Jij & Geld

9 redenen om nu te starten met beleggen

Door Lodewijk op 24 april 2019 - leestijd: 5 min
9 redenen om nu te starten met beleggen
Jij & Geld

Beleggen klinkt best interessant. Maar misschien vind je het iets voor later – als je tijd hebt, als je geld hebt, als je je er ooit eens in verdiept. Als je het ons vraagt: nu is het beste moment om te beginnen met beleggen. En daar hebben we minstens 9 goede redenen voor.


1. Lage spaarrente

Sinds de spaarrente in 2016 onder de 1% dook, zoeken mensen online vaker op ‘beleggen’ dan op sparen. Dat zegt marktonderzoeker Kantar TNS. Dat is ook logisch: op je spaarrekening krijg je anno 2019 bijna geen rente meer. En omdat de inflatie (de prijsstijging van producten) hoger is dan je spaarrente, wordt de waarde van je geld in de praktijk alleen maar minder. Ai.

Niet voor niets belegden in 2018 maar liefst 1,5 miljoen huishoudens. Omdat de kans dat je geld met beleggen groeit, waarschijnlijk groter is dan als je het op de bank laat staan. Als je ook bereid bent om risico te nemen natuurlijk. Met beleggen loop je natuurlijk altijd risico dat je inleg minder waard wordt. Maar het kan natuurlijk ook meer waard worden.2. Eigen inleg voor een koophuis

Droom je van het kopen van een huis? Dan zal je eigen geld moeten meenemen. Ooit kon je een hypotheek krijgen voor alle kosten van een nieuwe woning – de aankoopprijs én de kosten van taxatie, notaris en makelaar. Sinds 2018 mag je echter maximaal 100% van de waarde van een huis lenen. En dus zal je nu geld opzij moeten gaan zetten, als je een eigen huis wil kopen. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de waarde van je beleggingsrekening kan stijgen en dalen. Net als de waarde van een huis trouwens.


3. In plaats van aflossen hypotheek

Heb je al én een koophuis én een mooi bedrag gespaard? Dan kun je een deel van je hypotheek aflossen. Daardoor gaan je maandlasten – wat je iedere maand aan je hypotheekverstrekker betaalt – omlaag. Maar voordat je dit doet: maak eerst even een rekensommetje. Want: de hypotheekrente is op dit moment laag. Net iets boven de 2% voor 10 jaar. Wat nou als je – in plaats van aflossen – je geld belegt? Natuurlijk heeft beleggen risico’s. Maar daar staat tegenover dat je naar verwachting meer rendement maakt, dan wat je zou besparen als je aflost op je hypotheek.

4. Voor een studie(schuld)

De kans is best groot dat je een studieschuld (gehad) hebt. En heb je kinderen die willen studeren? Reken dan voor hen ook op een flinke studieschuld. Want sinds 2015 bestaat de basisbeurs niet meer. Als student moet je tegenwoordig je studiefinanciering lenen.

Een pleister op deze financiële wond: de rente op een studieschuld is op dit moment laag. Deze ligt al jaren onder de 1%. Zolang je met beleggen een rendement maakt van meer dan 1%, dan is dat aantrekkelijker dan je studieschuld afbetalen.

5. Pensioen meer zelf regelen

Hoe de Nederlandse pensioenen er over pak ‘m beet 25 jaar uitzien is onduidelijk. Wat wel helder is: we worden steeds meer verantwoordelijk voor ons eigen aanvullende pensioen. Een garantie op een comfortabel pensioen op je 67e is er niet meer. Daarom zetten steeds meer mensen nu al geld opzij voor later.

6. Vervroegd met pensioen

Nog zo’n pensioen-ding: de leeftijd dat je kunt stoppen met werken, gaat langzaamaan omhoog. Supergek is dat niet: we worden tegenwoordig nu eenmaal ook ouder. Ooit ging iedereen ervan uit dat je op je 65e met pensioen kon. Inmiddels staat de pensioenleeftijd op 67.

Toch eerder met pensioen? Met een beetje discipline - door iedere maand een bedrag te beleggen - kun je wellicht toch al twee jaar eerder met pensioen. En heb je juist zin om nog lekker lang te werken? Mooi. Dan helpt beleggen je om na je 67e (of wanneer jij wilt) net iets comfortabeler te leven.

7. Voor al die zzp'ers

Man, wat zzp’en we hard met zijn allen. Nederland heeft inmiddels ruim 1,4 miljoen zelfstandige ondernemers. Bij Semmie houden we wel van dat ondernemerschap. Maar als jij zzp’er bent, of overweegt om voor jezelf te beginnen, besef dan wel dat je zelf een pensioen moet opbouwen. En ook: geld opzijzetten voor als je even minder inkomen hebt.

Meer weten over pensioen opbouwen als zzp’er? Semmie collega Bas legt het uit.

8. Omdat je vakantiegeld er aan komt

Soms krijg je gewoon een mooi bedrag. Een schenking van je tante. Of omdat je de lotto wint. Oké: de meeste mensen hebben niet zoveel mazzel. Wat veel Nederlanders wel kunnen verwachten: hun vakantiegeld. In mei komt dat mooie jaarlijkse bedrag er weer aan. Volgens het nieuwste onderzoek van het Nibud geeft minder dan de helft van de ontvangers van vakantiegeld het geld ook echt uit aan vakantie. Veel mensen zetten het slim opzij – door het te sparen of te beleggen.

9. De kracht van rendement-op-rendement

En dan de laatste reden om nu te starten met beleggen. Het is een reden die eigenlijk altijd geldt. Omdat eerder beleggen beter is dan later beginnen. En wel hierdoor: rendement-op-rendement. Hoe meer tijd je je belegde geld geeft om te groeien, des te groter de kans dat je vermogen groter wordt. Simpel gezegd omdat je iedere winst opnieuw belegt. En zo ieder jaar kunt beleggen met een hoger startbedrag.

Hoe rendement-op-rendement precies werkt? We geven je graag een heldere uitleg mét rekenvoorbeeld.

Al overtuigd? ;)

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.