Met nog twee weken te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen stijgt de spanning in de Verenigde Staten. De vraag is niet alleen of Trump of Harris het Witte Huis zal betrekken, maar ook welke partij de meerderheid in het Congres krijgt (of behoudt). Komt er een ‘clean sweep’ voor een van beide partijen, of wordt het een verdeelde uitkomst?
We hebben onderzocht welke uitkomst de meeste kansen biedt voor de beurs en waar beleggers op hopen.
In het kort:
- De Amerikaanse verkiezingen bepalen niet alleen wie in het Witte Huis komt, maar ook de machtsverhoudingen in het Congres.
- Als dezelfde partij zowel de president levert als een meerderheid in het Congres behaalt, wordt het doorvoeren van wet- en regelgeving makkelijker. Het kan echter ook voorkomen dat de ene partij de president levert en de andere partij een meerderheid in het Congres heeft.
- De uitkomst van de verkiezingen heeft grote invloed op zowel de politieke als economische situatie, met directe gevolgen voor de financiële markten.
- Historische gegevens tonen aan dat de beste beleggingsresultaten zijn behaald onder een ‘gridlock’, waarbij de Democraten de president leveren en de Republikeinen de meerderheid in het Congres hebben.
Even opfrissen: hoe werkt de Amerikaanse politiek?
De Amerikaanse politiek is gebaseerd op de grondwet die in 1787 werd aangenomen, met als doel een federale republiek te vormen. Deze structuur zorgt voor balans tussen de verschillende takken van de overheid: de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de rechterlijke macht.
De uitvoerende macht wordt geleid door de president, die elke vier jaar wordt gekozen. De president kan wetten ondertekenen of vetoën, en bepaalt grotendeels het binnenlands en buitenlands beleid. Ook benoemt de president federale rechters, waaronder die van het Hooggerechtshof. Dit heeft een blijvende invloed op de juridische en politieke koers van het land.
De wetgevende macht, het Congres, bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het Huis telt 435 leden die elke twee jaar worden gekozen, met zetels verdeeld naar bevolkingsomvang per staat. De Senaat heeft 100 leden, twee per staat, die zes jaar dienen. Huidig vicepresident Harris is voorzitter van de Senaat en heeft een doorslaggevende stem bij een gelijke stemverdeling.
Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden spelen een cruciale rol in het opstellen en goedkeuren van wetgeving. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het vaststellen van de federale begroting. Bij de komende verkiezingen staan niet alleen het presidentschap, maar ook een derde van de Senaat en alle zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel.
Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden spelen een cruciale rol in het opstellen en goedkeuren van wetgeving.
Deze verkiezingen bieden opnieuw de kans voor een herziening van de politieke machtsverhoudingen in de Verenigde Staten. Dit kan een directe impact hebben op het beleid en de richting van de economie. De nieuwe samenstelling kan bepalend zijn voor de beslissingen die gemaakt worden op het gebied van belasting, overheidsuitgaven en andere economische vraagstukken. De uitslag van de verkiezingen wordt zodoende een belangrijke factor om rekening mee te houden voor beleggers.
De mogelijke uitkomsten van de verkiezingen
De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen heeft dus aanzienlijke gevolgen voor zowel de politieke als de economische situatie in het land. De samenstelling van de overheid — of het nu een Democratische meerderheid, een Republikeinse meerderheid of een verdeeld Congres betreft — heeft daardoor invloed op de richting van de financiële markten.
Democratische meerderheid
Wanneer Harris de presidentsverkiezingen wint en de Democraten ook in het Congres een meerderheid behalen, hebben ze de mogelijkheid om snel en ingrijpend beleid door te voeren. Dit kan resulteren in maatregelen zoals verhogingen van overheidsuitgaven voor sociale programma’s, milieubeleid en infrastructuurprojecten.
Beleggers kunnen positief reageren op deze initiatieven, vooral als ze gericht zijn op het stimuleren van de economische groei. Echter, er zijn ook zorgen dat hogere belastingen voor bedrijven kunnen worden geïntroduceerd, wat negatieve gevolgen voor de markten kan hebben.
Republikeinse meerderheid
In het geval van een Republikeinse meerderheid, is de aandacht vaak gericht op belastingverlaging, deregulering en stimulering van bedrijfsinvesteringen. Een dergelijk beleid kan de aandelenmarkten een sterke impuls geven, omdat beleggers doorgaans vertrouwen hebben in een economische groei die voortkomt uit een gunstiger ondernemersklimaat. De combinatie van een Republikeinse president en een Republikeins Congres leidt vaak tot een dynamische politieke omgeving waarin veranderingen snel kunnen worden doorgevoerd.
Verdeeld Congres
Bij een verdeeld Congres, waarbij de president en de meerderheid van het Congres van verschillende partijen zijn, ontstaat er vaak een politieke impasse. Deze situatie kan leiden tot een gebrek aan ingrijpende beleidsveranderingen, wat zowel positief als negatief kan zijn voor de markten. Beleggers waarderen de stabiliteit die voortkomt uit een verdeeld Congres, omdat het de kans op radicale en onvoorspelbare beleidswijzigingen verkleint. Dit biedt de ruimte om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en vermindert de angst voor grote economische schommelingen.
Beleggers waarderen de stabiliteit die voortkomt uit een verdeeld Congres.
Welke uitkomst is het beste voor de beurzen?
Om te bepalen welke verkiezingsuitkomst gunstig is voor de beurzen, kunnen we historische data analyseren. Opvallend genoeg waren er tussen 1926 en 2023 precies evenveel jaren waarin één partij zowel het presidentschap als beide kamers van het Congres controleerde (verenigde regering) als jaren waarin de macht verdeeld was (verdeelde regering). Beide regeringsvormen duurden ieder 49 jaren.
Tijdens periodes van een verdeelde regering behaalde de S&P 500 een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,18%. Daarentegen was dit rendement bij een verenigde regering hoger, namelijk 14,14%. Dit komt neer op een premie van bijna 4% per jaar wanneer één partij de volledige controle had. Hoewel dit verschil kleiner is dan de premie die werd waargenomen onder Democratische presidenten, blijft het een aanzienlijk voordeel.
Situatie | Aantal jaar | Gemiddeld jaarlijks rendement S&P 500 |
---|---|---|
Republikeinse dominantie | 13 | 14.52% |
Democratische dominantie | 36 | 14.01% |
Verdeeld met Republikeinse president | 34 | 7.33% |
Verdeeld met Democratische president | 15 | 16.63% |
Bron: Retirementresearcher.com
Als we kijken naar de historische gegevens, dan blijken de financiële markten vooral te profiteren in tijden van stabiliteit en voorspelbaarheid. Of de Republikeinen een verenigde regering leiden, of dat de Democraten dit doen, maakt hierbij weinig uit.
De beste resultaten worden echter behaald bij een zogenaamde ‘gridlock’ waarbij de Democraten de president leveren en de Republikeinen een meerderheid in het Congres behalen. Als we die uitkomst als uitgangspunt nemen, is het hopen dat Harris wint en de Republikeinen een meerderheid in het Congres zullen behalen. Maar of dat ook de uitslag wordt, is natuurlijk onbekend. We hebben geen glazen bol, en het is ook geen gegeven dat een ‘gridlock’ met Harris als president de beurs goed gaat doen.
Wil je meer weten over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024? Neem dan een kijkje op onze speciale themapagina.