Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Belastingvrij schenken en vermogensbelasting in 2019
Beleggen

Beleggen en belastingen: ze hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Als je belegt op naam van je kind, dan is iedere inleg een schenking. En dan is het handig om te weten dat je in 2019 als ouder je kinderen € 5.428 belastingvrij mag schenken. De fiscus heeft de drempelbedragen voor schenkingsbelasting én voor vermogensbelasting in 2019 verhoogd. We praten je hier snel even bij.

Twee belastingen zijn van belang bij beleggen: de schenkbelasting en de vermogensrendementsheffing (belasting over je vermogen).


Belastingvrij schenken in 2019

Wist je dat je van de Belastingdienst ieder jaar geld mag schenken, zonder dat jij of de ontvanger daar belasting over hoeven te betalen? Voor 2019 heeft de fiscus bepaald dat je € 2.173 belastingvrij mag schenken. En schenk je als ouder aan je kind? Dan mag je zelfs € 5.428 belastingvrij schenken.

Wat dat met beleggen te maken heeft? Als je belegt op naam van je (klein-)kind, dan is je inleg in feite een schenking. Het maakt daarbij niet uit of je in één keer een flink bedrag stort, of periodiek een kleiner bedrag inlegt. Het gaat om het totaal geschonken bedrag in 2019.

Houd dus rekening met de schenkingsvrije bedragen. Zo beleg je zonder dat jullie schenkingsbelasting betalen.

 • Beleggen op naam van je kind in 2019: €5.428 belastingvrij schenken
 • Beleggen op naam van je kleinkind 2019: € 2.137 belastingvrij schenken

Alle actuele regels voor schenkbelasting vind je op de website van de Belastingdienst


Hoeveel heb je al geschonken?

Beleg je met Semmie voor je kind of kleinkind? Doe je dat met een rekening op naam van je (klein)kind? En wil je weten hoeveel geld je hebt gestort – en dus hebt geschonken? Ga naar je Semmie dashboard, selecteer de kinderrekening en bekijk de Stortingen.


Vermogensbelasting in 2019

Dit jaar heeft de fiscus het ‘heffingsvrij vermogen’ verhoogd, naar € 30.360. Klinkt ingewikkeld. Maar het is goed nieuws, als je al enig vermogen hebt opgebouwd. Dat zit zo: in Nederland betaal je belasting over je vermogen – het geld dat je hebt, maar ook de waarde van bijvoorbeeld je beleggingen. Deze belasting heet de vermogensrendementsheffing.

Over een eerste bedrag hoef je gelukkig geen vermogensbelasting te betalen. Dit heet ook wel het heffingsvrije vermogen. In 2018 was dit bedrag € 30.000. In 2019 mag je € 30.360 sparen of beleggen, zonder dat je daar vermogensbelasting over betaalt. En heb je een fiscaal partner? Dan is hebben jullie samen een heffingsvrij vermogen van € 60.720.

 • Jouw geld en beleggingen in 2019: € 30.360 onbelast vermogen
 • Geld en beleggingen met fiscaal partner in 2019: € 60.720 onbelast vermogen.

Heb jij, of hebben jullie, meer vermogen dan bovenstaande bedragen? Dan betaal je vermogensrendementsheffing. Hoeveel dat precies is (en alle actuele regels), vind je op de website van de Belastingdienst.


Wat is je belegde vermogen?

Wil je weten wat jouw beleggingen precies waard zijn? Ieder jaar krijg je hiervan een jaaropgave, in de inbox van de Semmie dashboard. Daarin zie je de waarde van je portefeuille, aan het einde van het afgelopen kalenderjaar. Dit is het bedrag dat je ook nodig hebt voor je belastingaangifte.


Nog vragen?

Wij zijn goed in beleggen. Echte fiscale vragen kun je het beste aan de Belastingdienst stellen. Maar als je meer wil weten over je belegde vermogen of over stortingen op de rekening van je kind: wij helpen je graag! Via de chat - de blauwe knop hier rechtsonder - zijn we 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 bereikbaar.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


 • Duurzame beleggingsportefeuille
 • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Automatische rebalancing
 • Dividend herinvestering
 • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


 • Alle Basic features
 • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
 • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.