kind laten studeren. Goed nadenken over hoe je je geld wilt besteden is belangrijk. “Je moet slim geld uitgeven. Als jij een bepaalde hobby hebt waar je zielsgelukkig van wordt, gun jezelf dat dan.”, zegt Jessica in haar interview.


3. Up-to-date door beleggen

Doordat je belegt ben je natuurlijk nieuwsgierig naar je rendement. Wat doen de koersen? Deze worden beïnvloed door diverse factoren; van technologische ontwikkelingen tot aan de politiek. Door het beursnieuws te volgen blijf je automatisch up to date. Zoals Laurian zegt “Ik ben me veel bewuster geworden van wat er allemaal speelt in de wereld.”


4. Financieel voor elkaar zorgen

Studieschulden worden hoger en pensioenen worden lager. In steeds meer gezinnen wordt financiële zorg voor elkaar belangrijk. Zoals bij Karin het geval: “Als ik het niet red om voldoende pensioen bij elkaar te sparen, draagt Pascal daaraan bij. En ik spring nu voor hem bij, voor zijn studie. Dat is de afspraak die we hebben gemaakt: we zorgen nu voor elkaar, en straks ook.”


5. Over geld praten is leerzaam

Vroeger was het een taboe om over geld te praten. Gelukkig delen mensen nu steeds meer. Zo is er vast een Money Talk waar je je in hebt herkend of die je heeft geïnspireerd. Ons in ieder geval wel!


Meedoen aan Money Talks

Lijkt het jou leuk om met Semmie over geld te praten? Geef je dan op voor Money Talks door een mailtje te sturen naar esther@semmie.nl

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie