Money facts

Beginnen met beleggen? Dan is dit je stappenplan

Door Thomas van der Lee op 19 augustus 2022 - leestijd: 4 min
Beginnen met beleggen? Dan is dit je stappenplan
Money facts

Overweeg je om te beginnen met beleggen, maar heb je eigenlijk geen idee hoe je dit moet aanpakken? Op het eerste gezicht lijkt beleggen ingewikkeld, maar dat hoeft gelukkig tegenwoordig niet meer zo te zijn. Het is wel belangrijk om niet zomaar te starten, maar om een plan te hebben. Daar helpt dit stappenplan voor beginners bij.


In het kort:

  • Nederlanders sparen veel, maar lopen hierdoor potentieel rendement mis;
  • Als je gaat beleggen, is het wel belangrijk om dit verantwoord te doen en geen onnodige risico’s te nemen;
  • Begin daarom altijd met een plan, waarin je jouw doel, inleg, beleggingshorizon en risicobereidheid vaststelt.


Beginnen met beleggen: een stappenplan

Grote kans dat je nu nog een spaarder bent en hebt getwijfeld of je wilt beginnen met beleggen. Nederlanders zijn namelijk spaarders: we zorgen voor een mooie financiële buffer om wat geld achter de hand te hebben, voor het geval dat het wat minder gaat op financieel vlak.

Alleen zijn we zulke enthousiaste spaarders dat het misschien wel wat minder mag. Wanneer je eenmaal een financiële buffer hebt opgebouwd voor tegenslagen, kun je erook voor kiezen om te beleggen. Zelfs de AFM, de toezichthouder op de financiële markten, stelt dat Nederlanders best wel wat meer zouden mogen beleggen in plaats van sparen. De meeropbrengst zou namelijk kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Het is wel belangrijk dat je verantwoord belegt en geen onnodige risico’s neemt. Maar hoe doe je dat? We stelden een stappenplan op met de zes belangrijkste stappen.


Stap 1: Bepaal waar je voor belegt

De eerste - en meest belangrijke - stap in het ‘beginnen met beleggen stappenplan’ is om te bepalen wat je doel is. Je denkt er namelijk over na om te gaan beleggen, omdat je een bepaald doel wilt bereiken. Wil je een sabbatical nemen, of misschien wel je kinderen een mooie start bieden? Als je duidelijk hebt wat je doel is, weet je ook hoeveel geld je daarvoor ongeveer nodig hebt.


Stap 2: Bepaal hoeveel geld je wilt en kunt inleggen

Het is belangrijk dat je belegt met een realistisch bedrag. Daar bedoelen we mee dat je belegt met geld dat je wilt en kunt missen. Daarmee voorkom je dat je in de financiële problemen komt. Is je financiële buffer groot genoeg? Dan kun je geld storten op je rekening. Dit kan je eenmalig doen (lumpsum) of periodiek (per maand, kwartaal of jaar).

Zorg er wel voor dat je een realistisch beeld hebt. Als jij eenmalig €500 inlegt, kun je niet verwachten volgend jaar miljonair te zijn. Bij Semmie stelden we een rekentool op, waarmee je erachter komt hoeveel je ongeveer in moet leggen om je doel te bereiken.


Stap 3: Bepaal hoelang je wilt beleggen

Als je vandaag een beleggingsrekening opent voor je pasgeboren kind, en het bedrag wilt geven als hij of zij 18 jaar is, dan weet je dat je beleggingshorizon 18 jaar is. Je wilt dan minimaal 18 jaar beleggen. Maar het kan ook zijn dat je over 5 jaar een tussenjaar wilt nemen en daarvoor een bedrag wilt opbouwen.

Hoelang je wilt beleggen, hangt dan ook af van je doel. Zorg in ieder geval voor een beleggingshorizon van minimaal 5 jaar. Als je volgend jaar een boot wilt kopen, kun je beter sparen. Dat komt omdat de beurzen op korte termijn grillig kunnen bewegen. Het kan net zijn dat de koersen in dat jaar dalen en dat jouw inleg minder waard wordt. Juist door zo lang mogelijk te beleggen, vergroot je de kans op een aantrekkelijk rendement.


Des te langer je belegt, des te meer je inleg waard kan worden:


Stap 4: Bepaal het risico je wilt en kunt lopen

De vierde stap in ons stappenplan om te beginnen met beleggen draait om risico. Want beleggen brengt hoe dan ook risico’s met zich mee. Dat klinkt wellicht wat spannender dan dat het daadwerkelijk is, maar we willen het ook niet bagatelliseren. Koersen kunnen namelijk dalen en daardoor kan je inleg minder waard worden. Zo kan het zijn dat de €5.000 die je hebt ingelegd morgen €4.900 waard is. Maar het kan ook weer zijn dat die €4.900 de dag erna €5.100 waard is. Die onzekerheid is een risico dat bij beleggen hoort.

Je loopt niet altijd hetzelfde risico bij beleggen. Zo kan je bij Semmie defensief, neutraal, offensief en zeer offensief beleggen. Beleg je defensief, dan neem je wat minder risico, maar neem je ook genoegen met wat minder rendement. Beleg je zeer offensief, dan streef je een hoger rendement na, maar loop je ook meer risico op koersdalingen.

Ligt je beleggingshorizon ver in de toekomst? Dan kun je ervoor kiezen om wat meer risico te nemen. Je hebt namelijk meer tijd om koersdalingen goed te maken. Wil je op de korte termijn over je geld beschikken? Dan kan je beter wat defensiever beleggen.


Stap 5. Verdiep je in beleggen

Ondanks dat wij bij Semmie voor je beleggen, is het belangrijk dat je weet wat er met je geld gebeurt. Wij beleggen je inleg namelijk in verschillende ETF's en die het dividend herinvesteren. De koersontwikkeling hangt mede af van hoe het beurssentiment zich ontwikkelt en van het beleid van de centrale banken. Verhogen die de rentes wel of niet om de inflatie tegen te gaan?

Begint het bij de vorige zin te duizelen, dan is dat een teken om je nog wat meer te verdiepen in het onderwerp. Door goed op de hoogte te zijn van hoe de beleggingswereld in elkaar zit en wat er speelt op financieel niveau, weet je ook beter waarom koersen stijgen of dalen.


Daarbij raak je ook minder snel in paniek als de koersen dalen omdat je weet dat dat erbij hoort en dat er een grote kans is dat het goedkomt. We houden je regelmatig op de hoogte over de stand van zaken via onze nieuwsbrieven en via de artikelen in ons Magazine. Heb je tijd over, dan kun je de hele Wiki doornemen. Dan kent geen enkele financiële term geheimen voor je.


Stap 6. Open een rekening

De laatste stap om te beginnen met beleggen is om gewoon een rekening te openen. Bij Semmie is dit al in 5 minuten geregeld en samen zorgen we ervoor dat je belegt op de manier die het beste bij je past.

Gelukkig sta je er bij Semmie niet alleen voor, want ons uitgebreide Support center heeft antwoord op (bijna) al je vragen. Staat je vraag er niet tussen? Dan kan je die via onze chat, 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur, aan ons stellen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het