Ask Semmie

Beginnen met beleggen: waar moet je op letten?

Door Thomas van der Lee op 16 december 2020 - leestijd: 6 min
Beginnen met beleggen: waar moet je op letten?
Ask Semmie

Je op nieuw terrein begeven kan spannend zijn. Of je nu start met een nieuwe hobby of bijvoorbeeld een nieuwe taal wilt leren, het heeft tijd nodig om het je eigen te maken. En hetzelfde geldt voor beleggen.

Via Google is er genoeg informatie te vinden om je op weg te helpen, maar of je door al dat aanbod wijzer wordt is ook maar de vraag. Want vaak gaat het al meteen de diepte in en worden er moeilijke strategieën besproken. Iets waar je niets aan hebt als je jezelf nog aan het oriënteren bent en wanneer je jezelf afvraagt of beleggen wel iets voor jou is.

Bij Semmie staan we voor transparantie en gemak. Daarom leggen we je overzichtelijk uit waar je op moet letten als je wilt beginnen met beleggen.


Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggen is het investeren van je geld in iets waarbij je hoopt om er een positief rendement uit te halen. Je kunt beleggen in de meest gekke dingen zoals whisky of horloges, maar de meest bekende voorbeelden waar je in kunt beleggen zijn aandelen, obligaties en vastgoed.

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je inleg kan minder waard worden. Dit is een veelgebruikte zin die (potentiële) beleggers wijst op de risico's die beleggen met zich meebrengt. Beleg dus altijd met geld dat je kunt missen, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

En ondanks dat je hoopt dat de koersen gaan stijgen waardoor jij een positief rendement behaald op je inleg, bestaat er de kans dat de koersen dalen. Dan wordt je inleg minder waard. Daarom is het ook van belang om te beleggen voor de lange termijn, zeg minimaal 5 jaar. Dan heb je genoeg tijd om eventuele koersdalingen op te vangen!

Beleggen versus sparen

Beleggen is nog niet zo ingeburgerd in ons land. We zijn namelijk een typisch spaarvolkje: het oppotten van geld zit in ons DNA. Beleggen is daarom niet zo populair: slechts 1 op de 6 Nederlanders blijkt te beleggen, terwijl iedereen wel een of meerdere spaarrekeningen heeft. Ter vergelijking: meer dan de helft van de Amerikanen (55%) belegt. Dus mocht je nog niet begonnen zijn, je bent in ieder geval niet alleen.

Het grote verschil tussen sparen en beleggen zit hem in het rendement dat je kan maken ten opzichte van het risico dat je loopt. De spaarrentes zijn al jarenlang historisch laag, en door de stijgende inflatie kost het aanhouden van geld eigenlijk alleen maar geld.

Beleggen daarentegen heeft gemiddeld gezien de afgelopen jaren een hoger rendement opgeleverd. Daar staat wel tegenover dat beleggen risicovoller is dan sparen. Want je beleggingen kunnen ook minder waard worden. En in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dus als je wilt beginnen met beleggen is het van belang dat je je realiseert dat je meer risico loopt dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet.


3 manieren om te beginnen met beleggen

Stel je bent bereid om iets meer risico te nemen en om te gaan beginnen. Dan is het goed om te weten dat er meerdere manieren van beleggen zijn.

1. Zelf beleggen
Je belegt zelf, zonder gebruik te maken van betaald advies. Je belegt dan bij een broker. Deze maakt het zelf handelen in aandelen, beleggingsfondsen en andere beleggingsinstrumenten mogelijk. Aan elke transactie die je maakt verdient de broker geld.

2. Zelf beleggen met advies
Je neemt een adviseur in de hand die je helpt bij het bereiken van je beleggingsdoelen. Deze geeft je aanbevelingen en krijgt hier een vergoeding voor.

3. Vermogensbeheer
Hierbij word je vermogen beheerd door een vermogensbeheerder. Je geeft de teugels uit handen en laat de experts hun werk doen maar bepaalt wel zelf hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Dit gebeurt aan de hand van een vooraf beantwoordde vragenlijst.


Beginnen met beleggen is ook vooruit plannen

Beleggen is niet simpelweg wat geld inleggen of een aandeel kopen en je bent klaar. Wees je bewust van de tijd die je eraan wilt besteden, het risico dat je wilt en kunt lopen, de kennis die je moet bezitten, met hoeveel geld je wilt beleggen en hoe lang je wilt beleggen.

Bovenstaande zaken zijn onderdeel van een beleggingsplan en die bepalen je beleggingsstrategie: welk doel wil je bereiken met je beleggingen? Als je dat duidelijk hebt, dan weet je ook of je zelf moet gaan beleggen, moet beleggen met hulp van een adviseur, of dat je het lekker uit handen geeft en je vermogen laat beheren.


Emotie

En dan is er ook nog emotie: een factor die altijd een belangrijke invloed heeft op de keuzes die je maakt. En dat geldt zeker als je gaat beleggen. Emotie is misschien wel de grootste vijand voor een belegger en zeker een beginnende belegger. Emotie heeft namelijk vaak invloed op waar je in belegt, hoe vaak je belegt en wanneer je wijzigingen in je portefeuille aanbrengt. Druk je op de verkoop-knoop als je opeens 10% in de min staat, stort je extra geld en zie je de koersdaling als extra koopkans of doe je niets?

En hoe ga je om met het gevoel om de boot te missen? Een plotselinge koersexplosie van een bepaald aandeel geeft je toch dat gevoel dat je er ook in moet gaan beleggen. Het is succesvol, want het maakt een enorme groei door.

Maar realiseer je wel dat door deze stijging het aandeel vaak te duur is geworden voor wat het daadwerkelijk waard is en hoogstwaarschijnlijk binnenkort weer een daling zal doormaken. Dit gevoel wordt trouwens FOMO (Fear Of Missing Out) genoemd. Daar schreven we eerder dit jaar een artikel over.

Hoe je gaat reageren op (plotselinge) veranderingen op de beurs en daardoor op veranderingen in je beleggingen is op het moment zelf lastig in te schatten. Weinig mensen (dus ook de beleggers met jaren ervaring) zijn in staat om emotie dan geen rol te laten spelen bij het doen van beslissingen. En vaak resulteert dit in onnodige verliezen.


Samengevat: hier moet je op letten als je gaat beginnen met beleggen

  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg eerst voor een goede financiële buffer en als je dan geld overhoudt kan je ervoor kiezen om dit te gaan beleggen.
  • Beleg alleen als je weet wat de risico's zijn en dat je deze kunt dragen.
  • Wees bewust van de kosten die beleggen met zich meebrengt. En kijk ook of dit de bruto- of netto kosten zijn.
  • Beleggen is meer dan alleen geld inleggen. Zaken zoals tijd, kennis en emotie spelen ook mee.
  • Kies de manier die bij je past. Wil jezelf aan de slag gaan dan is een broker een mogelijke optie. Weet je niet zo goed hoe je zelf moet beginnen, wil je tijd overhouden én meer rust in je hoofd dan kan een vermogensbeheerder, zoals Semmie, je prima op weg helpen.
Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het