Belastingaangifte aan het doen? Let op je lijfrente-aftrek

Door Tessa Ham op 7 maart 2025, leestijd: 4 minuten

Het bedrag dat je inlegt op je Semmie lijfrenterekening kun je aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Heb je in 2024 een storting (of meerdere) gedaan op je rekening? Vergeet deze dan niet op te geven bij de belastingaangifte van 2024 om te kunnen profiteren van belastingvoordeel.

In het kort:
  • Je mag de stortingen op je lijfrenterekening opgeven bij de belastingaangifte. Alleen dan ontvang je een deel van je inleg terug;
  • De stortingen geef je op bij de vraag ‘Welke uitgaven had u in 2024?’. Vink aan dat je ‘Uitgaven voor lijfrente, alleen bij een pensioentekort’ had;
  • Vervolgens heb je de mogelijkheid om je jaarruimte te controleren en je benutte reserveringsruimte op te geven;
  • Heb je je belastingaangifte al gedaan en je lijfrente-aftrek niet benut? We vertellen hoe je dit alsnog kunt doen.

Belastingvoordeel bij een lijfrenterekening

Je hoeft nu geen inkomstenbelasting te betalen over het bedrag dat je stort op je Semmie lijfrenterekening. Je betaalt pas inkomstenbelasting op het moment dat je stopt met werken en het vermogen op je lijfrenterekening laat uitkeren.

Dit betekent dat je de stortingen opgeeft bij de belastingaangifte en dat jouw stortingen worden verrekend met het bedrag dat je aan de Belastingdienst verschuldigd bent, of wat de Belastingdienst verschuldigd is aan jou. Het is belangrijk je stortingen niet te vergeten op te geven. Alleen dan ontvang je een deel van je inleg terug.

Hoeveel dit is, is afhankelijk van je inkomen. In 2024 zagen de tarieven voor de inkomstenbelasting er als volgt uit:

  • 36,97% bij een belastbaar inkomen tot €75.518
  • 49,50% vanaf een belastbaar inkomen van €75.518

Dit percentage krijg je terug bij de belastingaangifte. Je ontvangt dus niet je gehele inleg terug, hoewel je wel het totaal aan stortingen opgeeft bij de aangifte. We lichten dit toe in het volgende stappenplan.

Geen vermogensrendementsheffing

Investeren in je oude dag biedt nog een fiscaal voordeel. De Belastingdienst rekent het opgebouwde vermogen niet tot je eigen vermogen in box 3. Over het opgebouwde lijfrentekapitaal betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.

Stap 1: Geef jouw lijfrentestortingen op bij de belastingaangifte

De belastingaangifte kent verschillende onderdelen, waaronder ook weer subonderdelen vallen. Onderdelen zijn bijvoorbeeld:

  • Inkomsten
  • Bankrekeningen en andere bezittingen
  • Uitgaven

De storting(en) op je lijfrenterekening geef je op bij het onderdeel Uitgaven, bij de vraag ‘Welke uitgaven had u in 2024?’ Vervolgens vink je ‘Uitgaven voor lijfrente, alleen bij een pensioentekort’ aan.

Helaas zijn de gegevens dit jaar nog niet automatisch ingevuld. Vul daarom zelf de naam (Semmie Group B.V.), je 9-cijferige rekeningnummer en het totaal aan stortingen in. Dit staat ook onderaan je jaaropgave.

Alleen bij een pensioentekort

De belastingaangifte geeft het al duidelijk aan, wanneer je aan moet vinken dat je ‘Uitgaven voor lijfrente, alleen bij een pensioentekort’ hebt gedaan in 2023. Je mag niet ongelimiteerd storten op je lijfrenterekening, maar alleen binnen je fiscale jaarruimte. Heb je jaarruimte? Dan is er sprake van een aantoonbaar pensioentekort.

De hoogte van dit pensioentekort bepaalt hoeveel je mag inleggen op je lijfrenterekening. Je hebt als het goed is jouw jaarruimte berekend voordat je geld op je lijfrenterekening hebt gestort. Tijdens de belastingaangifte heb je de mogelijkheid om de jaarruimte te controleren.

Stap 2: Controleer de jaarruimte

Om de jaarruimte te berekenen, vul je de vragen in die de Belastingdienst stelt. Hiervoor heb je de jaaropgave(n) nodig van je werkgever(s) in 2024, als je in dit jaar werkzaam was bij een werkgever. De volgende vragen in de belastingaangifte gaan over dit eventuele werkgeverspensioen en niet over de stortingen die je op je lijfrenterekening hebt gedaan:

  • Hebt u in 2024 pensioen opgebouwd?
  • Pensioenaangroei (factor A) in 2024 (Zo vind je de factor A)
  • Hebt in 2024 premies betaald voor een nettopensioen?

Na het invullen van de gevraagde gegevens berekent de Belastingdienst je jaarruimte. Zo weet je zeker dat je niet te veel hebt gestort op je lijfrenterekening.

Meer ingelegd dan je jaarruimte?

Maak dan allereerst gebruik van je reserveringsruimte. Dit is je onbenutte jaarruimte van de afgelopen 10 kalenderjaren. In de volgende stap leggen we uit hoe je hiervan gebruikmaakt. Heb je geen reserveringsruimte? Kijk dan eens naar onze Support vraag: ‘Wat gebeurt er als ik te veel inleg op mijn lijfrenterekening?

Stap 3: Geef je reserveringsruimte op in de belastingaangifte

Heb je reserveringsruimte benut in 2024? Of heb je meer ingelegd dan je jaarruimte? Beantwoord de vraag ‘Wilt u niet-gebruikte jaarruimte benutten voor 1 van de jaren 2014 tot en met 2023?’ dan met Ja.

Vervolgens vraagt de Belastingdienst van welk jaar je de jaarruimte alsnog wil benutten. Tip: benut altijd het jaar dat het meest ver in de geschiedenis ligt. Dit jaar zal namelijk volgend jaar zijn vervallen en kun je hierna niet meer benutten.

Reserveringsruimte berekenen

Wanneer je niet weet wat je reserveringsruimte in een bepaald jaar was, heb je tijdens de aangifte de mogelijkheid om de reserveringsruimte te berekenen. Je hebt dan wel je jaaropgaven van dat betreffende jaar nodig.

Lijfrente-aftrek vergeten?

Heb je je belastingaangifte van 2024 al ingevuld en ben je de lijfrente-aftrek vergeten? Of ben je dit zelfs meerdere jaren vergeten? Je kunt een aangifte nog tot 5 jaar na het jaar waarover de aangifte gaat aanpassen. Bekijk voor een stappenplan de website van de Belastingdienst.

Is het langer geleden? Vraag dan een saldoverklaring aan.

Wanneer je de stappen in het artikel hebt gevolgd, zal je in ieder geval op het gebied van lijfrente geen belastingvoordeel mislopen. Indien je deze hebt, is het wel nog nodig om het vermogen op jouw ‘gewone’ beleggingsrekening bij Semmie op te geven. Dit geef je op bij het onderdeel Inkomsten en het subonderdeel Bankrekeningen en andere bezittingen.

Lees ook onze tips om het meeste uit de belastingaangifte te halen. Daar vertellen we meer over wat je moet weten over je beleggingen als je belastingaangifte doet.