Money facts

Onze 5 favoriete boeken over beleggen en financiële onafhankelijkheid

Door Thomas van der Lee op 23 maart 2021 - leestijd: 5 min
Onze 5 favoriete boeken over beleggen en financiële onafhankelijkheid
Money facts

Met dit weer zijn wij nog niet snel buiten te krijgen. De kou en het gebrek aan zon zorgen ervoor dat we liever binnenblijven dan even een rondje om gaan. En hoe kunnen we deze tijd, waarbij we 's avonds toch nog verplicht binnen moeten blijven, beter doorbrengen dan lekker lezend op de bank?

Dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan. De hele (online) bibliotheek hebben we uitgeplozen op zoek naar boeken over beleggen en financieel onafhankelijk worden, want een beetje dromen mag altijd. Zo zijn we tot een overzicht gekomen van 5 boeken over beleggen en financiële onafhankelijkheid die iedere belegger gelezen moet hebben.


1. Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Financieel onafhankelijk worden. Dat klinkt heerlijk. En dat vond Oeds-Jan Postma, auteur van het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ ook. Het boek draait om slim (be)sparen en het geld dat zo vrijkomt slim te investeren. Dit alles met als doel om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Het boek is interessant en leest makkelijk weg. Zeker omdat het veel praktische en toepasbare tips aan de lezer geeft zijn wij helemaal fan geworden.


2. De intelligente belegger – Benjamin Graham

Dit boek over beleggen kwam voor het eerst uit in 1949 en is vandaag de dag nog steeds relevant.

Belegger en auteur Benjamin Graham wordt vaak beschouwd als een van de grootste beleggingsadviseurs van de 20e eeuw. Grahams filosofie over beleggen is gebaseerd het voorkomen van het maken van fouten en leert je te beleggen voor de lange termijn.

Dat deze filosofie én het feit dat het boek probleemloos de tand des tijds doorstaan, maakt ‘De intelligente belegger’ tot een van de meest populaire boeken onder beleggers. Warren Buffett vindt dit zelfs het beste boek over beleggen dat ooit geschreven is. Dat zegt genoeg…


3. Waar doen ze het van? – Erica Verdegaal

Hoe word je rijk? En hoe blijf je het? In dit boek helpt Erica Verdegaal ons met het opbouwen van vermogen. Dit doet ze door het geven van praktische tips waardoor je leert dat rijk worden niet alleen is weggelegd voor erfgenamen of loterijwinnaars. Op een luchtige manier word je meegenomen door het boek dat is opgedeeld in 3 delen. Het eerste deel gaat over hoe je zelf tegenover geld staat. Het tweede deel behandeld een aantal lessen die je kunt leren van de rijken van deze wereld en het laatste deel gaat erover hoe je - als je eenmaal rijk bent - je rijkdom kunt blijven behouden.


4. Rich Dad, Poor Dad – Robert Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad (in het Nederlands Rijke Pa, Arme Pa) is een klassieker van Robert Kiyosaki. Vraag je jezelf ook wel eens af waarom het lijkt dat de rijken alleen maar rijker worden en de armen alleen maar armer? Dan kan dit boek je helpen met het antwoord. Robert Kiyosaki laat met zijn boek de verschillen zien tussen rijke mensen en arme mensen.

In dit boek leren we hoe je het beste met geld en investeringen kunt omgaan. Dankzij nieuwe inzichten en adviezen ga je anders naar je persoonlijke financiën kijken. Sommige zullen open deur zijn (Wees voorzichtig met aangaan van schulden), bij sommige kan je je vraagtekens zetten (Betaal zo min mogelijk belasting) en sommige zijn inspirerend (Mislukking inspireert de winnaar om het de volgende keer anders te doen terwijl verliezers het erbij laten). Ben je toe aan een financieel onafhankelijk leven, dan kan dit boek een mooie eerste aanzet zijn.


5. A Random Walk Down Wall Street – Burton G. Malkiel

Sinds de oorspronkelijke publicatie in 1973 is ‘A Random Walk Down Wall Street’ een moderne beleggingsklassieker geworden. De populariteit van het boek heeft ertoe geleid dat het boek in de loop der jaren meerdere keren herzien is.

Burton Malkiel schreef A Random Walk Down Wall Street om de beginnende belegger te helpen de beleggingswereld te begrijpen. Als beginner een duik nemen in de wereld die beleggen heet kan namelijk nogal overweldigend zijn.

Op een fijne manier vertelt Malkiel je wat je wel of juist niet moet doen als het gaat om beleggen. Aan de hand van beleggingsstrategieën die goed worden onderbouwd, laat Malkiel zien hoe je op de lange termijn een mooi rendement kunt behalen door te beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het