Trending

AEX op hoogste punt ooit. Feest in tijden van onzekerheid

Door Thomas van der Lee op 31 maart 2021 - leestijd: 5 min
AEX op hoogste punt ooit. Feest in tijden van onzekerheid
Trending

De Amsterdamse AEX-index heeft zijn hoogste stand ooit bereikt. De vorige top werd ruim 20 jaar geleden, tijdens de internethausse in het jaar 2000, bereikt. Op 4 september 2000 sloot de AEX op 701,56 punten en werd tussentijds de hoogste koers ooit, 703,18 punten, aangetikt. Het nieuwe record staat inmiddels op 717,69 punten.

Na het uiteenspatten van de internetbubbel in 2000 kende de AEX een aantal magere jaren. Het dieptepunt vond plaats in maart 2003 toen de AEX sloot op 218,44 punten. Een daling ten opzichte van de top met bijna 70%. Herstel volgde, maar aan dat herstel kwam door de kredietcrisis in 2007 abrupt een einde. Tijdens het dieptepunt van de crisis die volgde koerste de AEX in 2009 op een gegeven moment zelfs onder de 200 punten.


Een optimistisch record

Het feit dat Nederlands’ meest bekende index zijn hoogste punt ooit neerzet ten tijde van een crisis is natuurlijk opmerkelijk. Een omvangrijk steunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden voor de Amerikaanse economie en de belofte van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) om de rente nog lang laag te houden om de economie te ondersteunen, veroorzaakten wereldwijd optimisme. Die optimisme was genoeg om de AEX over de 700 punten te duwen.


Ontwikkeling AEX 1999 – 2021:

Koersontwikkeling AEX 1999 - 2021<br>

Bron: Euronext.


De huidige stijging werd ingezet na het dieptepunt van 2009 en duurt nu dus al ruim 12 jaar. Al kwam daar vorig jaar, tijdens de uitbraak van de coronapandemie wel abrupt een einde aan. De AEX, en andere wereldwijde indices, raakten in korte tijd meer dan 40% van hun waarde kwijt. Des te opmerkelijker dat we iets meer dan een jaar later de hoogste stand ooit hebben bereikt. De AEX is in een jaar tijd namelijk met 80% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van de coronacrisis op 16 maart 2020.

Daar zijn verschillende redenen voor. Het komt vooral door de enorme steun van overheden en centrale banken. Daarnaast kijken financiële markten kijken altijd vooruit, niet achteruit. Beleggers hopen daarbij dat de lockdownmaatregelen in de komende maanden kunnen worden teruggeschroefd nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Zodoende kan de economie weer helemaal open en (beursgenoteerde) bedrijven weer floreren. Daar wordt nu op voorgesorteerd. Als laatste hebben we het afgelopen jaar een mooie stijging gezien van technologieaandelen. Niet alleen in de Verenigde Staten zijn de koersen daarvan omhooggeschoten, ook in Nederland was dat bij bijvoorbeeld Adyen en ASML het geval. En laat het nu zo zijn dat die voor een groot deel de koers van de AEX bepalen.


Een kanttekening

Er moet gezegd worden dat de AEX een koersindex is. Dit houdt in dat de uitkering van dividend buiten beschouwing wordt gelaten. Daardoor dalen de koersen van de aandelen waar de index uit bestaat, en dus ook de index zelf, wanneer er dividend wordt uitgekeerd. De AEX kent een (onbekend) zusje dat dividend wel ziet alsof het meteen geherinvesteerd zou worden in het aandeel: de AEX GR. Als je naar die index kijkt dan breekt de AEX al tijden lang records. Ga je ervan uit dat dividend automatisch wordt herbelegd dan doet de AEX het zelfs beter dan we dagelijks op het nieuws horen. Wil je meer weten over de AEX en de AEX GR? Lees dan ons artikel De AEX als graadmeter van onze economie. Tijd voor iets anders?


Onzekerheid

Hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen blijft een onzekere factor. Krijgen we het virus onder controle dan zal de economie, zoals eerder gezegd, zeker profiteren. Daardoor is een hogere inflatie wel bijna onvermijdelijk.

Centrale banken spelen daar op in door de rente te verhogen. Lopen ze achter de feiten aan en stijgt de inflatie onverwacht sterker dan de markt verwacht, komt er weer een hoop onzekerheid onder beleggers en dat doet de koersen nooit goed. Een nieuwe correctie lijkt dan onvermijdelijk nu de koersen al tijden naar recordhoogtes stijgen.

Bij Semmie geloven we dat je voor de lange termijn hoort te beleggen, maar houden daarbij alle korte termijn ontwikkelingen goed in de gaten. We leunen niet achterover nu de koersen blijven stijgen naar recordniveaus. Juist nu zijn we druk bezig onze portefeuilles te evalueren en bestendig te maken tegen een eventuele correctie, mocht die ooit komen. Zo profiteren van de mooie stijgingen en minimaliseren we het verlies bij dalingen. Verlies dat je niet maakt hoef je namelijk ook niet goed te maken!


Dit artikel is geüpdatet op 15 april 2021.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het