Money facts

5 zaken om rekening mee te houden als je als zzp’er gaat beleggen

Door Thomas van der Lee op 29 januari 2021 - leestijd: 6 min
5 zaken om rekening mee te houden als je als zzp’er gaat beleggen
Money facts

Nederland telt in 2021 ongeveer 1,25 miljoen zzp’ers. Er is dus een grote kans dat jij er eentje bent. Zelfstandig ondernemer zijn biedt veel voordelen. Zo ben je de baas over je eigen tijd en kun je de dingen doen die jij leuk vindt.

Maar tegelijkertijd zijn er een hoop zaken die je aandacht vragen. Van je eigen administratie bijhouden tot een goede balans vinden tussen privé en werk. En dan is er ook nog de onzekerheid. Je bent zelf namelijk verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten en werk. En dan is er ook nog de onzekerheid over je financiële toekomst, want hoe waarborg je die? Als zzp’er ben je zelf namelijk wel hard aan het werk, maar is jouw verdiende geld ook wel aan het werk voor jou? Wie weet ben je daarom wel aan het kijken of beleggen iets voor jou is.

Om je daarbij te helpen geven we je 5 tips om op een aantrekkelijke manier je vermogen te laten groeien op de lange termijn!


1. Ga je privé of zakelijk beleggen als zzp'er?

Zzp’ers hebben 2 opties als het gaat om beleggen: privé of zakelijk beleggen. Voor welk van deze 2 opties jij het beste kan gaan hangt af van de middelen waar je mee wilt beleggen: blijvend overtollige liquide middelen of tijdelijk overtollige liquide middelen.

De grens tussen blijvend en tijdelijk overtollige liquide middelen is lastig vast te stellen. Maar in de regel noemen we blijvend overtollige liquide middelen het geld dat geen directe functie heeft voor je eenmanszaak. Je hebt het dus niet op korte termijn nodig om bijvoorbeeld je rekeningen te betalen. Tijdelijke overtollige liquide middelen is daarentegen wel het geld dat je op korte termijn nodig hebt. Het is het bedrag dat je nodig hebt om te voldoen aan je zakelijke verplichtingen.


Zakelijk beleggen
Kies je ervoor om je vermogen zakelijk te beleggen dan zitten er wel wat haken en ogen aan. Zo mag je alleen de tijdelijke overtollige liquide middelen beleggen.

Wanneer je deze middelen belegt op een zakelijke rekening betaal je belasting over het werkelijke rendement dat je behaalt uit deze beleggingen. Het rendement wordt gezien als bedrijfswinst en daarom belast in box 1. Je betaalt 37,53% belasting bij een belastbaar inkomen tot €68.507. Daarboven betaal je 49,5% belasting. Een voordeel is wel dat je het eventuele verlies dat je maakt met je beleggingen kunt aftrekken van je bedrijfswinst, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.


Privé beleggen
Naast dat het mogelijk is om zakelijk te beleggen als zzp’er is het ook mogelijk om privé te beleggen. Dit mag je doen met de blijvend overtollige liquide middelen. In dat geval wordt het vermogen belast in box 3. In box 3 wordt je belegde vermogen belast aan de hand van een door de fiscus ingeschat rendement. Ze gaan er namelijk van uit dat je een vast rendement behaalt. Omdat eventuele rendementen van privé beleggen in box 3 vallen in plaats van box 1 worden ze lager belast. Dat kan een voordeel zijn.


2. Maak gebruik van het ondernemingsplan voor beleggingen: het beleggingsplan

Succesvol beleggen is niet wat geld overmaken naar een beleggersrekening en dan niets meer doen. Net zoals dat je een ondernemingsplan schrijft dat dient als stappenplan om je bedrijfsdoelstellingen te behalen, helpt een beleggingsplan je bij het behalen van je beleggingsdoelstellingen.

