Jij & Geld

​Zakgeld: van nostalgie naar noodzaak

01 augustus 2019
Myra Schaaf
Myra Schaaf

Marketing Manager

Alle blogs van Myra Schaaf
​Zakgeld: van nostalgie naar noodzaak
Jij & Geld

Natuurlijk moet je sparen (en als je portemonnee het toelaat: beleggen!) om die studie of dat rijbewijs over 18 jaar mogelijk te maken. Maar er is ook nog zoiets als financiële opvoeding. En waar begint dat mee? Juist: met zakgeld!


Zakgeld is een woord dat bij veel mensen nostalgie oproept. Bij navraag onder de Semmies op kantoor kwamen er al gauw grappige anekdotes naar boven. Zo vertelde onze PR-manager Coco over die keer dat ze met haar gespaarde zakcentjes een nieuwe barbiepop mocht kopen. Dolblij was ze, maar toen ze eenmaal weer buiten stond met pop en zónder geld, wilde ze toch liever weer ruilen. De tegoedbonnen die ze bij het retourneren ontving, waren aanleiding voor dikke tranen van verdriet.

Ook een mooi verhaal is dat van Semmie-oprichter Sem Jr. van Berkel, die voor een boodschap werd gestuurd met minder dan het benodigde geld. “Regel het maar”, was de opdracht die hij mee kreeg. En dat deed hij. Zo kweek je dus ondernemerschap.


6 tips voor het geven van zakgeld
Nostalgie is mooi, maar voor velen van ons is de financiële jeugd slechts nog een vage herinnering. En ook al zijn je kinderen misschien nog jong, toch komt er een moment dat je hier beslissingen over moet nemen. Hoeveel zakgeld moet je geven? En waar moet je nog meer op letten? We geven je 6 tips:


1. Hoeveel zakgeld je geeft is niet belangrijk

Het spreekt voor zich dat je je kind geen enorme bedragen moet toestoppen, maar de precieze hoogte van het zakgeld is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat erom dat je kind leert omgaan met het uitgeven en sparen van geld binnen een bepaalde termijn. Het Nibud heeft een tabel met gemiddelde bedragen per leeftijd, mocht je toch een richtlijn willen volgen.


2. Begin vroeg

Kinderen kunnen al vroeg verschillende munten onderscheiden. Zodra ze van de kleuterschool af zijn en leren rekenen, kun je al beginnen met zakgeld geven.


3.
Eerst cash, later een bankrekening
Als je kinderen nog klein zijn, is het aan te raden om het zakgeld cash te geven. Dit maakt het tastbaar en overzichtelijk. Wanneer je kinderen wat ouder worden, kun je een bankrekening voor ze openen. Zo kunnen ze leren hoe bankzaken werken. Vanaf dat moment kun je ook kleedgeld storten. Doe dit bijvoorbeeld zodra ze naar de middelbare school gaan.


4.
Maak duidelijke afspraken
Dit geldt voor zowel de ouder als het kind. Geef een vast bedrag, op een vast moment in de week. Zijn er dingen die je kind niet mag kopen van het zakgeld? Bespreek dit met elkaar en controleer het ook.


5. Betrek je kinderen bij geldzaken
Als ouder ben jij natuurlijk het beste voorbeeld voor je kind. Laat dus zien hoe je zelf je geld uitgeeft. Leg uit dat je geld moet betalen om in jullie huis te kunnen wonen. Of houd het kleiner: je moet de caissière geld geven om de koekjes mee naar huis te nemen.


6. Stel spaard
oelen
Om ervoor te zorgen dat je kind niet direct al zijn of haar geld uitgeeft, kun je een spaardoel kiezen. Zo wordt het concreter waar je kind voor spaart. Meerdere spaardoelen hebben, kan natuurlijk ook. Als je je kind laat sparen in spaarpotjes, zien ze hun ‘vermogen’ groeien. En dat smaakt naar meer natuurlijk. Zo worden de kleine spaarders van vandaag de beleggers van morgen!

Meer weten over kinderen en financiën? Bekijk dan deze video van Marjan en ontdek hoe je die dure studie straks tóch kunt betalen.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.