Beleggen

Basisbegrip #1: Beursgenoteerd

02 mei 2019
Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Basisbegrip #1: Beursgenoteerd
Beleggen

Een tijdje geleden nodigde Semmie mij uit voor een rondleiding door Euronext Amsterdam. Daar werden een aantal basisbegrippen over beleggen uitgelegd. Ideaal voor een beginner zoals ik. De komende tijd ga ik wat dieper in op een aantal van die basisbegrippen. Vandaag komt het begrip “beursgenoteerd” aan bod. Want wanneer mag een bedrijf zich beursgenoteerd noemen? En welke voordelen brengt dit met zich mee?


Euronext

Euronext NV heeft vestigingen in Londen, Brussel, Lissabon, Parijs en, sinds 2018, Dublin. Euronext Amsterdam is onderdeel van Euronext NV en is gevestigd aan het bekende Beursplein 5. In totaal zijn er iets meer dan 1350 bedrijven genoteerd aan Euronext NV. Aan Euronext Amsterdam zijn dat er eind 2018 in totaal 133.


Het verhandelen van aandelen

Een beursgenoteerd bedrijf mag aandelen verhandelen op de beurs. Dat is voor bedrijven een makkelijkere manier om veel kapitaal op te halen omdat de aandelen op de beurs aan ‘wie wil’ en meestal anoniem verkocht kunnen worden. Bovendien heeft een bedrijf via de beurs meteen heel veel geldschieters tot zijn beschikking. Dat scheelt een boel tijd en dus kosten vergeleken met leuren om een lening! Maar om van die voordelen te mogen genieten, moeten er eerst wél een hoop tijd en kosten geïnvesteerd worden. Voordat ik (in een volgend blog) kijk welke bedrijven er aan Euronext NV genoteerd zijn, eerst dus een artikel over wat een bedrijf moet kunnen en doen om aan Euronext Amsterdam genoteerd te mogen zijn.

Voorwaarden

De beurs op gaat namelijk niet zomaar. De voorwaarden voor een beursgang staan in het Fondsenreglement van Euronext NV en de belangrijkste zijn:

 • Het bedrijf moet een naamloze vennootschap zijn of worden. Er komt dan NV achter de bedrijfsnaam te staan. Een NV is de enige rechtspersoon (in tegenstelling tot stichtingen en besloten vennootschappen, bijvoorbeeld) die een beursnotering kan aanvragen. Het ‘naamloos’ verwijst naar de anonimiteit van de aandeelhouders van een NV. Daarmee verdwijnt ook de verplichting om bij te houden wie de aandeelhouders zijn. Om een NV te worden, moeten de statuten worden aangepast om aan de wettelijke eisen van een NV te voldoen. Tot slot moet de NV worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 • Het bedrijf moet bovendien minimaal 5 jaar bestaan en een eigen vermogen van minimaal 5 miljoen euro (dat betekent dat er 5 miljoen euro meer bezittingen moeten zijn dan schulden) hebben. De aandelen die worden uitgegeven moeten bij elkaar een waarde hebben van minstens 5 miljoen euro en in de afgelopen 5 jaar moet minimaal 3 jaar winst zijn gemaakt.
 • Het Ministerie van Justitie en Veiligheid moet een “verklaring van geen bezwaar” afgeven. En er moet een track record van minimaal 3 jaar bestaan. Een track record is de verzameling van prestaties en misslagen, meestal over de integratie na overnames.
 • Een erg belangrijke voorwaarde is het opstellen van een prospectus. Dit is een, vaak hele dikke, map met uitgebreide informatie voor de toekomstige aandeelhouders. Over bijvoorbeeld de geschiedenis van het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten, toekomstperspectieven en het management. Het prospectus dient goedgekeurd te worden door Euronext en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, de AFM. Maar het prospectus moet óók potentiële beleggers verleiden om te investeren in het bedrijf.


Roadshow

Daar is ook de roadshow voor bedoeld. Een roadshow is een serie presentaties aan potentiële beleggers, waarin de directie toelichting geeft op de financiën en de strategie. Een promotietour, dus. Doel van een roadshow is het vergroten van de bekendheid van de aandelen om daarmee de gehoopte koers bij de beursgang waar te maken.

Een beursnotering is al met al dus niet 1,2,3 geregeld. Er gaan vaak jaren én heel veel kosten voor het prospectus en de roadshow overheen, voordat een bedrijf tot de beurs wordt toegelaten.

Nog een paar basisbegrippen

Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar recente beursgangen, zoals die van Pinterest eind april 2019. Maar eerst bespreken we nog een aantal andere basisbegrippen uit de rondleiding: zoals de verdeling in Large Cap, Mid Cap en Small Cap en de AEX-index. En om die te begrijpen, sta ik binnenkort stil bij misschien wel het belangrijkste basisbegrip: aandelen.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


 • Duurzame beleggingsportefeuille
 • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Automatische rebalancing
 • Dividend herinvestering
 • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


 • Alle Basic features
 • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.