Insights

Beginnen met beleggen op het verkeerde moment bestaat niet

Door Thomas van der Lee op 22 juni 2020 - leestijd: 6 min
Beginnen met beleggen op het verkeerde moment bestaat niet
Insights

Beginnen met beleggen op het verkeerde moment. Dat is iets wat we allemaal willen vermijden. Het laatste wat we namelijk willen is ons geld minder waard zien worden net nadat we besloten hebben om te gaan beleggen. Zeker voor mensen die hun eerste stappen in de beleggingswereld zetten kan het afschrikken, omdat je nog niet gewend bent aan de schommelingen op de beurs.

Wat het juiste moment is om te beginnen weten we bij Semmie niet. Dat weet niemand. Ook alle beleggingsexperts die claimen er verstand van te hebben weten het niet. Er kan zomaar iets gebeuren waar niemand op had gerekend. Het feit dat de beurzen behoorlijk zijn gedaald door een virus uit China had ook niemand voorspelt.

Betekent dit dat je dan maar niet moet gaan beleggen omdat er elk moment gevaar op de loer ligt? Of dat je maar moet stoppen omdat je net bent begonnen voor een flinke daling? Naar onze mening niet. Zelfs als je elke keer op een verkeerd moment bent ingestapt, dat wil zeggen net voordat de koersen naar beneden gingen, heb je genoeg mogelijkheden om tot een positief rendement te komen. Wat je nodig hebt is een plan en doorzettingsvermogen.

Hoe dat zit geeft de Amerikaanse portefeuillemanager en financieel schrijver Ben Carlson goed weer. Hij gebruikt hiervoor het fictieve karakter Bob, en noemt Bob ’s werelds meest ongelukkige belegger omdat Bob altijd op het verkeerde moment zijn investeringen deed. Bob begon zijn carrière in 1970 op 22-jarige leeftijd.


Het plan

Zijn plan was om elk jaar een bedrag opzij te zetten en dit te gaan beleggen op momenten waarbij hij het gevoel had dat het het juiste moment was om in te stappen. In de jaren zeventig zou hij $2.000 per jaar opzij zetten om te gaan beleggen en dat bedrag elk decennium met $2.000 te verhogen totdat hij eind 2013 op 65-jarige leeftijd met pensioen kon gaan (dus hij zette $4.000 per jaar opzij in de jaren 80, $6.000 per jaar in de jaren 90 en vervolgens $8.000 per jaar tot hij met pensioen ging).


Bob en de beurs

Hij maakte zijn eerste stappen in de beleggingswereld begin 1973 en besloot zijn geld te investeren in de S&P 500, een Amerikaanse aandelenindex bestaande uit de 500 meest belangrijke Amerikaanse bedrijven.

Net nadat Bob al zijn gespaarde geld had belegd, crashte de beurs. Het resultaat: een waardedaling van 48%. Bob had dus zijn geld op het hoogtepunt geïnvesteerd, net voordat de koers halveerde. Bob was ontmoedigd, zoals iedereen zou zijn, maar hij had een plan en hield zich eraan. Hij bleef systematisch geld opzij zetten om te beleggen en verkocht zijn beleggingen nooit.

In augustus 1987 besloot Bob om na 15 jaar weer zijn geld te gaan beleggen. Maar of dat nu het juiste moment was? Deze keer daalde de markt meer dan 30% direct nadat Bob het geld dat hij opzij gezet had, had geïnvesteerd. Hoewel Bob geschokt was door zijn investeringstijdstip, verkocht hij niet wat hij net had belegd. Ook had hij nog steeds zijn beleggingen die hij in 1973 had aangekocht. Na de crash in 1987 was Bob van plan om 'af te wachten': hij had het wel even gezien.


Driemaal is scheepsrecht

Eind jaren negentig kende de beurs weer hoogtijdagen. Het internet kwam net op, alles werd verplaatst naar het web en the sky was the limit. In 1999 had Bob $68.000 opzij gezet door zich aan zijn plan te houden. Maar Bob was stug. Zo geloofde hij niet in een internetbubbel en vond het een goed idee om het nieuwe millennium in te gaan met een knaller: al het geld belegde hij in december 1999 in de eerdergenoemde S&P 500. En je verwacht het niet. Bob had weer ongeluk, de internetbubbel spatte uiteen en de koersen crashten. Resultaat: een koersdaling van 50% die tot 2002 duurde. En nog steeds deed hij verder niets en liet zijn beleggingen staan.

Zijn volgende moment om te gaan beleggen was in oktober 2007. Een laatste investering voordat hij met pensioen zou gaan. Hij had sinds 2000 een bedrag van $64.000 opgebouwd en besloot dit te investeren vlak voor de financiële crisis, waarin Bob opnieuw een daling van 50% zag. Het zat Bob niet mee…

Radeloos, ontmoedigd maar vastberaden, bleef Bob elk jaar geld opzij zetten en verzamelde nog eens $40.000. Hij hield zijn beleggingen aan tot hij eind 2013 met pensioen ging.

Laten we het kort samenvatten: Bob lijkt dus verschrikkelijk in beleggen. Door zijn timing investeerde hij alleen tijdens marktpieken en net voor flinke dalingen.

Hieronder een overzicht met de investeringsmomenten, hoeveel de markt daalde en hoeveel geld er is geïnvesteerd, zodat het allemaal iets overzichtelijker wordt:


Beleggingsmoment:

Procentuele daling:

Belegging:

December 1972

-48%

$6.000

Augustus 1987

-34%

$46.000

December 1999

-49%

$68.000

Oktober 2007

-52%

$64.000


Het resultaat

In totaal had Bob dus $184.000 belegd. Hij was vreselijk qua timing, maar hij was eigenlijk een redelijk goede belegger. Toen hij eenmaal zijn eerste inleg had gedaan, beschouwde hij het als een verbintenis voor de lange termijn en verkocht hij niets. Z’n plan was consistent en zijn zenuwen van staal. Geen enkele crisis of beursdaling brachten hem van zijn stuk en hij heeft dus nooit iets van zijn beleggingen verkocht. Dus hoe deed hij het?


Ontwikkeling S&P 500 - 1973 tot 2013.

Grafiek S&P 500 - 1973 tot 2013.

Terugkijkend naar de ontwikkeling van de S&P 500 index tussen het moment dat Bob zijn eerste stappen maakte op de beurs tot het moment dat hij z’n beleggingen verkocht zat ongeveer 41 jaar. In deze tijd maakte de index zoals gezegd diepe dalen door maar ook sterke stijgingen. Daardoor was er in totaal sprake van een gemiddeld bruto rendement 6,6% per jaar. Hoewel Bob elke keer zijn investeringen op pieken in de markt deed, was het uiteindelijke bedrag dat hij kon innen $1,1 miljoen! Dus zelfs met de slechtst mogelijke timing was het mogelijk om een positief rendement te behalen. Dit is wel gebaseerd op resultaten uit het verleden. En in het verleden behaalde resultaten bieden dan ook weer geen garantie voor de toekomst.


Doorzettingsvermogen

Het bovenstaande verhaal is natuurlijk puur hypothetisch, maar de boodschap klopt en de cijfers zijn reëel. Maar Bob had verstandiger kunnen zijn om voor meer spreiding te gaan. Zo had hij kunnen beleggen in obligatiefondsen en in meerdere geografische sectoren. Dit had zijn afhankelijkheid van één enkel indexfonds behoorlijk gereduceerd. Bob had daarnaast beter kunnen kiezen om het bedrag, dat hij nu vaak op een enkel moment inlegde, gespreid te beleggen. Als hij namelijk elke maand een vast bedrag had belegd was zijn uiteindelijke rendement gestegen tot $2,3 miljoen.

De lering die we verder uit het verhaal kunnen halen is het belangrijk om een plan te hebben als je gaat beginnen met beleggen. En om je daaraan te houden. Bob zette consistent geld opzij. Hij week niet af van zijn plan en hoewel hij zich soms afvroeg of het wel slim was om door te gaan met beleggen bleef hij het toch doen.

Ook is het belangrijk om je beleggingen te laten staan. Daardoor gun je ze de tijd om te groeien. Niet alleen omdat dalingen op de beurs altijd weer worden afgewisseld met stijgingen, maar ook omdat het rendement dat je ontvangt op je beleggingen weer rendement oplevert!

Wat Bob nog beter had kunnen doen, en hem waarschijnlijk minder hartverzakkingen had opgeleverd is dus door voor meer spreiding te gaan. Door het geld dat hij nu jaarlijks opzij zette periodiek te gaan beleggen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.