Money facts

Vijf bedrijven die je niet meteen op de beurs zou verwachten

Door Thomas van der Lee op 15 oktober 2020 - leestijd: 5 min
Vijf bedrijven die je niet meteen op de beurs zou verwachten
Money facts

Jaarlijks gaan er honderden nieuwe bedrijven naar de beurs. Sommige zijn bekend maar van het overgrote merendeel zal je niet gehoord hebben. Daardoor zijn er veel bedrijven op de beurs waarvan je niet verwacht dat ze er zijn en dat er in belegd kan worden. En dat maakt het juist interessant. We vonden vijf bedrijven die je niet meteen op de beurs zou verwachten maar waar je wel in kan beleggen.


1. Odyssey Marine Exploration

Een onderneming die de verborgen schatten op de zeebodem zoekt en bergt. Het kan zo onderdeel zijn van een avontuurlijk filmscript maar voor Odyssey Marine Exploration is het dagelijkse kost, en met succes. Zo vond het al 240 ton zilver in het gezonken Britse vrachtschip SS Gairsoppa (met een waarde van €150 miljoen) en ook werd een gigantische Spaanse muntenschat van €350 miljoen gevonden in de Atlantische Oceaan bij Portugal.

Maar schatzoeken is niet de hoofdtaak van het Amerikaanse bedrijf. De focus ligt namelijk op het uit de zeebodem halen van mineralen zoals kobalt, goud, zilver, koper en zink.

Sinds 1997 valt er namelijk te handelen in aandelen van het bedrijf. Maar met een beurswaarde van slechts $80 miljoen is het de vraag of je als belegger met dit bedrijf in zee moet gaan.


2. Canopy Growth Corporation

In april 2013 werd Canopy Growth Corporation opgericht onder de naam Tweed Marijuana Inc. En zoals je misschien al hebt geraden, richt dit bedrijf zich voornamelijk op de productie van cannabis en op cannabis infused drinks (drankjes waaraan cannabis is toegevoegd). Canopy Growth was de eerste gereguleerde, erkende, openbaar verhandelende cannabisproducent in Noord-Amerika. Het bedrijf profiteerde van de legalisering van wiet in Canada en richt zich inmiddels ook op de Amerikaanse en Duitse markt.

Sinds 2018 wordt het aandeel (met de toepasselijke ticker WEED) verhandeld op de beurs van Toronto, Canada. Bij opening was de waarde van het aandeel €13,61. Mocht je het aandeel toen gekocht hebben en nog in bezit hebben, heb je geen goede deal gemaakt. Want na een all time high van €461 in 2018 is het aandeel op het moment van schrijven nog maar ongeveer €8,83 waard.


3. BTS

Boy with luv’, ‘Waste it on me’ en ‘Dynamite’... er is een grote kans dat je geen idee hebt wat die 3 met elkaar gemeen hebben. Maar het zijn singles van de immens populaire Koreaanse popgroep BTS. De popgroep Bangtan Boys (BTS) is in ons land nog relatief onbekend. Maar met meer dan 20 miljoen verkochte albums wereldwijd timmerden deze jonge Koreanen flink aan de weg. Mede dankzij de gigantische populariteit in hun thuisland: Zuid-Korea. Om van die populariteit te profiteren plande het bedrijf achter de popgroep, Big Hit Entertainment, een beursgang op de Koreaanse techbeurs Kosdaq. Het wilde daarmee 963 miljard won (€702 miljoen) ophalen. Een nummer één positie op de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven heeft het bedrijf nog lang niet, sinds de beursgang in 2020 is het aandeel maar mondjesmaat gestegen.4. World Wrestling Entertainment

‘Let’s get ready to ruuuuuuumble’, is wat voorafgaat aan een professionele worstelwedstrijd die wordt georganiseerd door World Wrestling Entertainment (WWE). Dit bedrijf is een Amerikaans media- en amusementsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het professioneel worstelen. Het is daarin ook meteen de grootste in de sector. Met miljoenen kijkers naar de worstelshows, die uitgezonden worden in ruim 170 landen, is worstelen wereldwijd een zeer populair tijdverdrijf.

Sinds 1999 valt er te beleggen in WWE. Bij de beursgang werd $172.5 miljoen opgehaald en één aandeel WWE was toen nog $17 waard. Ruim 20 jaar later is de prijs van het aandeel WWE gestegen tot ruim $39.


5. Lingerie Fighting Championships Inc.

Schaarsgeklede dames die het tegen elkaar opnemen in de ring. Overal is een markt voor, blijkt. Het Amerikaanse Lingerie Fighting Championships Inc. zag een gat in de markt en richt zich – naar eigen zeggen – op de ontwikkeling, productie, promotie en distributie van sportentertainment dat commercieel beschikbaar wordt gemaakt via live-evenementen, televisienetwerken, video-on-demand en digitale mediakanalen.

Sinds 2015 is het mogelijk om in dit aandeel te handelen maar of het aandeel ook op de beurs scoort? Niet echt. Een aandeeltje Lingerie Fighting Championships is sinds de beursgang behoorlijk uitgekleed en heeft op het moment van schrijven een schamele waarde van $0,00010.


Een kleine disclaimer…

De hierboven beschreven aandelen tonen maar weer eens hoe divers het aanbod op de beurs kan zijn. Maar hoe interessant sommige aandelen ook kunnen zijn, bij Semmie houden we het toch bij de iets minder exotische aandelen. Deze zijn minder volatiel, hebben een bewezen goede bedrijfsvoering en voldoen vooral aan de voor ons belangrijke ESG-criteria. Zodoende kunnen wij voor de lange termijn beleggen en werken we vol vertrouwen naar ons doel toe: het behalen van een marktconform rendement.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het