De studententijd wordt vaak de mooiste tijd van je leven genoemd. Feestjes, vakanties, lang leve de lol en daarnaast (af en toe) studeren. Maar wanneer je klaar bent met studeren staat daar het werkende leven voor de deur.
Alsof dat nog niet genoeg uitdaging is, is daar vaak ook nog de opgebouwde studieschuld die je moet gaan afbetalen. Want laten we het niet ontkennen: studeren kost een hoop geld. Tel het collegegeld, boeken en natuurlijk het huren van een kamer bij elkaar op en je hebt een flinke kostenpost. Daarom lenen veel studenten geld bij DUO om dat te kunnen bekostigen. Een investering in de toekomst is natuurlijk veel waard, maar denk er wel bewust over na waar je voor gaat lenen en hoeveel.
Voordat we je laten weten wat je kan doen om je studieschuld af te betalen, hebben we een overzicht met de belangrijkste weetjes omtrent je studieschuld op een rij gezet:
Hoe hoog je studieschuld is kun je terugvinden op de website van DUO. Dit is vaak niet een bemoedigend bedrag. Gelukkig hoef je niet alles in één keer terug te betalen en kan je kiezen voor een maandelijkse aflossing. Met de rekenhulp van DUO kun je zien wat je per maand terug moet betalen. Bij Semmie helpen we je graag een handje om je studieschuld af te lossen. Daarom een aantal tips voor het terugbetalen van je studieschuld:
Niet iedere terugbetaler lost volgens dezelfde regels af. Daarom is het goed om erachter te komen welke regels voor jou gelden. Welke dat zijn hangt af van de periode waarin je studiefinanciering kreeg. Of je rente moet betalen, en wat je maandelijkse aflosbedrag is, én hoe je die kunt verlagen lees je allemaal op duo.nl in de sectie terugbetalingsregels.
Het kan fijn zijn om te weten dat je nog even hebt voordat je moet beginnen met aflossen. De eerste twee jaar hoef je namelijk niets af te lossen. Maar eerder beginnen met aflossen of alvast een extra betaling doen kan voordelen hebben. Zo is het maandbedrag lager in de aflosfase, heb je een minder hoog rentebedrag én ben je eerder klaar met aflossen. Dat is dan weer ideaal als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.
Om niet voor vervelende verrassingen te moeten staan is het belangrijk dat je weet wat je maandelijks binnenkrijgt en wat eruit gaat. Zet daarom alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje en voeg dan meteen je maandelijkse aflossing toe aan je vaste lasten. Als je de aflossing behandelt als een verplichte vaste last zal je meer toegewijd zijn om daadwerkelijk af te lossen en zal je uiteindelijk je studieschuld eerder terugbetalen. Vind je het lastig om zelf inzichtelijk te maken wat je inkomsten en uitgaven zijn? Het Nibud helpt je wederom om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven en geeft je persoonlijk budgetadvies!
Als je er zelf niet uitkomt, of je vindt het moeilijk om de juiste stappen te nemen dan kan een financiële coach uitkomst bieden. Google op “financiële coach” en je hebt al ruim 10.000 hits. Hier zit vast iemand tussen die bij jou in de buurt woont en je in jouw specifieke situatie op weg kan helpen.
Je kunt het terugbetalen van je studieschuld maximaal 5 jaar (60 maanden) stopzetten. Dit worden de ‘jokerjaren’ of de aflosvrije periode genoemd. Soms zit je in economisch zwaar weer en heb je het geld hard nodig voor bijvoorbeeld onverwachte uitgaven. Dan komt het aflossen van je studieschuld even niet uit. Voor deze periode kan je dan gebruikmaken van je jokerjaren. Je kan het terugbetalen van je studieschuld dan voor minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten. Let er wel op dat in deze periode de rente over je schuld wel blijft doorlopen en dat het maximale terugbetalingstermijn van 15 of 35 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat je inzet.
Als je niet meteen je studieschuld kan terugbetalen denk er dan goed over na hoe je hem gaat financieren. Een spaardeposito levert al snel meer rendement op dan als je gaat sparen op je ‘gewone’ spaarrekening. Maar daar staat tegenover dat je wel een bepaald bedrag ‘vast’ moet zetten tegen een vooraf gesproken periode en rente. Probeer je wat meer rendement te maken op je spaargeld, kijk dan of beleggen iets voor jou is. Daar staat wel meer risico tegenover. Uiteindelijk is het belangrijk dat je de manier kiest die bij jouw persoonlijke situatie past.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het