Trending

1 jaar na de uitbraak van het coronavirus. Waar staan we nu?

Door Thomas van der Lee op 27 februari 2021 - leestijd: 5 min
1 jaar na de uitbraak van het coronavirus. Waar staan we nu?
Trending

Een jaar lang domineren besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterfgevallen het nieuws. Gelukkig is daar sinds eind vorig jaar ook de vaccinatiegraad bijgekomen. Maar het coronavirus, dat precies één jaar geleden officieel in Nederland zijn intrede maakte, beheerst nog steeds het nieuws, ons leven en de economie.

Er is in dat ene jaar enorm veel gebeurd, en gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. Een ideaal moment om terug te kijken op het afgelopen jaar, en dan met name welke invloed het coronavirus op de financiële markten heeft gehad. Want dat de economie en de beurzen een opdoffer kregen was duidelijk. Maar gelukkig bleek er ook enorme veerkracht te zijn.


27 februari 2020

Het is donderdagavond 27 februari 2020. Een speciale uitzending over het coronavirus op NPO1 is precies 50 minuten bezig wanneer voormalig Minister Bruins van Medische Zorg & Sport een briefje in zijn handen geduwd krijgt.

De oud-minister vertelt: “Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland. Het zou gaan om een man die verblijft in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.” Hij vervolgt: “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen bezorgd zijn, ik denk dat het belangrijk is dat er feiten op tafel komen.”

We zijn inmiddels precies een jaar verder na de eerste geregistreerde besmetting in Nederland. Maar waar staan we nu? Kijkend naar het aantal geregistreerde besmettingen staan we momenteel op de 21e plaats in de wereld. Met meer dan één miljoen besmettingen en ruim 15.000 geregistreerde doden. Daar staat tegenover dat inmiddels ruim 1.1 miljoen prikken zijn gezet. Ongeveer 6,5% van de bevolking is daardoor (deels) ingeënt. Daarmee gaat het de goede kant op. Het Nederlandse vaccinatieprogramma ging natuurlijk laat van start, maar door minder vaccindoses achter te houden en meer eerste prikken te zetten, maakt Nederland flinke stappen.


Het coronavirus en de beurzen

Op 25 februari vorig jaar berichtten we voor de eerste keer over het virus en de gevolgen op de beurs. Toentertijd was het vooral Italië dat leed onder het virus maar de angst en onzekerheid hield beurzen wereldwijd toen al in zijn greep.

Ruim 2 weken later bereikte de crisis zijn kookpunt. Zo verloor onze nationale index, de AEX, op één dag 10,75%. Dat was het grootste eendaagse verlies van de index in lange tijd.

Op 16 maart werd het officiële dieptepunt bereikt. De AEX bereikte een niveau van 389,60 punten. En dat terwijl de AEX op 17 februari nog op 632,12 punten sloot. Een daling van ruim 40% in één maand tijd!

Niet alleen in Nederland leden beleggers enorme verliezen, de beurzen wereldwijd waren in mineur. De angst voor het virus en de onzekerheid die het met zich meebracht had de beurzen in zijn macht. Overheden en centrale banken reageerden snel en beloofden miljarden te investeren in de financiële markten. Het laatste wat ze wilden is dat de gezondheidscrisis overging in een economische crisis.

Ondanks adequaat optreden hebben ze dat niet kunnen voorkomen. Zo werd op 5 september bekend dat Nederland zich officieel in een recessie bevond: de economie was 2 kwartalen op rij gekrompen. Uiteindelijk zou de schade in 2020 relatief meevallen. De Nederlandse economie kromp vorig jaar namelijk met 3,8%. Nog steeds een flinke krimp, maar het gemiddelde van alle eurolanden bij elkaar was 6,8%.

De economie had (en heeft) te lijden door het virus en de daarbij passende maatregelen. Maar de beurzen speelden hun eigen spel. De AEX bereikte zijn hoogste punt afgelopen jaar eind december. In minder dan een jaar werd de gigantische daling op de beurzen weer goedgemaakt. En daar bleef het niet bij, want de AEX (en ook andere buitenlandse indices) zijn op weg naar recordhoogtes.


Ontwikkeling AEX 2020 tot nu:

Ontwikkeling AEX 2020 tot nu

Er waren twee grote aanjagers voor het positieve herstel eind vorig jaar: de aankondiging van werkende coronavaccins en de overwinning van Joe Biden tijdens de presidentverkiezingen in de Verenigde Staten. Beide gebeurtenissen gaven de belegger hoop: hoop op een goede afloop van de corona-soap en hoop op een stabiele toekomst van de grootste economie ter wereld, die van de Verenigde Staten.


Wat staat ons het aankomende jaar te wachten?

Op de beurzen hebben we de verliezen die tijdens de coronacrisis waren geleden inmiddels ruimschoots goedgemaakt. Ben je tijdens het dieptepunt ingestapt, dan heb je zelfs een extra mooi rendement kunnen maken.

Veel beleggers geloven in een goede afloop van het herstel dat inmiddels is ingezet. In december kwamen de vaccinatieprogramma’s wereldwijd op gang. De snelheid waarmee gevaccineerd gaat worden, en hoe goed we de regels blijven volgens omtrent het virus gaan van invloed zijn op hoe snel we deze crisis achter ons gaan laten.

Dat er zo snel meerdere vaccins zijn ontwikkeld en al beschikbaar zijn is een zegen voor zowel de maatschappij als de economie. Door de snelle verspreiding van die vaccins wordt het nieuwe normaal waarschijnlijk sneller dan verwacht realiteit. Overheden en centrale banken zullen daarbij maximaal blijven stimuleren om de groei te versnellen. De economie komt zo op een snel tempo weer terug op het oude niveau. En de financiële markten plukken daarvan vruchten: financieel aanjagende overheden en economische groei lijkt een succesformule voor een mooi rendement.

Maar laten we natuurlijk nog wel een slag om de arm houden: we zijn nog steeds afhankelijk van vaccins, en hopen dat het coronavirus niet onbedwingbaar muteert. Ook de vele ingrijpende maatregelen die we de afgelopen tijd hebben gezien (van lockdowns tot avondklok) waren nodig om het virus in te dammen.

Een jaar terug wisten we nog niet wat de implicaties van het virus zouden zijn, en we hopen dat het aankomende jaar in het teken staat van het herstel. Maar dat gaat met vallen en opstaan. Hoe dan ook, we spreken elkaar weer over precies één jaar.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het