Met een beleggingsplan maak je op een heldere manier inzichtelijk wat je doel is, hoelang je wilt beleggen, welke risico’s je wilt nemen en hoelang je hier mee bezig wilt zijn. Je bepaalt als het ware je strategie. En met een strategie heb je meer kans om te slagen. Maar dat hoeven we jou als ondernemer niet te vertellen. Heb je hulp nodig bij het opstellen van je beleggingsplan? Lees dan even ons artikel ‘Hoe maak je een goed beleggingsplan?


3. Wees je bewust dat beleggen risico’s met zich meebrengt

Koersen kunnen stijgen en koersen kunnen dalen, dat is inherent aan beleggen. Daardoor kunnen je beleggingen meer, maar ook minder waard worden. Het is belangrijk om je dit te realiseren voordat je gaat beginnen met beleggen.

Om ervoor te zorgen dat je de risico’s neemt die je wilt én kunt nemen is er het beleggersprofiel in het leven geroepen. Het beleggersprofiel helpt je om het risico dat je kunt en wilt lopen te bepalen. En met een uitgebreide vragenlijst zorgt het beleggersprofiel ervoor dat deze altijd is aangesloten op je persoonlijke en financiële situatie.

De antwoorden die je geeft op de vragenlijst bepalen voor een groot deel wat je verwachte rendement gaat zijn en welk risico je daar dus bij loopt. En dat is weer belangrijk als je kijkt naar je beleggingshorizon. Je beleggingshorizon is de periode dat je een bedrag wil en kan beleggen, zonder dat je het nodig hebt voor andere dingen. Beleggen is risico’s nemen. Het is daarom belangrijk dat je weet welke risico’s het met zich meebrengt. Hierdoor kun je voor jezelf een afweging maken wat voor jou een acceptabel risico is en daarnaast kun je maatregelen nemen om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.


4. Houd focus op de lange termijn

Als ondernemer weet je dat je veel moet investeren en niet meteen de vruchten van je inspanning zal plukken. Een realistische blik op de wereld is daarom gewenst. Deze blik komt ook van pas als je gaat beleggen als zzp'er. Door uit de waan van de dag te stappen, emoties los te laten houd je een heldere blik op je lange termijn doelen.

Je beleggingen zijn namelijk niet binnen het jaar gestegen naar gigantische hoogtes waardoor je in één klap financieel onafhankelijk bent. Nee, dat heeft iets langer nodig. Misschien haal je je doel wel pas over 5, 10 of 25 jaar. Wat van belang is, is dat je de focus blijft houden op de lange termijn als je gaat beleggen. Dan raak je ook niet in de stress als het even wat minder gaat met de beurs. Een crisis, zoals de recente coronacrisis, leg je dan makkelijker naast je neer. Wie weet is dat wel het moment om wat extra bij te storten?


5. Ga je zelf beleggen of laat je het doen door een vermogensbeheerder?

Als je inmiddels hebt besloten dat je gaat beleggen, is het nog wel de vraag: hoe? Je hebt namelijk 3 keuzes: je belegt zelf, je belegt zelf maar met een adviseur of je laat een vermogensbeheerder zoals Semmie je geld beleggen.

Waar je bij de eerste 2 opties de touwtjes zelf in handen houdt geef je die uit handen als je voor je laat beleggen. Als je zelf belegt heb je wel meer mogelijkheden en keuzes waar je in wilt beleggen maar daar tegenover staat dat je misschien niet de kennis, ervaring en natuurlijk de tijd hebt om goede resultaten te halen.

Daardoor is het zaak dat je je vooraf goed inleest en de juiste afweging maakt. Benieuwd wat alle voordelen van een vermogensbeheerder zijn? Die hebben we netjes voor je opgesomd.


Beleggen als zzp’er bij Semmie

Als zzp’er weten we dat je genoeg zaken hebt om je druk over te maken. Beleggen zou daar niet een van moeten zijn. Daarom maakt Semmie beleggen makkelijk voor je. Wij regelen het beleggingsgebeuren. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement. Dan kan jij doen waar jij het beste in bent: ondernemen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het