Beleggen

Basisbegrip #4: Rendement

13 augustus 2019
Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Basisbegrip #4: Rendement
Beleggen

Het berekenen van rendement is iets dat je al op de middelbare school leert: “nieuw min oud, delen door oud, keer 100”. Helaas ligt het allemaal net iets ingewikkelder, vooral als het gaat om vermogensbeheer. Daarom bespreken we hier de verschillende manieren waarop rendement berekend kan worden.


Van de hierboven beschreven manier heeft iedereen wel eens gehoord, maar vaak wordt vergeten dat er hier ook nog wel een addertje onder het gras zit. Er bestaat namelijk een verschil tussen netto en bruto rendement. Vermogensbeheerders werken vaak met bruto rendementen. Hier zijn de kosten nog niet van af gehaald. Netto rendement is het daadwerkelijke rendement, dus waarbij de kosten wel verrekend zijn. Het probleem van deze methode is dat er bij tussentijdse stortingen en onttrekkingen een vertekend beeld ontstaat. Bij een storting wordt het positieve of negatieve rendement minder positief of negatief, bij een onttrekking juist meer.


Modified Dietz
Een andere manier om je rendement te berekenen is de Modified Dietz methode. Dit is de methode die Semmie gebruikt. De Modified Dietz-methode houdt wél rekening met stortingen en onttrekkingen. Het rendement wordt berekend over het daadwerkelijke vermogen waarmee het rendement is behaald. Als er na precies de helft van de tijd €100 is gestort, dan telt deze €100 dus maar voor de helft mee in het rendement. Stortingen of onttrekkingen die tussendoor worden gedaan, hebben daardoor minder invloed. Dat zorgt voor een eerlijke weergave van het rendement.


De juiste periode
Naast de manier waarop is het belangrijk te weten over welke periode het rendement berekend moet worden. De meest gangbare periode is de zogenaamde Year-To-Date. Dit houdt in dat je het rendement berekent vanaf 1 januari van het huidige jaar. Zo kun je zien wat je in dit jaar tot nu toe hebt bereikt. Deze periode wordt vaak verward met het jaarrendement. Het jaarrendement laat zien hoe veel rendement je in de afgelopen 12 maanden had. Als je het jaarrendement op 16 juni berekent, doe je dit dus over de periode van 17 juni vorig jaar tot 16 juni dit jaar. Naast het Year-To-Date rendement is er ook nog het Start-To-Date-rendement. Dit laat het rendement zien sinds het moment dat de rekening actief werd.

Heb je nog vragen? Dan kan je ze natuurlijk altijd stellen via de bekende blauwe knop rechtsonder in je scherm.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Een (h)eerbetoon
College van Drs. Landman
Een (h)eerbetoon

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.