Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Beleggen

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, is de Amsterdamse beurs gesloten. Beurshandelaren konden zich vanochtend dus nog eens lekker omdraaien. Terwijl de Dag van de Arbeid in Nederland niet eens een officiële feestdag is! De meeste niet-beleggers moeten vandaag gewoon werken. Hoe kan dit?


Een fusie van feestdagen

Toen de beurs van Amsterdam in 2000 fuseerde met de beurzen van Parijs en Brussel, kreeg de beurs in Amsterdam de Dag van de Arbeid erbij. Dat komt door de Europese Centrale Bank (ECB). De Dag van de Arbeid wordt namelijk in bijna alle Europese landen jaarlijks op 1 mei gevierd, waardoor het ook voor de ECB een officiële feestdag is. Alleen Nederland, Denemarken en Groot-Brittanië vieren deze dag officieel niet, maar de Amsterdamse beurs sinds de fusie dus wel.


Socialistische oorsprong

De Dag van de Arbeid is ontstaan in de Verenigde Staten. In 1886 gingen Amerikaanse arbeiders in Chicago de straat op voor een 8-urige werkdag. Er vielen doden, zo hevig ging het eraan toe. Een paar jaar later op de Tweede Internationale, een internationale organisatie van socialistische politieke partijen en vakbonden, werd besloten om ook in Europa op 1 mei de straat op te gaan. En zo geschiedde: in Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Italië, Spanje, België, Noorwegen, Zweden, maar ook in Nederland en Denemarken vonden grote demonstraties plaats. Dankzij die demonstraties hebben we nu een 8-urige werkdag. Vóór deze demonstraties (ten tijde van de Industriële Revolutie) was dit vaak wel 10 tot 16 uur per dag. En dat zes dagen per week.


Bíjna alle landen ter wereld, maar Nederland niet

Sindsdien is over de hele wereld - van Egypte tot Tanzania, Brazilië tot Libanon en Georgië - de Dag van de Arbeid een officiële feestdag. Er zijn maar twintig landen ter wereld waar deze dag niét gevierd wordt. Nederland is er daar dus een van. In Nederland is, ondanks dat we er al vroeg bij waren, anderhalve eeuw na de demonstraties steeds meer op de achtergrond geraakt. Behalve op de Caribische eilanden, daar vieren ze wel nog steeds de Dag van de Arbeid.

In de Verenigde Staten, Canada en Australië wordt de Dag van de Arbeid – Labour Day – ook gevierd, maar niet op 1 mei.


Maar wij hebben Koningsdag

Er is geen eenduidige verklaring voor het verdwijnen van deze dag als feestdag in Nederland. In ieder geval verzoenden de sociaaldemocraten zich na de Tweede Wereldoorlog met het Koningshuis en werd onze Koninginnedag op 30 april een breed gedragen feestdag. Die dag zit erg dicht op 1 mei, en sinds Willem-Alexander koning is, is dat met zijn verjaardag op 27 april niet veranderd.


Geen vrijmarkt voor beleggers

Op Koningsdag wordt sinds de fusie op de beursvloer in Amsterdam trouwens wél gewoon gehandeld op de beursvloer in Amsterdam, omdat onze Koningsdag voor de ECB géén officiële feestdag is. Geen vrijmarkten voor beleggers, dus. Net als op Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. Voor de ECB zijn dit geen officiële feestdagen. Zo leverden de Fransen door de fusie hun Quatorze Juillet in en kreeg België er Goede Vrijdag en Tweede Paasdag bij, maar is de beurs in Brussel op Tweede Pinksterdag en Allerheiligen gewoon open zoals in Amsterdam en de andere beurzen van Euronext, terwijl de rest van België vrij is.


En de banken?

Bankmedewerkers hebben het op 1 mei al veel langer rustig: doordat overboekingen tussen verschillende banken via de ECB lopen (al gaat dat binnenkort veranderen) kan je op de feestdagen van de ECB geen geld overmaken.

Oh, en de meeste Amsterdamse gemeenteambtenaren en de personeelsleden van de vakbonden zijn ook lekker vrij vandaag.


En Semmie?

Semmie belegt twee keer per week voor jou: op dinsdag en op vrijdag. Omdat de Dag van de Arbeid dit jaar op een woensdag valt, verandert daar dus niets aan. Wat wel een dagje opschuift is de rebalance. Dat doet Semmie altijd op de eerste werkdag van de maand. Vanwege de Dag van de Arbeid schuift die dus een dagje op. Heb je vandaag toch nog vragen? Semmie is bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur op de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.