De Pensioen3daagse is begonnen. Een initiatief van de overheid om het pensioenbewustzijn te verhogen. 3 dagen lang wordt er extra aandacht gegeven aan pensioenen en alles wat erbij komt kijken. En daar staan we bij Semmie helemaal achter. Vandaar dat we ook zelf meedoen.
Of je nu binnenkort al met pensioen kan of dat het nog een ver-van-je-bed-show is; een goede voorbereiding is belangrijk. Want je wilt er zoveel mogelijk van genieten zonder je zorgen te hoeven maken over je financiële situatie. Daarom is het een goed idee om nu al te beginnen met plannen.
Wij geven je 5 handige tips die je helpen om je financiële toekomst nu al een boost te geven!
Voordat je extra voorbereidingen kan treffen voor je pensioen, is het belangrijk om alles financieel op een rijtje te hebben. Als je moeite hebt om rond te komen, staat je pensioen niet bovenaan je prioriteitenlijstje. In plaats daarvan wil je de controle over je financiën weer overnemen. Maar hoe doe je dat?
Het zou kunnen helpen om je bestedingspatroon te herzien en waar mogelijk te bezuinigen. Hiervoor kun je gebruik maken van de 50/30/20-regel. Je geeft 50% van je inkomen uit aan vaste lasten, 30% aan persoonlijke keuzes en 20% gebruik je om te sparen. Op deze manier kun je, ook als je slechts een klein bedrag per maand beschikbaar hebt, wat extra opzijleggen voor je pensioen.
De tijd dat we genieten van ons pensioen door achter de geraniums gaan zitten in Marbella is wel voorbij. De huidige generatie pensionado’s trekt veel meer de wijde wereld in om dingen te ontdekken.
De behoeften veranderen dus. Ook al denk je er nu nog niet over na, het is wel belangrijk om nu al rekening te houden met je toekomstige pensioenbehoeften. Waar wil je gaan wonen? In een koophuis of een huurwoning? Wat zijn ongeveer de maandelijkse lasten? Ga je veel reizen of heb je andere belangrijke uitgaven? En wie weet wil je wel een extra potje hebben om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen.
Dat zijn belangrijke vragen die je kunnen helpen bij het bepalen van hoeveel geld er maandelijks binnen moet komen. Als jij grootste plannen hebt en van plan bent om jarenlang de wereld rond te trekken tijdens je pensioen, dan moet je dat kunnen betalen.
Omdat je natuurlijk niet de toekomst in kunt kijken is de schatting die je nu maakt een grove schatting. Er kan nog zoveel gebeuren. Maar door er nu al over na te denken weet je ongeveer hoeveel je nodig zal hebben. De hoeveelheid geld die je voor je pensioen nodig hebt, hangt dus af van hoeveel pensioen je jaarlijks ontvangt en hoe lang je pensioen duurt.
Stel je verwacht per jaar €20.000 nodig te hebben en om op je 65ste te stoppen met werken. Dan heb je bijvoorbeeld tot je 85ste levensjaar een totale pensioenpot nodig van ongeveer €400.000.
Bij veel werkgevers is het mogelijk om extra geld opzij te leggen voor een hoger pensioen. Deze manier van extra geld inleggen heet ‘bijsparen’. Door bij te sparen weet je zeker dat je extra inleg altijd ten goede komt aan een hoger pensioen op het moment dat je met pensioen gaat.
Als je bijspaart gaat er elke maand automatisch een deel van je brutosalaris naar je pensioenpot. Daar hoef je verder niets voor te doen. Wil je meer of minder bijsparen of er mee stoppen dan is dat op ieder moment mogelijk.
Het voordeel van bijsparen is dat je gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden binnen je pensioenregeling. Tot het moment dat je met pensioen gaat betaal je geen belasting over de inleg en het rendement dat je daarop maakt. Je betaalt hier wel belasting over op het moment dat je met pensioen gaat. Maar dat is hoogstwaarschijnlijk tegen een lager tarief als wat je nu zou betalen.
Benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn en of jouw werkgever of pensioenuitvoerder de regeling aanbiedt? Neem dan contact met ze op met voor meer informatie.
De tijd dat we 40 jaar lang voor dezelfde werkgever blijven werken is voorbij. De mensen die dat doen zijn nog maar op één hand te tellen. Maar doordat we vaker van baan wisselen bouwen we bij verschillende uitvoerders pensioen op.
Als je switcht van werkgever kan de waardeoverdracht van je pensioen zinvol zijn. Bij waardeoverdracht pensioen draag je de opgebouwde pensioenrechten van je oude pensioenuitvoerder over naar je nieuwe pensioenfonds.
Om goed in te schatten of voor jou waardeoverdracht verstandig is, moet je naar een aantal factoren kijken. Vergelijk bijvoorbeeld de indexatie en dekkingsgraad van je oude en nieuwe pensioenregeling. Kijk ook of je pensioen wel voldoende meestijgt met de inflatie. Kom je hier nou zelf niet uit dan kan je altijd bij je pensioenuitvoerder informatie opvragen.
Over het algemeen is de aanname dat wanneer je aan het begin van je carrière staat het verstandiger is om gebruik te maken van waardeoverdracht, omdat je dan vaak nog maar kleine potjes hebt opgebouwd. Sta je iets verder in je loopbaan, dan is het hoogstwaarschijnlijk slimmer om even met een pensioendeskundige te zitten. Die weet precies wat er in jouw persoonlijke situatie het slimst is om te doen en kan je dus ook beter adviseren. Bij Semmie geven we namelijk geen fiscaal advies.
Vele factoren hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het ontvangen van pensioen niet meer zo vanzelfsprekend is als dat het was. Zo is de AOW-leeftijd gestegen en is er mogelijk sprake van pensioenkortingen.
Daarom is het belangrijk om niet af te wachten en proactief zelf de regie in handen te nemen. Als je zelf voor later een mooi bedrag op wilt bouwen, dan heb je verschillende opties. Je kunt natuurlijk gaan sparen op je spaarrekening. Maar je kunt ook kiezen om te gaan banksparen of een lijfrenteverzekering nemen óf natuurlijk om te gaan beleggen. Hoe elk van die opties in zijn werking gaat hebben we overzichtelijk uitgeschreven in ons artikel Wat kan ik doen voor meer pensioen?
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het