Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Vijf beurzen die uniek zijn in hun soort

Door Thomas van der Lee op 4 juni 2021, leestijd: 3 minuten
Unieke beurzen

De huidige generatie beleggers kan het zich het niet anders voorstellen: beleggen doe je vanachter je computerscherm of via je mobiele telefoon. Dat de beurs vroeger bestond uit schreeuwende handelaren die elkaar met koop- en verkoopprijzen bestookten is voor velen onbekend.

Ondanks dat tijden veranderen en de manier waarop gehandeld wordt ook, blijft de locatie waar gehandeld wordt wel hetzelfde: de beurs. Maar daar is er niet één van, daar zijn er honderden van. En elk heeft zijn eigen, specifieke, eigenschappen. We zijn dieper de beurswereld ingedoken en komen daarom met een overzicht van 5 beurzen die uniek zijn in hun soort.

1. De grootste: New York Stock Exchange in de Verenigde Staten

Alles is groot in de Verenigde Staten en zo ook de beurs. Multinationals als Walt Disney, McDonald’s en Coca-Cola worden verhandeld op de New York Stock Exchange (NYSE). Maar dit is slechts een greep uit de in totaal 2.600 bedrijven waar je op deze beurs in kan handelen. Als je kijkt naar de totale waarde van alle verhandelbare aandelen is dit de grootste beurs ter wereld. Je vindt hier alleen geen Apple, Amazon, Tesla of andere techbedrijven: die worden verhandeld op technologiebeurs NASDAQ (de een-na-grootste beurs).

2. De gevaarlijkste: The Pirate Stock Exchange in Somalië

Het is alweer een tijdje stil rondom het thema. Maar piraterij is nog steeds booming business. Zo is er zelfs een piratenbeurs. ’s Werelds eerste piratenbeurs werd in 2009 opgericht in Harardheere, zo’n 400 kilometer ten noordoosten van Mogadishu in Somalië. De beurs is 24 uur per dag geopend en stelt beleggers in staat te profiteren van losgeld dat via piraterij wordt verzameld. Door te investeren financier je een operatie. En wanneer een piratenoperatie succesvol is, betaalt het de investeerders een deel van de winst uit. Iedereen tevreden, tenzij je langs de Somalische kust moet varen. Over deze beurs schreven we trouwens een apart artikel: De gevaarlijkste beurs ter wereld.

3. De beurs voor flitshandel: Amman Stock Exchange in Jordanië

Ben je belegger in Nederland dan heb je zo’n 8,5 uur de tijd om te handelen, tijd zat. In Jordanië hebben ze niet zoveel tijd nodig. Wil je daar op een willekeurige dag handelen dan moet je wel opletten. De beurs gaat om half 11 open en sluit alweer om half 1. Slechts 2 uurtjes handel per dag is daar toegestaan. Voorheen kon het trouwens gekker. De beurs van Botswana was vroeger slechts één uur per dag open.

4. De rustigste: Yangon Stock Exchange in Birma

Heb je last van keuzestress dan is de beurs van Birma misschien iets voor je. Opgericht eind 2015 stelt deze beurs je in staat om te handelen in slechts 6 bedrijven. En ook daar zit niet veel keuze tussen aangezien je slechts kan handelen in 3 holdingmaatschappijen, 2 banken en de Birmese versie van KPN.

5. De oudste: de beurs van Amsterdam

Een eervolle vermelding voor onze eigen beurs. De Amsterdamse beurs is namelijk de oudste aandelenbeurs in de wereld! Door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd deze beurs in 1602 opgericht om handel in zeereizen te financieren. Eigenlijk hetzelfde als waarom de eerdergenoemde piraten het deden. Was een zeereis succesvol dan deelde je mee in de winst. Die winst werd niet altijd uitgekeerd in geld maar ook soms in specerijen! Daar hoef je vandaag de dag niet meer mee aan te komen.