Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee
Belastingvrij schenken en vermogensbelasting in 2021
Money facts

Beleggen en belastingen: ze hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt. Als je belegt op naam van je kind, dan is iedere inleg een schenking. En dan is het handig om te weten dat je in 2021 als ouder je kinderen €6.604 belastingvrij mag schenken. De fiscus heeft de drempelbedragen voor schenkingsbelasting én voor vermogensbelasting voor 2021 verhoogd. We praten je hier snel even bij.

Twee belastingen zijn van belang bij beleggen: de schenkbelasting en de vermogensrendementsheffing (belasting over je vermogen).


Belastingvrij schenken in 2021

Wist je dat je van de Belastingdienst ieder jaar geld mag schenken, zonder dat jij of de ontvanger daar belasting over hoeven te betalen? Voor 2021 heeft de fiscus bepaald dat je €3.244 belastingvrij mag schenken. En schenk je als ouder aan je kind? Dan mag je zelfs €6.604 belastingvrij schenken.

Wat dat met beleggen te maken heeft? Als je belegt op naam van je (klein-)kind, dan is je inleg in feite een schenking. Het maakt daarbij niet uit of je in één keer een flink bedrag stort, of periodiek een kleiner bedrag inlegt. Het gaat om het totaal geschonken bedrag in 2021.

Houd dus rekening met de schenkingsvrije bedragen. Zo beleg je zonder dat jullie schenkingsbelasting betalen.

  • Beleggen op naam van je kind in 2021: €6.604 belastingvrij schenken
  • Beleggen op naam van je kleinkind 2021: €3.244 belastingvrij schenken


Alle actuele regels voor schenkbelasting vind je op de website van de Belastingdienst.


Hoe kan dit bedrag ineens zo hoog zijn?

Mocht je dit jaar of afgelopen jaar iets geschonken hebben dan zie je voor volgend jaar een behoorlijke stijging. Het bedrag dat je belastingvrij aan anderen mag schenken gaat in 2021 eenmalig met €1.000 omhoog. Vanwege de coronacrisis gunt het kabinet Nederlanders een fiscaal voordeeltje. Eigenlijk is de verhoging bedoeld voor particuliere geldschieters als familie en/of vrienden die een noodlijdende ondernemer willen helpen om de coronacrisis door te komen. Maar iedereen kan ervan profiteren. Na volgend jaar, dus in 2022, zal dit voordeeltje verdwijnen en liggen de drempels weer een stuk lager.

Let er wel op dat dit voorstel nog wel door de Eerste Kamer moet worden aangenomen. Mochten er wijzigingen voordoen dan updaten wij het artikel.


Hoeveel heb je al geschonken?

Beleg je met Semmie voor je kind of kleinkind? Doe je dat met een rekening op naam van je (klein)kind? En wil je weten hoeveel geld je hebt gestort – en dus hebt geschonken? Ga naar je Semmie dashboard, selecteer de kinderrekening en bekijk de Stortingen.


Vermogensbelasting in 2021

Dit jaar heeft de fiscus het heffingsvrij vermogen verhoogt, naar €50.000. Klinkt ingewikkeld. Maar het is goed nieuws als je al enig vermogen hebt opgebouwd. Dat zit zo: in Nederland betaal je belasting over je vermogen – het spaargeld dat je hebt, maar ook de waarde van bijvoorbeeld je beleggingen. Deze belasting heet de vermogensrendementsheffing.

Over een eerste bedrag hoef je gelukkig geen vermogensbelasting te betalen. Dit heet ook wel het heffingsvrij vermogen. In 2020 was dit bedrag €30.360. In 2021 mag je €50.000 sparen of beleggen, zonder dat je daar vermogensbelasting over betaalt. En heb je een fiscaal partner? Dan hebben jullie samen een heffingsvrij vermogen van €100.000. In het kort:

  • Jouw geld en beleggingen in 2021: €50.000 onbelast vermogen
  • Geld en beleggingen met fiscaal partner in 2021: €100.000 onbelast vermogen.


Heb jij, of hebben jullie, meer vermogen dan bovenstaande bedragen? Dan betaal je vermogensrendementsheffing. Hoeveel dat precies is (en alle actuele regels), vind je op de website van de Belastingdienst.


Wat is je belegde vermogen?

Wil je weten wat jouw beleggingen precies waard zijn? Ieder jaar krijg je hiervan een jaaropgave, in de inbox van de Semmie dashboard. Daarin zie je de waarde van je portefeuille, aan het einde van het afgelopen kalenderjaar. Dit is het bedrag dat je ook nodig hebt voor je belastingaangifte.


Nog vragen?

Wij zijn goed in beleggen. Echte fiscale vragen kun je het beste aan de Belastingdienst stellen. Maar als je meer wil weten over je belegde vermogen of over stortingen op de rekening van je (klein)kind: wij helpen je graag! Via de chat zijn we 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 uur bereikbaar.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie