Veel studenten lenen geld bij DUO om de ‘mooiste tijd van hun leven’ te kunnen bekostigen. Lange tijd stond het rentepercentage voor deze schuld op 0 procent, waardoor ze hier gretig gebruik van maakten. Sinds 2023 is de rente echter aan het stijgen. Veel vroegere studenten willen daardoor hun studieschuld (versneld) terugbetalen.
In het kort:
- Nadat je bent afgestudeerd, duurt het 2 jaar voordat je je studieschuld moet gaan terugbetalen.
- Eerder of extra aflossen is een optie.
- We delen tips voor het terugbetalen van je studieschuld.
- Weet ook dat je gebruik kunt maken van de ‘jokerjaren’. Je kunt het terugbetalen van je studieschuld tijdelijk stopzetten.
Wanneer moet je jouw studieschuld terugbetalen?
Als het werkende leven voor de deur staat, hoef je niet meteen te beginnen met het terugbetalen van je studieschuld. Er bestaat een zogenaamde aanloopfase, waarin je eerst een baan kunt vinden en een stabiele financiële basis te leggen. Deze aanloopfase begint op de 1 januari nadat je bent afgestudeerd en duurt vervolgens 2 jaar.
Wanneer je jouw studieschuld volledig afbetaald moet hebben, hangt af van de periode waarin je studiefinanciering ontving en welke opleiding je hebt gevolgd. Er zijn 4 verschillende soorten terugbetalingsregels. In Mijn DUO vind je welke soort bij jou van toepassing is. Vervolgens kun je op de website van DUO opzoeken wat de precieze terugbetalingsregels zijn.
Eerder of extra studieschuld aflossen
Je studieschuld moet je over het algemeen in maximaal 15 tot 30 jaar tijd aflossen. Vergeleken met andere leningen die je kunt afsluiten, is de studieschuld (ondanks de opgelopen rente) nog steeds één van de goedkoopste leningen. In 15 of 30 jaar tijd kan de rente die je moet betalen echter toch oplopen. Eerder of extra aflossen is daarom een optie.
Eerder beginnen met aflossen of alvast een extra betaling doen kan voordelen hebben. Zo is het maandbedrag lager in de aflosfase, heb je een minder hoog rentebedrag én ben je eerder klaar met aflossen. Dat is dan weer ideaal als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.
Kun je een hypotheek aanvragen met studieschuld?
Een studieschuld heeft invloed op hoeveel je mag lenen voor je hypotheek, al is die impact minder groot dan vroeger. Je kunt je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Je studieschuld staat niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd en je kunt dan meer lenen. Is het slim? Dat niet. Je gaat meer lenen dan dat je kunt betalen, je verliest bepaalde voordelen zoals de Nationale Hypotheek Garantie, en belangrijker: je pleegt fraude.
Tips voor het terugbetalen van je studieschuld
Met de rekenhulp van DUO kun je zien wat je per maand terug moet betalen. Bij Semmie helpen we je graag een handje om je studieschuld af te lossen. Daarom een aantal tips voor het terugbetalen van je studieschuld:
1. Maak inzichtelijk wat je inkomsten en vaste lasten zijn en neem je aflossing hierin op
Om niet voor vervelende verrassingen te moeten staan is het belangrijk dat je weet wat je maandelijks binnenkrijgt en wat eruit gaat. Zet daarom alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rijtje en voeg dan meteen je maandelijkse aflossing toe aan je vaste lasten.
Als je de aflossing behandelt als een verplichte vaste last zal je meer toegewijd zijn om daadwerkelijk af te lossen en zal je uiteindelijk je studieschuld eerder terugbetalen.
Vind je het lastig om zelf inzichtelijk te maken wat je inkomsten en uitgaven zijn? Het Nibud helpt je wederom om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven en geeft je persoonlijk budgetadvies.
2. Kijk kritisch naar je uitgaven en waar je kunt besparen
Hoe meer je elke maand opzij kan zetten, hoe eerder je jouw studieschuld afgelost kan hebben. Als je net gaat werken, kan het daarom waardevol zijn om je uitgavenpatroon uit je studentenleven te behouden. Dat betekent: nog af en toe pasta pesto eten, terwijl je inmiddels een mooi maandsalaris verdient.
Lees ook eens ons artikel ‘Budgetteren kun je leren’. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar hoe beter je erin wordt, hoe leuker en makkelijker het wordt.
3. Onderzoek je mogelijkheden naast sparen
Een spaardeposito levert al snel meer rendement op dan als je gaat sparen op je ‘gewone’ spaarrekening. Maar daar staat tegenover dat je wel een bepaald bedrag ‘vast’ moet zetten tegen een vooraf gesproken periode en rente.
Probeer je wat meer rendement te behalen, kijk dan of beleggen iets voor jou is. Daar staat wel meer risico tegenover. Uiteindelijk is het belangrijk dat je de manier kiest die bij jouw persoonlijke situatie past.
4. Kom je er niet uit? Ga op zoek naar een financiële coach
Als je er zelf niet uitkomt, of je vindt het moeilijk om de juiste stappen te nemen dan kan een financiële coach uitkomst bieden. Google op “financiële coach” en je hebt al ruim 10.000 hits. Hier zit vast iemand tussen die bij jou in de buurt woont en je in jouw specifieke situatie op weg kan helpen.
Tijdelijk geen studieschuld terugbetalen
Het is belangrijk om nog een goed gevulde financiële buffer achter de hand te hebben. Het geld dat je terugbetaalt, ben je immers kwijt. Je kunt niet later nog beslissen om het geld toch niet te gebruiken als aflossing.
Ben je toch te enthousiast geweest met terugbetalen en kom je in zwaar economisch weer? Voor deze periode kan je gebruikmaken van je ‘jokerjaren’ of aflossingsvrije periode. Je kan het terugbetalen van je studieschuld dan voor minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten.
Let er wel op dat in deze periode de rente over je schuld wel blijft doorlopen en dat het maximale terugbetalingstermijn van 15 of 35 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat je inzet.