Trending

5 tips om je voor te bereiden op een welverdiend pensioen

Door Thomas van der Lee op 03 november 2020 - leestijd: 5 min
5 tips om je voor te bereiden op een welverdiend pensioen
Trending

De Pensioen3daagse is begonnen. Een initiatief van de overheid om het pensioenbewustzijn te verhogen. 3 dagen lang wordt er extra aandacht gegeven aan pensioenen en alles wat erbij komt kijken. En daar staan we bij Semmie helemaal achter. Want een welverdiend comfortabel pensioen is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. .


In het kort:

  • De kans is groot dat jij niet voldoende pensioen opbouwt om later comfortabel te kunnen leven. Het is belangrijk om dit te controleren en eventueel in actie te komen.
  • Daarvoor moet je wel nadenken over hoe je wilt dat je pensioen eruit komt te zien. Ook is het goed om je mogelijkheden te weten om meer pensioen op te bouwen.
  • We geven handige tips om je voor te bereiden op een welverdiend pensioen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe groter de kans is op een comfortabele oude dag.


Waarom is voorbereiden op je pensioen zo belangrijk?

De kans is groot dat je nu niet genoeg pensioen opbouwt, waardoor je later een terugval gaat zien in inkomen. Dat is namelijk bij bijna 1 op de 3 werknemers het geval. En ook de meeste zzp’ers bouwen niet of nauwelijks pensioen op.

Of je nu binnenkort al met pensioen kan of dat het nog een ver-van-je-bed-show is; een goede voorbereiding is belangrijk. Want je wilt er zoveel mogelijk van genieten zonder je zorgen te hoeven maken over je financiële situatie. Hoe eerder je daarmee begint, hoe groter de kans is dat je onbezorgd kunt genieten van een welverdiend pensioen.

We geven je 5 handige tips om je financiële toekomst voor te bereiden.


1. Bepaal je pensioenbehoeften

De tijd dat we genieten van ons pensioen door achter de geraniums gaan zitten in Marbella is wel voorbij. De huidige generatie pensionado’s trekt veel meer de wijde wereld in om dingen te ontdekken.

De behoeften veranderen dus. Ook al denk je er nu nog niet over na, het is wel belangrijk om nu al rekening te houden met je toekomstige pensioenbehoeften. Waar wil je gaan wonen? In een koophuis of een huurwoning? Wat zijn ongeveer de maandelijkse lasten? Ga je veel reizen of heb je andere belangrijke uitgaven? En wie weet wil je wel een extra potje hebben om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Dat zijn belangrijke vragen die je kunnen helpen bij het bepalen van hoeveel geld er maandelijks binnen moet komen. Als jij grootste plannen hebt en van plan bent om jarenlang de wereld rond te trekken tijdens je pensioen, dan moet je dat kunnen betalen.

Omdat je natuurlijk niet de toekomst in kunt kijken is de schatting die je nu maakt een grove schatting. Er kan nog zoveel gebeuren. Maar door er nu al over na te denken weet je ongeveer hoeveel je nodig zal hebben. De hoeveelheid geld die je voor je pensioen nodig hebt, hangt dus af van hoeveel pensioen je jaarlijks ontvangt en hoelang je pensioen duurt.

Lees meer over het maken van die grove schatting in het artikel: Hoeveel pensioen heb ik nodig?


2. Bekijk hoe je pensioen ervoor staat

Een handige tool is de website mijnpensioenoverzicht.nl. Hier krijg je een helder overzicht van wat je kunt verwachten qua AOW en werkgeverspensioen op het moment dat jij met pensioen mag. Aan de hand van dit verwachte bedrag, weet je meteen hoe het er met jouw pensioen voor staat en of je dit zelf voldoende acht.


3. Kijk of je pensioenen kunt samenvoegen

De tijd dat we 40 jaar lang voor dezelfde werkgever blijven werken is voorbij. De mensen die dat doen zijn nog maar op één hand te tellen. Maar doordat we vaker van baan wisselen bouwen we bij verschillende uitvoerders pensioen op.

