Semmie in de spotlight

Aan een half woord genoeg

Door Tessa Ham op 18 november 2022 - leestijd: 6 min
Aan een half woord genoeg
Semmie in de spotlight

Als er iemand meer kan vertellen over de ontwikkelingen binnen Semmie, is het Marjan wel. Onze relatiebeheerder is één van de eerste medewerkers van het bedrijf en werkte daarvoor ook al jaren in de sector. En hoewel ze het liefst op de achtergrond zorgt dat zaken bij Semmie netjes geregeld worden, staat ze deze keer meer dan verdiend in de spotlight.


Een collega om op te bouwen

“Ik ben als het ware de financiële wereld ingerold en heb onder andere bij verschillende effectenhuizen gewerkt. Vroeger was ik ook weleens op de beurs te vinden. Nu wordt er bijna alleen maar elektronisch gehandeld, maar toen gebeurde dat door middel van een open outcry. Er werd luidkeels op de vloer gehandeld. Een compleet andere wereld was dat, en ik vind het leuk om dat ook meegemaakt te hebben.

Inmiddels ben ik bij Semmie aan het werk als relatiebeheerder, een rol die echt bij mij past. Ik ben het meest trots op de relaties die ik heb opgebouwd. Met klanten, maar ook met collega’s. Die zien mij als een collega waar ze op kunnen bouwen hoop ik. Als ze iets bij mij neerleggen, wil ik dat netjes voor ze oppakken en regelen, zodat ze zich daar geen zorgen over hoeven maken.

Omdat ik nu al een tijd bij Semmie werk, ken ik veel collega’s goed. Hierdoor vertrouwen we elkaar. Dat werkt heel prettig – op een gegeven moment heb je aan een half woord genoeg.”


Het ontstaan van Semmie

Marjan leerde Sem Jr., de founder en CEO van Semmie, al kennen toen hij nog als stagiair werkte op de optiebeurs. "We waren beiden aan het werk voor zijn vader Sem Sr., maar echt samenwerken deden we nog niet. Dat kwam toen ik in 2010 aan de slag ging voor Sem.nl. Een aantal jaar daarna groeide het idee bij Sem Jr. en co-founder Lodewijk voor Semmie.

Sem Jr. is een echte ondernemer. Hij had zoiets van: ‘Ik ga het gewoon doen. Je zal me wel voor gek verklaren, maar ik denk dat we het kunnen.’ Zelf ben ik meer een kat uit de boom-kijker. Toch zei ik: ‘Mooi die plannen, ik help je waar ik kan.’ En kijk waar we nu staan.

Ik ben er trots op dat ik de groei van Sem Jr. en Semmie van zo dichtbij heb kunnen meemaken. Beiden hebben zo’n professionele ontwikkeling doorgemaakt. Toch is Sem Jr. juist ook heel erg hetzelfde gebleven: die positieve instelling en drive om hard te werken zijn altijd gebleven.

Als hij ergens van overtuigd is, dan wil hij daar ook voor gaan. En die inzet verwacht hij dan ook van de mensen in het bedrijf. Dat zie je terug in het succes van het bedrijf.”


Marjan


Van elkaar leren

“De afgelopen tijd zijn er veel Semmie werknemers bijgekomen. In het begin waren afzonderlijke mensen verantwoordelijk voor bepaalde zaken, nu zijn het teams geworden. Kleine bedrijfjes op zich, die allemaal een steentje bijdragen aan het einddoel.

Het is een mooie mix aan mensen, die allemaal hun eigen specialiteit en kennis hebben. Ik denk dat we elkaar hierin heel erg respecteren. Ik ben bijvoorbeeld wat ouder dan de meeste mensen hier, maar ik weet dat ik bepaalde ervaring heb waarvan de rest kan leren. Op het gebied van mensenkennis, hoe je met elkaar en relaties omgaat, denk ik dat ik een mooie bijdrage kan leveren. En omgekeerd leer ik door hun moderne kennis weer veel van mijn jongere collega’s.”


“Het is belangrijk dat je altijd op eigen benen kan staan.”


Beleggen toegankelijk voor iedereen

“Ook de financiële wereld heeft tijdens de laatste jaren een hele ontwikkeling doorgemaakt. Toen ik net begon met werken, was beleggen alleen weggelegd voor ‘the happy few’. Er waren maar een paar partijen waar je terecht kon en bovendien was de instapgrens heel hoog. Je moest al vermogend zijn om te beleggen.

Gelukkig is dat in de afgelopen jaren veranderd en ik ben blij dat we daar met Semmie een rol in hebben kunnen spelen. Beleggen zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Niet alleen voor zowel grote als kleine vermogens, maar ook voor zowel mannen als vrouwen. Beleggen, en de financiële sector in het algemeen, waren toch wel een mannenwereld.

Dat is het misschien nog steeds wel. Bij de jongere generatie zie ik al een verandering, maar bij vrouwen om mij heen hoor ik nog vaak dat ze geen idee hebben hoe ze hun geld moeten investeren. Zij laten het vaak aan hun man over.

Ik wil overbrengen dat het belangrijk is dat je altijd op eigen benen kan staan. Ik heb bijvoorbeeld een oudere dame als klant die de financiën ook overliet aan haar man. Toen hij overleed, had ze geen idee hoe ze het nu moest aanpakken. Het is niet gebeurd, maar achteraf ziet ze ook in dat haar man haar alles had kunnen wijsmaken.”


Snel rijk worden bestaat niet

“Wat mij betreft is het daarom verstandig als zowel mannen als vrouwen beleggen. Maar dan wel op de juiste manier. In het verleden heb ik de fout gemaakt om te snel, te veel te willen. Dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Veel van ons willen het liefst snel rijk worden. Zelf belegde ik in opties en ook met losse aandelen ging het regelmatig fout. Achteraf wel jammer, anders had ik er nu waarschijnlijk warmpjes bijgezeten.

Inmiddels beleg ik bij Semmie in breed gespreide ETF’s. Ik heb mijn geld ingelegd en laat het verder gewoon staan. Als ik af en toe wat extra’s kan missen, dan stort ik dat bij. Snel rijk worden gaat niet, met een paar uitzonderingen daargelaten. Die uitzonderingen zitten er echt bovenop en zijn er 24/7 mee bezig. Of ze hebben gewoon een beetje geluk gehad.

Het zijn natuurlijk vooral de succesverhalen die je hoort. Op een verjaardag vertellen mensen het niet als ze veel geld zijn kwijtgeraakt. Je hoort ze alleen over de klappers die ze hebben gemaakt. Bij mij heeft het ook wel een tijdje geduurd voordat ik de omschakeling kon maken. Die is eigenlijk pas de laatste jaren gekomen. Sinds ik bij Semmie werk, eigenlijk. Inmiddels heb ik ook geleerd dat geld niet zaligmakend is. Al ga ik niet liegen: een paar nullen op de bank is natuurlijk wel fijn.

Ik beleg nu voor mijn pensioen en voor mijn kinderen. In deze tijden hoop ik toch een steentje bij te dragen aan hun financiële toekomst. Natuurlijk moeten ze daar ook zelf aan bouwen, maar ik ben geen ouder die zegt: zoek het zelf maar uit. Als ik kan helpen, dan doe ik dat.”


Werken bij Semmie

Wil jij ook onderdeel worden van het Semmie Team en zo beleggen toegankelijk maken voor iedereen? Er staan meerdere vacatures open!

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

Ook interessant voor jou?

De eerste regel code
Semmie in de spotlight
De eerste regel code
Een sprong in het diepe
Semmie in de spotlight
Een sprong in het diepe
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het