Trending

4 dingen die we als beleggers kunnen leren van 2020

Door Thomas van der Lee op 31 december 2020 - leestijd: 4 min
4 dingen die we als beleggers kunnen leren van 2020
Trending

Zo, er leek geen einde aan te komen. Maar morgen is het toch zover: 2021 is eindelijk daar. En wat is het fijn om dit jaar af te kunnen sluiten. Want er speelde nogal wat… Van het coronavirus tot de Brexit en van lockdowns tot de presidentverkiezingen in de Verenigde Staten. Het voordeel: het was geen enkele dag saai. Het nadeel: er was een hoop onzekerheid, en dan zeker op de financiële markten.

En als er iets de beurzen niet goed doet, dan is het onzekerheid. Beleggers weten dan niet waar ze aan toe zijn. Is het slim om nu wel in te stappen of toch niet? Onzekerheid weerhoudt beleggers dan ook om te investeren, en dat doet de koersen niet goed. Want als er meer aanbod is dan de vraag dalen koersen en dalen de rendementen mee.

Maar 2020 bracht ons ook veel leerzame momenten. Beurzen kenden in 2020 diepe dalen en hoge toppen. We hebben 4 zaken uit het afgelopen jaar op een rij gezet om van te leren en mee te nemen naar het aankomende (beleggings)jaar.


1. Probeer je emoties in bedwang te houden

Het is lastig, want we zijn mensen. En mensen hebben emoties. Gelukkig maar. Maar om je door je emoties te laten leiden tijdens het beleggen is niet aan te raden. Je bent dan eerder geneigd om beslissingen te maken die je rendement negatief kunnen beïnvloeden. En zeker tijdens het hoogtepunt (of dieptepunt, net hoe je het wilt zien) van de coronacrisis werden er nogal wat overhaaste beslissingen gemaakt.

Als je op 1 januari een bedrag gestort had en het hele jaar niet aan je beleggingen was gekomen eindigde je met een positief rendement. Dat krijgt meer aanzien als je weet dat op het dieptepunt van de crisis koersen ruim 40% lager stonden dan aan het begin van het jaar. Je belegt voor de lange termijn, daar horen dalende koersen nu eenmaal bij. Zie je ze snel dalen, houd je emoties in bedwang en druk niet meteen op de verkoopknop. Want je neemt je verlies pas als je je beleggingen verkoopt. En daarnaast kan je altijd nog proberen om te profiteren van dalende koersen!


2. Spot de koopkans

Dat brengt ons bij het tweede punt: spot de koopkans. Het is onmogelijk om de markt te timen: om precies op het dieptepunt van de crisis in te stappen zijn er maar enkele onder ons gegeven. Maar dat betekent niet dat je niet van een flinke beursdip kunt profiteren. Door bijvoorbeeld wat extra’s periodiek bij te storten weet je dat je een grote kans maakt op een mooi rendement. Het kan zijn dat de koersen namelijk nog extra dalen, maar daar kan je proberen van te profiteren met een periodieke belegging. En als de koersen weer stijgen dan zal je dit ook weer terugzien in de rendementscijfers van je portefeuille.


3. De beurs kent zijn eigen wetten

We kwamen dit jaar in een diepe recessie terecht. En dat zou je al bijna zijn vergeten. Zeker als je naar de beurskoersen kijkt. Want hoe die zich in deze tijden hebben ontwikkeld doet toch je wenkbrauwen wel fronsen. Er werden enorme records neergezet. Vooral in de Verenigde Staten, toch een van de landen die behoorlijk lijdt onder het coronavirus, stegen de indices naar ongekende hoogten. In tijden waarin grote delen van de industrie nog steeds lijden onder lockdowns zie je dat beleggers toch vooral vooruitkijken. En dat zie je weer terug in de koersen. Beleggers hebben namelijk hun blik op de toekomst gericht en stemmen daar ook hun strategie op af. De koers van vandaag wordt daarom niet alleen bepaald door het nieuws van vandaag. Meer hierover lees je in ons artikel Het nieuws vandaag is niet de koers van vandaag.


4. De lage rente is leidend

TINA. TINA staat voor ‘There Is No Alternative’, ofwel er is een gebrek aan een goed alternatief. TINA hield het afgelopen jaar de financiële markten in haar greep. Want bij een gebrek aan een goed alternatief hebben beleggers het afgelopen jaar veel geld in aandelen geïnvesteerd. Niet alleen het afgelopen jaar maar trouwens ook de jaren daarvoor. Dit komt mede vanwege de lage rentestanden. De rente op sparen is zeer laag, en ook obligaties leiden onder die lage rentestanden. Of de stijging van de laatste tijd aanleiding is voor een correctie dat is wel de vraag. Bij gebrek aan slecht nieuws kunnen de aandelenkoersen nog prima verder stijgen.


Een mooi jaar voor de boeg?

Het afgelopen jaar was een opmerkelijk jaar waarin veel gebeurde. Een jaar vol met leermomenten die we meenemen naar het aankomende beleggingsjaar. We weten dat we niet alles kunnen weten, en ook wat ons te wachten staat in 2021 is natuurlijk een verrassing. Desondanks leren we bij Semmie van het verleden en zorgen we er zo voor dat onze portefeuilles stevig staan als er in de toekomst nieuwe stormen zich voordoen. En als het wel voor de wind gaat, proberen we er een prachtig mooi jaar van te maken met een mooi rendement.

Hoe dan ook, we hebben genoeg om naar uit te kijken. Maar allereerst natuurlijk alvast een prachtig uiteinde gewenst!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het