Als je switcht van werkgever kan de waardeoverdracht van je pensioen zinvol zijn. Bij waardeoverdracht pensioen draag je de opgebouwde pensioenrechten van je oude pensioenuitvoerder over naar je nieuwe pensioenfonds.

Om goed in te schatten of voor jou waardeoverdracht verstandig is, moet je naar een aantal factoren kijken. Vergelijk bijvoorbeeld de indexatie en dekkingsgraad van je oude en nieuwe pensioenregeling. Kijk ook of je pensioen wel voldoende meestijgt met de inflatie. Kom je hier nou zelf niet uit dan kan je altijd bij je pensioenuitvoerder informatie opvragen.

Over het algemeen is de aanname dat wanneer je aan het begin van je carrière staat het verstandiger is om gebruik te maken van waardeoverdracht, omdat je dan vaak nog maar kleine potjes hebt opgebouwd. Sta je iets verder in je loopbaan, dan is het hoogstwaarschijnlijk slimmer om even met een financieel adviseur te praten. Die weet precies wat er in jouw persoonlijke situatie het slimst is om te doen en kan je dus ook beter adviseren. Bij Semmie geven we namelijk geen fiscaal advies.


4. Bekijk je mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen

Veel factoren hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het ontvangen van pensioen niet meer zo vanzelfsprekend is als dat het was. Zo is de AOW-leeftijd gestegen en is er mogelijk sprake van pensioenkortingen.

Daarom is het belangrijk om niet af te wachten en proactief zelf de regie in handen te nemen. Als je zelf voor later een mooi bedrag op wilt bouwen, dan heb je verschillende opties. Je kunt natuurlijk gaan sparen op je spaarrekening of ervoor kiezen om te beleggen op een reguliere beleggingsrekening.

Je hebt echter ook de optie om op een speciale pensioenrekening (officieel lijfrenterekening genoemd) geld opzij te zetten. Op deze rekening staat het geld echt vast tot je pensioen, waarna je er vervolgens uitkeringen van ontvangt. Het bedrag dat je inlegt mag je opgeven bij de belastingaangifte als aftrekpost, waardoor je nu minder belasting hoeft te betalen of zelfs terugkrijgt. Pas op het moment dat je de uitkeringen ontvangt, wordt dit gezien als inkomen en betaal je hierover inkomstenbelasting. Veel mensen vallen na hun AOW-leeftijd echter in een lagere belastingschijf.

Hoe elk van die opties in zijn werking gaat hebben we overzichtelijk uitgeschreven in ons artikel Hoe kan ik zelf meer pensioen opbouwen?


5. Wacht niet met in actie komen

Hoe verder weg je pensioen op, hoe groter de kans is dat je denkt: dat komt later wel. Maar hoe eerder je geld belegt voor je pensioen (op een reguliere of lijfrenterekening), hoe langer je je vermogen de kans geeft om exponentieel te groeien. Uitstellen kan je daardoor meer kosten dan je wellicht denkt. Hoe groot dit verschil kan zijn, kun je met behulp van onze rekentool makkelijk uitrekenen.


Een voorbeeld

Julia start met pensioenbeleggen op haar dertigste. Ze begint met een bedrag van €500 en legt elke maand €200 in. Onze rekentool laat een verwacht resultaat van € 149.311 tot € 269.860 zien op haar 67e.

Erik start daarentegen als hij 35 jaar is. Met hetzelfde startbedrag en dezelfde maandelijkse inleg, laat onze rekentool een verwacht resultaat van € 117.580 tot € 204.073 zien. Zou Peter nog eens 5 jaar uitstellen en op zijn 40e beginnen? Dat levert een verwacht resultaat van € 93.326 tot € 147.948 op.

Oftewel: nu in actie komen loont. Deze 5 tips geven de handvatten die je hiervoor nodig hebt. De rest is aan jou.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het