Beleggen

Basisbegrip #4: Rendement

13 augustus 2019
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Basisbegrip #4: Rendement
Beleggen

Het berekenen van rendement is iets dat je al op de middelbare school leert: “nieuw min oud, delen door oud, keer 100”. Helaas ligt het allemaal net iets ingewikkelder, vooral als het gaat om vermogensbeheer. Daarom bespreken we hier de verschillende manieren waarop rendement berekend kan worden.


Van de hierboven beschreven manier heeft iedereen wel eens gehoord, maar vaak wordt vergeten dat er hier ook nog wel een addertje onder het gras zit. Er bestaat namelijk een verschil tussen netto en bruto rendement. Vermogensbeheerders werken vaak met bruto rendementen. Hier zijn de kosten nog niet van af gehaald. Netto rendement is het daadwerkelijke rendement, dus waarbij de kosten wel verrekend zijn. Het probleem van deze methode is dat er bij tussentijdse stortingen en onttrekkingen een vertekend beeld ontstaat. Bij een storting wordt het positieve of negatieve rendement minder positief of negatief, bij een onttrekking juist meer.


Modified Dietz
Een andere manier om je rendement te berekenen is de Modified Dietz methode. Dit is de methode die Semmie gebruikt. De Modified Dietz-methode houdt wél rekening met stortingen en onttrekkingen. Het rendement wordt berekend over het daadwerkelijke vermogen waarmee het rendement is behaald. Als er na precies de helft van de tijd €100 is gestort, dan telt deze €100 dus maar voor de helft mee in het rendement. Stortingen of onttrekkingen die tussendoor worden gedaan, hebben daardoor minder invloed. Dat zorgt voor een eerlijke weergave van het rendement.


De juiste periode
Naast de manier waarop is het belangrijk te weten over welke periode het rendement berekend moet worden. De meest gangbare periode is de zogenaamde Year-To-Date. Dit houdt in dat je het rendement berekent vanaf 1 januari van het huidige jaar. Zo kun je zien wat je in dit jaar tot nu toe hebt bereikt. Deze periode wordt vaak verward met het jaarrendement. Het jaarrendement laat zien hoe veel rendement je in de afgelopen 12 maanden had. Als je het jaarrendement op 16 juni berekent, doe je dit dus over de periode van 17 juni vorig jaar tot 16 juni dit jaar. Naast het Year-To-Date rendement is er ook nog het Start-To-Date-rendement. Dit laat het rendement zien sinds het moment dat de rekening actief werd.

Heb je nog vragen? Dan kan je ze natuurlijk altijd stellen via de bekende blauwe knop rechtsonder in je scherm.

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie