Money facts

5 beleggingsfilms die je gezien moet hebben

Door Thomas van der Lee op 30 juli 2021 - leestijd: 5 min
5 beleggingsfilms die je gezien moet hebben
Money facts

De aantrekkingskracht van de financiële wereld is de afgelopen jaren ook door Hollywood ontdekt. Er zijn dan ook in rap tempo vele films uitgekomen over de wereld van het grote geld. Hiervan is de meest bekende waarschijnlijk wel The Wolf of Wall Street, maar er zijn meer die je gezien moet hebben.

Dankzij de vele streamingdiensten van tegenwoordig hoeven we niet meer naar de bioscoop om een filmpje te pakken. Dat doen we gewoon lekker, ontspannen, vanaf de bank. Dit maakt het ook makkelijk om de iets oudere film terug te kijken. Om in het thema te blijven hebben we 5 interessante films over beleggen en de financiële wereld voor je op een rij gezet. Zo kan jij lekker ontspannen terwijl je meteen meer kennis opdoet over de financiële wereld en de wereld van beleggen.


1. Moneyball (2011)

De eerste beleggingsfilm die je gezien moet hebben is Moneyball. Moneyball is gebaseerd op het boek Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game van de Amerikaanse auteur Michael Lewis. Het boek (en de film) vertellen het verhaal van Billy Beane (gespeeld door Brad Pitt). Bean is de General Manager van het honkbalteam Oakland Athletics die met behulp van data-analyse spelers selecteert voor zijn team. Deze atypische Hollywoodfilm geeft ons waardevolle lessen over hoe je het meeste uit je geld kan halen. De trailer bekijk je hier.


2. The Wolf of Wall Street (2013)

The Wolf of Wall Street. Misschien wel de meest bekende beleggingsfilm van allemaal. Leonardo di Caprio speelt Jordan Belfort, een New Yorkse effectenhandelaar die maar één doel heeft: geld verdienen. En dat over de rug van anderen. Op deze manier werkt hij zich naar de top van de beurswereld. Uiteindelijk moet hij daar wel een prijs voor betalen. The Wolf of Wall Street is een echt hollywoodfilm en daardoor zeer vermakelijk. De trailer bekijk je hier.


3. The Big Short (2015)

De wereldeconomie staat op instorten, maar daar heeft niemand oog voor. Bijna niemand. Want Michael Burry (gespeeld door Christian Bale) en Jared Venett (gespeeld door Ryan Gosling) zetten er geld op in dat de huizenmarkt zal instorten. Waar er wereldwijd enorm veel verlies wordt geleden als de huizenmarkt ook daadwerkelijk in blijkt te storten, worden Burry en Venett enorm rijk. The Big Short gaat over de financiële crisis van 2007 tot en met 2012 en de kredietcrisis als aanloop hiervan.

Drie onafhankelijke verhaallijnen lopen door elkaar heen en vertellen zo het hele verhaal. Hierbij richt de film zich vooral op de aanloop naar de crisis toe en hoe Burry voor gek werd verklaard toen hij dacht dat alles zou instorten. Maar hoe het is afgelopen weten we inmiddels allemaal. De trailer bekijk je hier.


4. Margin Call (2011)

Margin Call speelt zich af in 2008 en volgt een etmaal lang het reilen en zeilen binnen een grote investeringsbank die verdacht veel weg heeft van Lehman Brothers. De film draait om het verhaal dat een grote investeringsbank riskante investeringspakketten aan hun cliënten verkoopt, ondanks dat daar grote risico’s aan kleven.

Een analist komt hierachter en ontdekt dat het onderpand van het bedrijf niet meer volstaat om eventuele verliezen te compenseren. Het bedrijf stevent daarom af op een grote ramp. Margin Call is een pakkende thriller over het begin van de financiële crisis. De trailer bekijk je hier.


5. Playing with FIRE: The Documentary (2019)

Financiële onafhankelijkheid. Wie wil dat nou niet? Dankzij de FIRE-beweging (Financial Independence Retire Early), neemt de populariteit hiervan ook – vooral onder millennials – toe. Deze film is als documentaire een beetje een vreemde eend in de bijt. Streef je naar financiële onafhankelijkheid of heeft het je interesse getrokken, dan is dit een beleggingsfilm die je gezien moet hebben.

In deze documentaire volgen we een jong gezin die FIRE ontdekt en hun levens willen veranderen. De documentaire geeft een goede introductie in wat FIRE nu precies is en welke voordelen het je kan bieden. De trailer bekijk je hier.


Of bekijk ons YouTube kanaal

Niet alleen Hollywood maakt video's over beleggen, ook bij Semmie doen we dat. Met bijkomend voordeel: je hoeft bij ons niet te betalen om onze films te bekijken! Met iets minder special effects en een iets kleiner budget zorgen we er wel voor dat je alles leert over de wereld van belegen. Zo stellen we je in staat om de beste keuzes voor je financiën te maken.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het