Money facts

​5 beleggingstips voor 2020

Door Thomas van der Lee op 19 februari 2020 - leestijd: 6 min
​5 beleggingstips voor 2020
Money facts

Worden we dit jaar na 32 jaar weer eens Europees Kampioen? Gaan we ons medaillerecord verbreken tijdens de Olympische Spelen in Tokio? En gaat Trump de presidentsverkiezingen voor de tweede keer winnen? Een glazen bol hebben we niet bij Semmie, dus dat blijft gissen. Wat we wel hebben is verstand van beleggen. En daarom delen we een aantal van onze beleggingstips zodat je zoveel mogelijk uit het beleggingsjaar 2020 haalt.


1. Beleg voor de lange termijn

Beleggen doen we bij Semmie voor de lange termijn. Ook wij weten niet hoe de koersen zich morgen gaan ontwikkelen. Het enige dat we zeker weten is dat de beurs omlaag en omhoog zal gaan. Hoe verder in de toekomst je financiële doel ligt, hoe meer tijd je hebt om eventuele koersdalingen op te vangen.

Historisch gezien worden beleggingen over een lange periode meer waard. Onderzoeken van onder andere J.P. Morgan, een Amerikaanse bank en vermogensbeheerder, geven ook aan dat langetermijnbeleggen minder risico’s kent dan wanneer je speculeert op korte termijn koersschommelingen. De analisten zagen dat het rendement van aandelen in het eerste jaar van een belegging flink schommelt. De bruto rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto rendement van +6 tot +17% haalden.

De conclusie? Hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je beleggingen meer waard worden. Let er wel op dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.


Tip 1 beleg voor de lange termijn


2. Denk aan fondsbeleggen

Beleggingsfondsen zijn een vertrouwde keuze voor de belegger en worden steeds populairder. Een beleggingsfonds kan je namelijk zien als een mandje van verschillende aandelen of obligaties. Door de spreiding van aandelen in bedrijven of sectoren, vaak met hetzelfde thema, loop je minder risico. Je bent namelijk niet afhankelijk van het presteren van één enkel aandeel.

Bij Semmie beleggen we in aandelen- en obligatiefondsen. Aandelenfondsen richten zich vaak op een bepaalde sector of op een bepaald thema zoals duurzaamheid. Obligatiefondsen beleggen vaak in obligaties van overheden of bedrijven. Een deel van het geld gaat in aandelenfondsen, een deel in obligatiefondsen, afhankelijk van het risicoprofiel van onze beleggers. Er zijn veel manieren om in een beleggingsfonds te beleggen. Let hierbij altijd op de kosten en behaalde resultaten. Goede resultaten uit het verleden geven geen garantie op goede resultaten in de toekomst en slechte resultaten uit het verleden natuurlijk ook niet.


<br>


3. Ga voor duurzaam beleggen

Bedrijven worden steeds duurzamer en daardoor de beleggingsmarkt ook. Niet alleen vanwege ethische overwegingen, maar ook vanuit financieel oogpunt. Steeds vaker wordt er duurzaam belegd. En dat betekent niet alleen dat men zijn geld investeert in zonne- en windenergie. Bedrijven die wapens maken of kinderarbeid inzetten worden tegelijkertijd uitgesloten.

Semmie kiest alleen fondsen die actief bezig zijn met duurzaamheid. We selecteren onze fondsen op 3 aspecten: milieu, mens én bestuur. Dit doen we met de zogenaamde ESG-criteria in ons achterhoofd. Bedrijven die volgens deze criteria ondernemen, doen dat met respect voor de planeet en het milieu, mens en dier, en voor een goed ondernemingsbestuur.


<br>


4. Spreid je risico

Risico nemen hoeft niet erg te zijn, maar onnodig risico nemen door al je geld in één aandeel te stoppen is niet handig. Bij de roulettetafel zet je ook niet al je geld in op één nummer. Vind je, net als Semmie, spreiding belangrijk, denk dan aan beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen of trackers. Zo kun je het risico dat je loopt verminderen. Er zijn bijvoorbeeld beleggingsfondsen die aandelen van ruim 1.600 bedrijven bevatten. Daalt dan de koers van één van die bedrijven, dan heeft dat een kleinere invloed op het rendement dan wanneer je afhankelijk bent van één enkel aandeel. Denk bij risicospreiding ook verder dan Nederland. Zo spreiden wij bij Semmie door wereldwijd te beleggen, een deel in Europa, een ander deel in Amerika, maar Semmie belegt ook in Azië, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika (opkomende markten). Door je geld te spreiden, ben je als belegger nooit afhankelijk van één bedrijf, sector of regio.

Een andere manier om onnodig risico te voorkomen is door periodiek te beleggen. Met periodiek beleggen leg je op vaste momenten een bedrag in, bijvoorbeeld elke 22ste van de maand. Je hebt zo minder last van koersschommelingen. Je koopt namelijk iets meer als de koersen laag zijn, en iets minder als de koersen weer wat hoger zijn. Zo betaal je over de langere termijn een mooie gemiddelde prijs.

Niemand weet welke belegging het goed gaat doen, maar wie verkeerd kiest en alles op één paard inzet kan veel geld verliezen. Ga daarom altijd voor een ruime spreiding in fondsen en tijd.


<br>


5. Bepaal je beleggersprofiel

Het is belangrijk om te weten wat voor belegger je bent. Zie je jezelf als een offensieve belegger die wat meer risico wilt nemen, of ben je juist een defensieve belegger die ’s nachts wakker ligt van een koersdaling? Dit bepaalt hoeveel risico je wilt en kan nemen met je beleggingen. Als defensieve belegger wil je over het algemeen zo min mogelijk risico lopen. Misschien beleg je voor de kortere termijn of ben je van plan binnenkort je geld op te nemen. Ben je juist een offensieve belegger, dan ben je bereid meer risico te nemen. Je schrikt niet zo snel van schommelingen op de beurs.

Bij Semmie vinden we het belangrijk dat onze beleggers volgens het voor hen passende beleggersprofiel beleggen. Welk profiel past bij jou? Daar kom je achter als je de vragenlijst invult bij het openen van je rekening. We raden je aan om van het beleggersprofiel uit te gaan waarin Semmie je heeft ingedeeld.


Tot slot

Wat ons betreft zijn dit niet alleen beleggingstips voor 2020, maar blijven ze nog lang een goede strategie. Heb je nog vragen? Stel ze via de chat.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.