Money facts

Vijf beleggingstips waar je altijd wat aan hebt

Door Thomas van der Lee op 19 februari 2020 - leestijd: 6 min
Vijf beleggingstips waar je altijd wat aan hebt
Money facts

Wil je beginnen met beleggen? Of heb je al flink ervaring op de beurs maar wil je nog betere beslissingen maken? Dan heeft Semmie enkele tips voor je. Want ongeacht hoelang je al belegt, als je meer weet maak je altijd betere beslissingen.


1. Beleg voor de lange termijn

Bij Semmie beleggen we voor de lange termijn. Ook wij kunnen niet voorspellen hoe de koersen zich morgen zullen ontwikkelen. Het enige wat we zeker weten, is dat de beurs zowel kan stijgen als dalen. Hoe verder je financiële doel in de toekomst ligt, hoe meer tijd je hebt om eventuele koersdalingen op te vangen.

Historisch gezien zijn beleggingen over een lange periode meer waard geworden. Onderzoeken, waaronder die van J.P. Morgan, een Amerikaanse bank en vermogensbeheerder, geven aan dat langetermijnbeleggen minder risico's met zich meebrengt dan speculeren op korte termijn koersschommelingen. Analisten hebben opgemerkt dat het rendement van aandelen in het eerste jaar van beleggingen aanzienlijk kan schommelen, met bruto rendementen variërend tussen +47% en -39%. Dit zijn grote verschillen. Echter, over een periode van 20 jaar zijn deze verschillen veel kleiner. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto rendement van +6% tot +17% behaalden.

De conclusie luidt: hoe langer je belegt, hoe groter de kans dat je beleggingen in waarde toenemen. Het is echter belangrijk op te merken dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.



2. Denk aan indexbeleggen

Indexbeleggen is een 'passieve' manier van beleggen en wordt steeds populairder. Met indexbeleggen beleg je niet in losse aandelen of obligaties, maar in tientallen, honderden of duizenden aandelen en obligaties tegelijkertijd. Deze aandelen of obligaties zijn samengevoegd in een cluster, een index genoemd, aan de hand van een bepaald criterium. Zo bestaat de bekende AEX index bijvoorbeeld uit de grootste Nederlandse bedrijven op de beurs.

Door middel van indexbeleggen kun je in één keer beleggen in een gehele beursindex zoals de Amerikaanse S&P 500 of de Japanse Nikkei. Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen; je volgt de prestaties van de markt, in plaats van dat je deze wilt verslaan (actief beleggen). Je kunt niet direct beleggen in een index. In plaats daarvan beleg je in een ETF of indexfonds. Deze beleggingsproducten kopiëren een bepaalde index. In de ETF of het indexfonds zijn exact dezelfde bedrijven opgenomen, waardoor het rendement dat je behaalt gelijk zal zijn aan de prestaties van de aandelen (bedrijven) die zijn opgenomen in de index.



3. Ga voor duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij goede rendementen gecombineerd worden met goede vooruitzichten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander én de planeet. Omdat de groei van je vermogen niet ten koste van alles hoeft te gaan. Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarmee je niet alleen een mooi rendement wil behalen, maar ook rekening houdt met mens, milieu en het klimaat. Je denkt dus niet alleen na over je eigen toekomst, maar ook over die van anderen en de planeet. Duurzaam beleggen wordt ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd. In elke portefeuille van Semmie besteden we aandacht aan het duurzame aspect.



4. Spreid je risico's

Het nemen van risico hoeft niet per se slecht te zijn, maar onnodig risico lopen door al je geld in één aandeel te investeren is niet verstandig. Net zoals je niet al je geld op één nummer zou inzetten aan de roulettetafel. Als je, net als Semmie, het belang van diversificatie erkent, overweeg dan beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen of trackers. Op die manier kun je het risico dat je loopt verminderen. Er zijn bijvoorbeeld ETF's die aandelen van meer dan 1.600 bedrijven bevatten. Als de koers van één van die bedrijven daalt, heeft dat minder impact op het rendement dan wanneer je afhankelijk bent van één enkel aandeel. Denk bij diversificatie ook aan een wereldwijde aanpak. Bij Semmie spreiden we onze investeringen wereldwijd, met belangen in Europa, Amerika, Azië, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika (opkomende markten). Door je investeringen te spreiden, ben je als belegger niet volledig afhankelijk van één bedrijf, sector of regio.

Een andere manier om onnodige risico's te vermijden is door periodiek te beleggen. Met periodiek beleggen stort je op vaste momenten een bedrag, bijvoorbeeld elke 22e van de maand. Hierdoor heb je minder last van koersschommelingen. Je koopt namelijk meer als de koersen laag zijn, en minder als de koersen weer stijgen. Zo betaal je gemiddeld genomen over de lange termijn een mooie prijs.

Niemand kan voorspellen welke belegging het goed zal doen, maar wie verkeerd kiest en alles op één enkel paard inzet, kan veel geld verliezen. Daarom is het altijd verstandig te kiezen voor een ruime spreiding in fondsen en tijd.



5. Bepaal je beleggersprofiel

Het is belangrijk om te weten wat voor belegger je bent. Zie je jezelf als een offensieve belegger die wat meer risico wilt nemen, of ben je juist een defensieve belegger die ’s nachts wakker ligt van een koersdaling? Dit bepaalt hoeveel risico je wilt en kan nemen met je beleggingen. Als defensieve belegger wil je over het algemeen zo min mogelijk risico lopen. Misschien beleg je voor de kortere termijn of ben je van plan binnenkort je geld op te nemen. Ben je juist een offensieve belegger, dan ben je bereid meer risico te nemen. Je schrikt niet zo snel van schommelingen op de beurs.

Bij Semmie vinden we het belangrijk dat onze beleggers volgens het voor hen passende beleggersprofiel beleggen. Welk profiel past bij jou? Daar kom je achter als je de vragenlijst invult bij het openen van je rekening. We raden je aan om van het beleggersprofiel uit te gaan waarin Semmie je heeft ingedeeld.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het