Jij & Geld

Belastingvrij schenken in 2017

01 februari 2017
Rutger Jan
Rutger Jan

Sales

Alle blogs van Rutger Jan
Belastingvrij schenken in 2017
Jij & Geld

Schenken, de fiscus en Semmie to the rescue! Wist je dat de belastingdienst je helpt met het mogelijk maken van belastingvrije schenkingen? Dat leggen we graag verder uit.


Belastingvrij schenken aan iedereen

De fiscus heft geen schenkbelasting op bedragen tot €2.192,-. Je opa of oma, oom of tante, die lieve buurvrouw of wie dan ook kan dus zomaar €2.192,- schenken zonder dat jij of de schenker hierover schenkingsbelasting hoeven te betalen.


Schenk je als ouder aan je kind?

Dan mag je van de fiscus zelfs €5.320,- belastingvrij schenken. Deze belastingvrije schenkingen mag je jaarlijks storten of ontvangen. Wel is het zo dat de belastingvrije bedragen jaarlijks wijzigen, bovenstaand geldt dus alleen voor 2017. De fiscus stelt geen voorwaarden aan het gebruik van deze schenking, je mag er dus mee doen wat je wilt. Je hoeft dit bedrag natuurlijk niet in een keer te schenken, lagere maandbedragen zijn natuurlijk ook toegestaan. Pas wel op dat je niet boven de grens van maximaal €5.320,- uitkomt, dan wil de fiscus namelijk wel dat je schenkbelasting betaald.

Oh ja, wat wij niet onvermeld willen laten is dat de fiscus het toestaat om één keer in een mensenleven €25.526,- belastingvrij te ontvangen. Enige voorwaarde is dat je leeftijd tussen de 18 en de 40 jaar moet liggen. Voor jongere kinderen geldt deze regeling helaas niet.


Even een voorbeeld

Even een voorbeeld. Wanneer je een bedrag van €5.320,- 15 jaar bij Semmie laat staan kan dit je meer dan €8.900,- opleveren. Ter vergelijking: sparen levert in eenzelfde tijdspanne €5.564 op. “Maar sparen is vrijwel risico vrij!”, klopt! Maar je kan er van op aan dat Semmie weinig risico neemt met jouw schenking. Ook beleggen wij niet in bedrijven die niet vriendelijk zijn voor mens en natuur. Invest nice is niet zomaar een van onze hoofddoelen!

Ten slotte, wij krijgen vaak de vraag of beleggen niet veel risicovoller is dan sparen. Ja, beleggen brengt meer risico met zich mee dan sparen, maar Semmie gaat hier slim mee om. Hoe? Simpel! Wij spreiden je inleg over heel veel verschillende potjes. Maar wat altijd geldt is dat in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst bieden.


Vragen?

Kunnen wij je verder helpen of heb je een vraag? Wij horen dat graag! Via chat zijn we 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 uur bereikbaar.

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Basisbegrip #4: Rendement
Beleggen
Basisbegrip #4: Rendement
Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.