Beleggen

Basisbegrip #2: Aandelen

20 juni 2019
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Basisbegrip #2: Aandelen
Beleggen

Om te begrijpen wat beleggen is, moet je weten wat aandelen zijn. Want: hoe wordt de waarde bepaald van de aandelen in jouw Semmie portefeuille?

In dit artikel leggen we je uit wat aandelen zijn, hoe je er geld mee verdient en hoe aandelen ontstaan zijn.


Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn niets anders dan het bewijs dat je eigenaar bent van een (heel klein) deel van een bedrijf. Jij ‘houdt’ een aandeel in dat bedrijf en bent dus aandeelhouder. Met het geld dat je voor het aandeel hebt betaald, kan het bedrijf vervolgens investeringen doen.

Aandelen worden ‘op naam’ of ‘aan toonder’ uitgegeven. Aandelen op naam worden in een register ingeschreven, daarom worden ze ook wel registeraandelen genoemd. Hierdoor weet iedereen precies wie de aandeelhouders van het bedrijf zijn. Aandelen aan toonder staan niet op naam. Het ‘tonen’ van deze aandelen is voldoende, inschrijving in het register is niet nodig. Dit soort aandelen zijn makkelijker verhandelbaar. Alle aandelen die op de beurs worden verhandeld, zijn dan ook aandelen aan toonder. En de bedrijven waar Semmie via aandelenfondsen in belegt, zijn allemaal beursgenoteerd.


Geld verdienen met aandelen

Je kunt op twee manieren geld verdienen met aandelen. De eerste manier is door de waardestijging van je aandeel: je verdient geld als je bij de verkoop van het aandeel een hogere prijs krijgt dan je er zelf voor betaald hebt. Die prijs wordt bepaald door de vraag naar het aandeel. Doet het bedrijf het goed, dan stijgt de waarde van het aandeel. En andersom.

De tweede manier van geld verdienen met aandelen zit ‘m in de winstuitkering van het bedrijf. Dit wordt dividend genoemd. Veel bedrijven betalen namelijk met enige regelmaat dividend uit aan hun aandeelhouders. Maar, elk bedrijf mag telkens zelf bepalen of en hoeveel winst als dividend wordt uitgekeerd.

Het dividend van de bedrijven waarin Semmie via de beleggingsfondsen in belegt, wordt overigens automatisch op jouw beleggingsrekening gestort en weer herbelegd.


Inspraak voor aandeelhouders

Als aandeelhouder heb je in de meeste gevallen ook stemrecht en informatierecht. Dat houdt in dat je de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (de AVV) mag bijwonen, belangrijke onderliggende documenten zoals de balans mag inzien en mag meestemmen. Tijdens de AVV legt het bestuur van het bedrijf verantwoording over het beleid af en wordt over bijvoorbeeld de benoeming en beloning van bestuurders, fusies en overnames gestemd.

Maar hoe zit dat dan met het stemrecht voor de klanten van Semmie? Kan je als klant van Semmie meestemmen op de AVV van Shell?

Bas: ‘Bij Semmie beleggen we namens onze klanten via beleggingsfondsen en dus niet rechtstreeks in bedrijven. De klanten worden weliswaar eigenaar van (een deel van) de aandelen, maar het stemrecht blijft bij de fondsen. Wij beleggen wel zo veel mogelijk in fondsen die actief hun stemrecht uitoefenen. Deze fondsen hebben meestal zelfs een “plek aan tafel” tijdens de aandeelhoudersvergaderingen, omdat ze zo veel stemrechten tegelijk uitoefenen. Vandaar dat we bij Semmie ook heel bewust kijken naar het stembeleid van onze fondsen. Zoals hun keuzes op het gebied van duurzaamheid.’


De geschiedenis van aandelen

In Nederland worden aandelen (aan toonder) verhandeld op de Amsterdamse beurs: Euronext Amsterdam. Euronext bestaat pas sinds 2000, maar de Amsterdamse beurs bestaat al sinds 1606. De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) kreeg van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het monopolie op de gehele overzeese handel. En in de jaren die volgden werd de VOC het grootste handelsbedrijf ter wereld, de eerste multinational. Om de overzeese tochten van de VOC te financieren, konden inwoners van de Republiek in de VOC investeren door aandelen te kopen. Deze aandelen werden onderling verhandeld op de beurs in Amsterdam. Precies zoals dat vandaag de dag gaat. Nou ja, precies. Vandaag wordt 90% van de aandelen via algoritmes verhandeld.


Hopelijk is het zo wat duidelijker geworden wat aandelen zijn. Heb je nog vragen? Stel dan je vraag via de chat!

Ook interessant voor jou?

Basisbegrip #4: Rendement
Beleggen
Basisbegrip #4: Rendement
Basisbegrip #3: Obligaties
Beleggen
Basisbegrip #3: Obligaties
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie