Money facts

Vijf waardevolle beurswijsheden voor elke belegger

Door Thomas van der Lee op 14 mei 2020 - leestijd: 4 min
Vijf waardevolle beurswijsheden voor elke belegger
Money facts

De beurs: een tamelijk mysterieuze plek, doordrenkt van wellicht nog groter mysterie door zijn uitspraken en wijsheden. De schreeuwende en druk gebarende handelaren op de beursvloer zijn inmiddels verdwenen; zij hebben plaats moeten maken voor beeldschermhandel op computers.

Niettemin zijn de wijsheden van toen nu meer dan ooit van toepassing. In dit artikel bespreken we vijf waardevolle beurswijsheden voor elke belegger. Wat betekenen deze wijsheden, hebben we er iets aan, en kloppen ze eigenlijk wel?


1. Your time in the market is more important than timing the market

- Oorsprong onbekend

Niemand weet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en niemand kan het voorspellen. Probeer daarom als belegger niet op een bodem in te stappen en op een piek weer uit te stappen. Bodems en pieken zijn onmogelijk te timen, en de tijd dat je niet aan het beleggen bent, kun je ook geen rendement maken. Daarnaast kan het instappen op een specifiek moment ervoor zorgen dat je jezelf overschat of onderschat. Stel je voor dat je nu begint met beleggen en de markten beginnen meteen te stijgen: je denkt dat je er verstand van hebt en er ligt gevaar op de loer. Je wordt roekeloos. Maar wat als je begint met beleggen en de markten beginnen meteen te dalen: je denkt dat je er totaal geen verstand van hebt en je zegt meteen je rekening op. Hoe los je dit op? Simpel. Op een vast moment per maand een vast bedrag inleggen. Scheelt meteen een hoop gedoe.


2. Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful

- Warren Buffett

Dit is een van de meest bekende uitspraken van meesterbelegger Warren Buffett. De gedachte achter deze uitspraak is simpel: denk en handel tegenovergesteld aan de meute. Als iedereen té graag wil instappen of een belegging wil hebben, maak dan de keuze om die belegging te verkopen of uit te stappen. En als iedereen zijn beleggingen verkoopt en omzet in cash, kan het slim zijn om juist op dat moment in te stappen en extra bij te storten.


3. Wall Street people learn nothing and forget everything

- Benjamin Graham

Benjamin Graham was de professor van Warren Buffett en heeft hem min of meer alle kneepjes van het vak geleerd. Met deze uitspraak wordt bedoeld dat beleggers alles wat ze hebben geleerd of hebben meegemaakt, continu vergeten: elke keer trappen ze weer in dezelfde valkuil. Daardoor steken ‘hypes’ en ‘bubbels’ elke keer weer de kop op: beleggers laten zich steeds leiden door hun emoties en denken niet rationeel na, zeker niet wanneer de koersen snel dalen.


Vloerhandelaren op de New York Stock Exchange<br>


4. The first rule of investing is not to lose money. The second rule is not to forget the first rule

- Warren Buffett

Nog een uitspraak van meesterbelegger Warren Buffett. Ook het idee achter deze uitspraak is simpel: richt je beleggingsportefeuille zo in dat de kans op verlies zo klein mogelijk is. Als je 10% verlies maakt, moet je namelijk ruim 11% winst maken om weer op het oude niveau te komen. Dat lijkt te doen. Maar verlies je 50% met je beleggingen, dan heb je zelfs 100% rendement nodig. Hoe groter het verlies is, hoe moeilijker het is en hoe langer het duurt om weer op het oude niveau te komen.

Wij bij Semmie zorgen er in ieder geval voor dat we altijd onze beleggingen spreiden: we beleggen in aandelen- en obligatiefondsen, in verschillende sectoren en richten ons op markten over de hele wereld. Want het verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken.


5. Sell in May and go away but remember to come back in September

- Oorsprong onbekend

Deze uitspraak is een bekende spreuk in de beleggingswereld, maar van wie hij precies is, weet niemand. Hij is gebaseerd op de historische mindere prestaties van de beurzen in de "zomerse" periode van vijf maanden die begint in mei en eindigt in september, vergeleken met de "winterse" periode van september tot april. Als een belegger deze strategie volgt, zou hij zijn beleggingen in mei (of in ieder geval laat in het voorjaar) verkopen en opnieuw beginnen met beleggen in september (of aan het begin van de herfst). En of het klopt? Daar zijn de meningen over verdeeld. De voordelen die deze strategie zou opleveren, zouden minimaal zijn. En het is maar de vraag of die opwegen tegen de tijd die men erin moet steken om zijn beleggingen in de gaten te houden.

Meer kans zou je maken als je terug zou keren in november. Uit onderzoek van Ben Jacobsen en Sven Bouman blijkt namelijk dat er in november tot en met april significant hogere rendementen werden behaald in 36 van de 37 door hen onderzochte markten. Een geldige verklaring hiervoor hebben deze onderzoekers niet kunnen vinden. Opmerkelijk is het wel. Maar zoals altijd: in het verleden behaalde rendementen bieden ook nu geen garantie voor de toekomst. En omdat je dus nooit weet wat het beste moment is om in te stappen, wil je je inleg spreiden in de tijd. Dan beleg je onafhankelijk van het moment en heb je altijd een mooie gemiddelde aankoopprijs.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het