Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
5 vragen over beleggen die je moet kunnen beantwoorden
Money facts

De wereld van beleggen kan knap lastig klinken. Assetallocatie, derivatenhandel, bear-markt. Als kleine belegger hoef je gelukkig niet het hele beurs-ABC uit je hoofd te kennen. Maar heb je interesse om te beleggen? Dan wil je de antwoorden op deze 5 basisvragen wel weten.


1. Waarom zou je eigenlijk beleggen?

Best een goede vraag, al zeggen we het zelf. Want je hoeft natuurlijk niet te beleggen. Je belegt meestal omdat je wilt dat je geld meer waard wordt – dat het harder groeit dan als je het op de bank laat staat.

Beleggen is geld steken in bedrijven via aandelen of obligaties (leningen). En als bedrijven, of de hele economie, het goed doen, dan profiteer jij. Maar koersen stijgen niet altijd en je moet dus bereid zijn een risico te nemen. Daar staat dan wel een hoger verwacht rendement tegenover: als je voor een langere tijd belegt, dan is de kans groot dat je geld harder groeit, dan als je het parkeert op een spaarrekening met 0.03% rente.

En als je morgen miljonair wil worden? Dan kan je beter naar het casino. Beleggen vraagt om wat meer geduld.


2. Hoeveel moet je beleggen?

Het antwoord: dat ligt eraan. Waaraan? Het belangrijkst is dat je alleen geld belegt dat je niet 1-2-3 nodig hebt. Op de korte termijn fluctueren koersen vaker: ze kunnen stijgen en dalen. Daarom wil je je geld voor minimaal 3 tot 5 jaar beleggen. Want hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een mooi positief rendement. En dan is het dus niet handig als je je belegde euro’s volgende maand al weer nodig hebt voor je vakantie.


3. Waar kun je het beste in beleggen?

Ja, dat zou iedereen wel willen weten. Alleen heeft niemand een glazen bol – ook Semmie niet. Wat de beurs morgen doet, weet niemand. Wat we wel weten is koersen tot nu toe over een lange termijn zijn gestegen. Daarom geloven wij in beleggen voor de langere termijn.

Waar je dan in moet beleggen? De meeste ‘gewone’ beleggers kiezen voor aandelen of obligaties. Een aandeel is eigenlijk een stukje bedrijf. Als een bedrijf goed presteert, wordt het aandeel meer waard. Aandelen hebben wat meer risico dan obligaties. Maar kunnen ook meer opleveren.

Een obligatie is een lening – aan een bedrijf of een land. In ruil voor zo’n lening krijgen investeerders rente. Ook obligaties kennen een risico (een bedrijf kan failliet gaan en zijn schulden niet afbetalen), maar normaal gesproken krijgen investeerders gewoon hun geld terug. Daarom loop je met obligaties meestal minder risico dan met aandelen.

En welke aandelen of obligaties je dan moet kiezen? Tenzij je de beurs op de voet volgt en alles weet van een bepaalde sector, zouden we vooral zeggen: spreid je kansen.


4. Wat is spreiden?

Je kunt natuurlijk al je spaargeld steken in de start-up van je buurjongen. Maar dan is het alles of niets: of je maakt een dikke winst, of je verliest al je geld. Zelfs professionele beleggers investeren nooit in 1 of 2 bedrijven. Een slimme belegger spreid altijd zijn kansen – en dus ook zijn risico’s.

Je wil niet afhankelijk zijn van 1 bedrijf, 1 land of 1 sector. Daarom is het verstandig om veel verschillende aandelen en obligaties te beleggen. Bijvoorbeeld met een ETF: een beleggingsproduct dat een beursindex, zoals de Nederlandse AEX, volgt. Of door te kiezen voor een beleggingsfonds – een fonds dat aandelen en/of obligaties koopt van soms wel meer dan 1.000 verschillende bedrijven.

Je risico spreid je verder door zowel aandelen als obligaties te kopen. Als je aandelen op de beurs het een tijdje minder doen, dan heb je gelukkig nog wel je obligaties.


5. Voor hoe lang moet ik beleggen?

Hoe langer, hoe beter. Daar zijn 2 redenen voor. Op de korte termijn fluctueren koersen meer dan op de lange termijn. Op een lange termijn – liefst langer dan 5 jaar – stijgen en dalen beurskoersen ook. Maar de kans is tot nu toe altijd groter geweest dat je wel in de plus was geëindigd. Daar komt bij: valt de beurs dit jaar tegen, dan heb je in de volgende jaren nog voldoende kans om een verlies weer goed te maken.

De tweede reden: rendement-op-rendement. Simpel gezegd: je belegt niet alleen met je inleg, maar ook met je winst. Iedere keer dat je winst maakt, dan heb je een groter bedrag om weer winst mee te maken. Als je nu €100 euro inlegt en je hebt een (netto) jaarrendement van 5%, dan heb je volgend jaar €105: een winst van €5. En heb je het jaar daarop weer 5% rendement, dan heb je dat jaar 5% X €105 = €5,25 winst. Kortom: omdat je je winst weer hebt ingelegd, kon je geld extra hard groeien.

Hoe lang is dan lang genoeg? Dat ligt uiteindelijk aan je eigen wensen. Het is een goed idee om voor jezelf een beleggingsdoel te stellen voor later. Zo zien wij veel Semmie-klanten die beleggen voor een studie voor hun kind, over een jaar of 18. Of mensen die extra vermogen opbouwen voor als ze met pensioen gaan.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie