Trending

1 mei: jij werkt, wij niet. Hoe zit dat?

Door Thomas van der Lee op 01 mei 2020 - leestijd: 4 min
1 mei: jij werkt, wij niet. Hoe zit dat?
Trending

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, is de Amsterdamse beurs gesloten. Beurshandelaren konden zich vanochtend dus nog eens lekker omdraaien. Terwijl de Dag van de Arbeid in Nederland niet eens een officiële feestdag is! De meeste niet-beleggers moeten vandaag gewoon werken. Hoe kan dit?


Een fusie van feestdagen

Toen de beurs van Amsterdam in 2000 fuseerde met de beurzen van Parijs en Brussel, kreeg de beurs in Amsterdam de Dag van de Arbeid erbij. Dat komt door de Europese Centrale Bank (ECB). De Dag van de Arbeid wordt namelijk in bijna alle Europese landen jaarlijks op 1 mei gevierd, waardoor het ook voor de ECB een officiële feestdag is. Alleen Nederland, Denemarken en Groot-Brittannië vieren deze dag officieel niet, maar de Amsterdamse beurs sinds de fusie dus wel.


Socialistische oorsprong

De Dag van de Arbeid is ontstaan in de Verenigde Staten. In 1886 gingen Amerikaanse arbeiders in Chicago de straat op voor een 8-urige werkdag. Er vielen doden, zo hevig ging het eraan toe. Een paar jaar later op de Tweede Internationale, een internationale organisatie van socialistische politieke partijen en vakbonden, werd besloten om ook in Europa op 1 mei de straat op te gaan. En zo geschiedde: in Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Italië, Spanje, België, Noorwegen, Zweden, maar ook in Nederland en Denemarken vonden grote demonstraties plaats. Dankzij die demonstraties hebben we nu een 8-urige werkdag. Vóór deze demonstraties (ten tijde van de Industriële Revolutie) was dit vaak wel 10 tot 16 uur per dag. En dat zes dagen per week.


Bíjna alle landen ter wereld, maar Nederland niet

Sindsdien is over de hele wereld - van Egypte tot Tanzania, Brazilië tot Libanon en Georgië - de Dag van de Arbeid een officiële feestdag. Er zijn maar twintig landen ter wereld waar deze dag niet gevierd wordt. Nederland is er daar dus een van. In Nederland is deze dag, ondanks dat we er al vroeg bij waren, anderhalve eeuw na de demonstraties steeds meer op de achtergrond geraakt. Behalve op de Caribische eilanden, daar vieren ze wel nog steeds de Dag van de Arbeid.

In de Verenigde Staten, Canada en Australië wordt de Dag van de Arbeid – Labour Day – ook gevierd, maar niet op 1 mei.


Maar wij hebben Koningsdag

Er is geen eenduidige verklaring voor het verdwijnen van deze dag als feestdag in ons land. In ieder geval verzoenden de sociaaldemocraten zich na de Tweede Wereldoorlog met het Koningshuis en werd onze Koninginnedag op 30 april een breed gedragen feestdag. Die dag zit erg dicht op 1 mei, en sinds Willem-Alexander koning is, is dat met zijn verjaardag op 27 april niet veranderd.


Geen vrijmarkt voor beleggers

Op Koningsdag wordt sinds de fusie op de beursvloer in Amsterdam trouwens wél gewoon gehandeld op de beursvloer in Amsterdam, omdat onze Koningsdag voor de ECB géén officiële feestdag is. Geen vrije dag voor de beurshandelaren dus. Net als op Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. Voor de ECB zijn dit geen officiële feestdagen. Zo leverden de Fransen door de fusie hun Quatorze Juillet in. België kreeg er Goede Vrijdag en Tweede Paasdag bij, maar is de beurs in Brussel op Tweede Pinksterdag en Allerheiligen wel gewoon terwijl de rest van België vrij is.


En de banken?

Bankmedewerkers hebben het op 1 mei al veel langer rustig: doordat overboekingen tussen verschillende banken via de ECB lopen kan je op de feestdagen van de ECB geen geld overmaken.

Oh, en de meeste Amsterdamse gemeenteambtenaren en de personeelsleden van de vakbonden zijn ook lekker vrij vandaag.


En Semmie?

Semmie belegt twee keer per week voor jou: op dinsdag en op vrijdag. Omdat de Dag van de Arbeid dit jaar op een vrijdag valt, verandert er dus het een en ander. De rebalance schuift op naar 4 mei en de eerstvolgende handelsdag is daarom op 8 mei. Wil je precies weten wanneer we handelen en welke handelsdagen vervallen, bekijk dan onze handelsagenda.

Heb je vandaag toch nog vragen? Semmie is bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur op de chat!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.