Beleggen begint bij risico en eindigt met rendement

Door Tessa Ham op 13 februari 2024, leestijd: 7 minuten

Wie rendement zegt, moet ook risico zeggen. Deze twee elementen gaan hand in hand en zijn onlosmakelijk verbonden aan beleggen. De wens om rendement te behalen brengt namelijk risico met zich mee. Beleggen zonder risico te nemen, bestaat dan ook niet. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen invloed hebt op de risico’s die je loopt. Daar kunnen zowel jij als een vermogensbeheerder zoals Semmie een rol in spelen.

In het kort:
  • Hoe groter het risico, hoe hoger het potentiële rendement kan zijn. Maar ook de kans op verlies is groter;
  • Hierdoor kan het beperken van risico’s en grote verliezen, uiteindelijk de sleutel zijn tot een beter rendement;
  • Het is belangrijk om de risico’s van beleggen te identificeren om zo de juiste balans te vinden tussen risico en rendement. Semmie ondersteunt je hierbij.
  • Bij het openen van een rekening stelt Semmie je vragen om te bepalen hoeveel risico je wilt en kan dragen. Het startpunt is hierbij het vaststellen van jouw risicoprofiel, om zo een indicatie te kunnen geven tot welk potentieel rendement dit kan leiden.

Risico en rendement: een interessant samenspel

“Hoe groter het risico, des te hoger het rendement”, wordt vaak gezegd. Het is inderdaad zo dat er een samenspel tussen risico en rendement bestaat. Hoe groter het risico is dat je loopt met je beleggingen, hoe hoger het potentiële rendement kan zijn. Rendement kun je dan ook zien als beloning voor het risico dat je loopt.

Het is hierbij echter wel belangrijk om de nadruk te leggen op het onderdeel “hoe hoger het potentiële rendement kan zijn”. Enerzijds betekent een hoger risico niet automatisch een hoger rendement. Hoe hoger het risico namelijk is, hoe groter de kans ook is op verlies. Anderzijds hoeft een laag risico ook niet per se een lager rendement te betekenen. De kans op verlies is namelijk ook kleiner.

grafiek rendement risico

Beginnen met risico

Wanneer beleggers starten met beleggen of een nieuwe investering willen doen, hebben ze vaak het verkeerde uitgangspunt: ze hebben een bepaald rendement voor ogen dat ze willen behalen, terwijl een betere vraag is hoeveel risico ze willen lopen.

Stel: je belegt zelf en behaalt in een jaar tijd een rendement van 9%. Je vriend belegt ook en behaalt een rendement van 6%. Doe jij het dan beter? Puur naar de percentages kijkend zou je zeggen van wel, maar er ontbreekt een belangrijke factor: het genomen risico. Behaal je 9% door te beleggen in risicovolle hefboomproducten, en behaalt je vriend 6% door te beleggen in minder risicovolle ETF’s, dan is de ‘beste’ belegger de belegger die het hoogste rendement behaalt ten opzichte van het risico dat hij genomen heeft.

Wanneer je in risicovolle producten belegt, zou het rendement namelijk ook zomaar –9% kunnen zijn. Rekening houden met de risico’s kan daarom de sleutel tot een beter rendement zijn. Neem hiervoor niet het rendement als uitgangspunt, maar het risico.

Dit doe je door de risico’s die je loopt te identificeren en maatregelen te bedenken om deze te beperken. Nadat je hierover hebt nagedacht, kun je bewust de juiste balans tussen risico en rendement zoeken.

Deze juiste balans is voor iedereen anders. Dat ligt onder andere aan je financiële situatie; kun je de risico’s dragen? Net zo belangrijk is echter je risicotolerantie: wil je de risico’s dragen? Loop je liever wat risico, omdat dit de mogelijkheid op rendement vergroot? Of offer je daarmee je nachtrust op?

Rekening houden met de risico’s kan de sleutel tot een beter rendement zijn.

Waarom is risicomanagement zo belangrijk?

Een van de voordelen om risico als startpunt nemen is gemoedsrust. Je weet hoeveel risico je loopt en je hebt een plan om met de risico’s om te gaan. Maar dat is niet de enige reden waarom risicomanagement cruciaal is bij beleggen. Zo is het ook belangrijk om je verliezen te beperken en je financiële doelen te bereiken.

Verliezen beperken

In de jacht naar rendement kunnen beleggers weleens vergeten dat risicomanagement een cruciaal onderdeel is van succesvol beleggen. Het beperken van grote verliezen kan namelijk belangrijker zijn dan het behalen van winst. Een relatief klein verlies kan immers met een vergelijkbare winst gecompenseerd worden. Hoe groter het procentuele verlies is, hoe meer deze percentages echter uit elkaar komen te liggen. Bij een verlies van 10%, is een winst van 11,1% nodig om break-even uit te komen. Maar bij een verlies van 50%, heb je maar liefst 100% winst nodig om ‘terug bij af’ te zijn.

Financiële doelen bereiken

Door het beheersen van de risico’s en het beperken van verliezen, helpt risicomanagement je vermogen op een verantwoorde manier te groeien om zo uiteindelijk je financiële doelen te kunnen bereiken.

Risicobeheersing: wat kun je zelf doen?

Begin met het stellen van de juiste vraag. In plaats van jezelf af te vragen ‘Hoeveel rendement wil ik behalen?’, vraag je jezelf: ‘Hoeveel risico ben ik bereid te lopen?’ Het beantwoorden van deze vraag begint bij het goed kennen van de risico’s van beleggen, zoals onder andere het koersrisico, valutarisico en duurzaamheidsrisico dat je met beleggen loopt.

Maar ook door de psychologische valkuilen te kennen die veel beleggers parten spelen. Beleggers denken vaak rationeel om te gaan met risico’s, maar in de praktijk blijkt dit vrijwel nooit het geval te zijn, zeker wanneer ze geconfronteerd worden met winst of verlies. Het kennen van de psychologische valkuilen helpt je om rationeel te blijven denken bij winst of verlies, en zo risico’s te beperken.

Ten slotte is het belangrijk om je op de gestage lange termijn groei van je vermogen te focussen, in plaats van op snelle en hoge kortetermijnwinsten (en bijbehorende grote verliezen). Eerder vertelden we al dat tijd het grootste voordeel is dat je als belegger hebt. Hoe langer je beleggingshorizon is, hoe groter de kans op een positief rendement wordt en hoe kleiner de kans op een negatief rendement. Koersen zullen zowel stijgen als dalen, maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat de actuele koers hoger is dan je aankoopprijs. Ook door simpelweg geduldig te zijn, kun je de risico’s beheersen en eindig je met het gewenste rendement.

De rol van een vermogensbeheerder

Wanneer je belegt via een vermogensbeheerder als Semmie, helpt de vermogensbeheerder je bij het managen van de risico’s. Dit doen we bij Semmie op de volgende manieren:

Diversificatie

Het managen van de risico’s begint bij het samenstellen van de portefeuilles, waar Semmie voldoende diversificatie heeft toegevoegd door beleggingen te spreiden over sectoren, geografische regio’s en eventueel verschillende beleggingscategorieën als aandelen, obligaties en private markten.

Vaststellen van het beleggersprofiel

De verdeling over deze verschillende beleggingscategorieën is afhankelijk van jouw risicotolerantie en persoonlijke situatie. Bij het openen van een rekening bij Semmie stellen we je vragen om dit vast te stellen en een beleggersprofiel op te stellen. Aan de hand van het beleggersprofiel wordt duidelijk wat je financiële doelen en verwachtingen zijn, wat je beleggingservaring en je duurzaamheidsvoorkeur is. Het beleggersprofiel helpt ook te bepalen welk risicoprofiel het beste bij jouw risicotolerantie en persoonlijke situatie past: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief.

Het beleggersprofiel stellen we jaarlijks opnieuw vast, zodat je blijft beleggen op de manier die het beste bij je past en je het juiste bijbehorende rendement blijft nastreven.

Rust en afstand bewaren

Risicomanagement houdt namelijk niet op bij het openen van een rekening. Ook wanneer je al belegt, is het mogelijk om de vragen: ‘Hoeveel risico ben ik bereid te lopen?’ en ‘Hoe verminder ik de risico’s?’ uit het oog te verliezen, door bijvoorbeeld verleid te worden door een verhaal van de buurman over aantrekkelijke rendementen.

Semmie helpt je rust en afstand te bewaren op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een automatische incasso in te stellen, waardoor je periodiek kunt beleggen zonder bij de waan van de dag stil te hoeven staan.

Monitoren van je doel

Onze interactieve tool ‘Doelverwachting’ geeft daarnaast in je online omgeving aan of je nog op koers bent, en blijft, om je financiële doel te kunnen behalen. Dit geeft rust en helpt je om niet van het opgestelde plan af te wijken.

Uitgebreide informatievoorziening

Bovendien bieden we een uitgebreide informatievoorziening aan door middel van uiteenlopende artikelen in ons Magazine, waartoe dit artikel ook behoort. Met onze Beleggingswiki willen we jouw kennis van beleggen en beleggingstermen vergroten. Ten slotte staat onze klantenservice klaar om vragen te beantwoorden per mail, telefoon of chat. Hiermee wil Semmie je ondersteunen in het managen van de risico’s die bij beleggen horen.

Eindigen met rendement

Met risico als startpunt zorgen we samen dat je alleen de risico’s loopt die je wilt en kan dragen. Bij beleggen is een positief rendement natuurlijk nooit gegarandeerd. Maar door gaandeweg de risico’s te blijven managen, streef je naar het voorkomen van onnodige verliezen en blijven je financiële doelen in zicht. Dat is waarom beleggen begint met het bepalen van jouw risicobereidheid en eindigt met rendement.