Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Beleggen bij Semmie - Hoe duurzaam is duurzaam?
Beleggen

‘Ik vind duurzaam beleggen lastig,’ begint Bas Arts, vermogensbeheerder bij Semmie, meteen voorzichtig. Bas selecteert de aandelen- en obligatiefondsen waar Semmie in belegt en houdt ze in de gaten. Waar let hij op als het om duurzaamheid gaat en waar loopt ook hij tegenaan?


Voor Semmie zocht ik antwoord op de vraag of beleggen wat voor mij is. Toen ik nadacht over beleggen voor de toekomst van mijn dochter, drong automatisch ook het fenomeen ‘duurzaamheid’ zich aan me op. Een term waar ik een haat/liefde-relatie mee heb, omdat er zo makkelijk veel aan opgehangen wordt. Zeker door bedrijven die daar in het kader van de verkoopcijfers belang bij hebben.


Financieel interessant
En toch was een van de adviezen die onafhankelijk financieel adviseur Paul van der Kwast mij gaf: kijk naar de duurzaamheid van de fondsen waarin een vermogensbeheerder belegt. Niet alleen om de persoonlijke, morele overweging, zei hij erbij, ook financieel is dat interessant. ‘Want duurzame bedrijven zijn bedrijven die goed nadenken over de toekomst. Die zijn dus minder risicovol om in te beleggen.’

Dat zette me aan het denken. Natuurlijk doen bedrijven die ‘goed nadenken over de toekomst’ dit voor de verkoopcijfers. En als de consument duurzaamheid vraagt, dan verkoopt dat dus beter. Maar wat gaat de consument anno 2040, mijn dochter, van bedrijven verwachten?


De risico’s van groenfondsen
In Nederland zijn er 3 groenfondsen die door de Autoriteit Financiële Markten zijn goedgekeurd. Belegt Semmie in deze fondsen? ‘In de praktijk ligt dat ingewikkelder,’ legt Bas me uit. ‘Beleggen in een groenfonds is namelijk ook risicovoller. Zo’n fonds is verplicht om 70% te beleggen in groene projecten zoals windmolenparken. Groene projecten zijn een stuk minder divers dan ‘gewone’ bedrijven. Spreiding, zowel wereldwijd als per sector, is daardoor een stuk lastiger en daarmee is dus ook het spreiden van je risico lastiger. Bovendien houdt de vraag het aanbod nog niet bij. Dat betekent dat de groene fondsen meer geld voor hun klanten te beleggen hebben dan er aan groene bedrijven om in te beleggen beschikbaar is. Dan moeten de fondsen een belegstop opleggen om hun 70% te kunnen blijven halen. Als belegger mag je dan niet meer bijleggen. Dat zou natuurlijk heel vervelend zijn voor onze klanten. Tot slot is beleggen in deze fondsen voorlopig duurder dan de duurzame fondsen waarin wij beleggen en kent bijvoorbeeld Meewind een minimale inleg van €250, wat niet aansluit op onze minimale inleg van €50.’


Verantwoord of duurzaam?
Hoe gaat Semmie dan in de tussentijd om met duurzaamheid? Semmie verdeelde allereerst duurzaamheid in twee categorieën: verantwoord beleggen en duurzaam beleggen. Verantwoord beleggen betekent dat je geen geld investeert in bedrijven waar je geen geld in wilt investeren. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die wapens maken, of kinderen inzetten voor hun productieproces. Verantwoord beleggen is volgens Semmie ‘logisch’. Maar verantwoord is niet per se duurzaam in de zin van een betere en groenere wereld op de langere termijn. Dat noemt Semmie duurzaam beleggen. ‘Als we een fonds overwegen, dan moet het voldoen aan onze criteria voor duurzaamheid. Op basis van die criteria geven we een fonds een lichte, halfdonkere of donkere kleur groen. We beleggen alleen in donkergroene fondsen. Maar we kijken ook naar risico’s en kosten. Zo kunnen we een maximaal duurzame impact maken, zonder dat we onnodige risico’s lopen met de beleggingen voor onze klanten.’


ESG-Criteria
De informatie waarop Semmie beslissingen baseert, komt uit openbare bronnen en via rating agencies, waaronder bijvoorbeeld het Britse SustainAbility. Die beoordeelt bedrijven aan de hand van de Environmental, Social, en Governance (ESG) criteria, die door de Verenigde Naties worden onderschreven. De fondsen krijgen op basis van deze criteria een rating.

‘Maar ik vind het veel belangrijker wat de filosofie áchter de rating is. Want een rating geeft aan dat een fonds nú heel duurzaam is, maar wat zegt dat over de toekomst? Als er volgens het prospectus alleen maar bedrijven worden toegelaten met een AA-rating, dan weet je dat het nu én in de toekomst een duurzaam fonds is. In het prospectus staat bijvoorbeeld ook informatie over het stemgedrag van het fonds. Met hun stemgedrag kunnen fondsen ook écht invloed uitoefenen op de bedrijven binnen hun fonds. Zo kan er worden afgesproken dat bedrijven aan bepaalde basiseisen moeten voldoen om in het fonds te mogen blijven.


Een betere wereld
Het is duidelijk dat duurzaamheid geen quick fix meer is. En dat de lange termijn die inherent is aan verstandig beleggen onvermijdelijk óók over duurzaamheid gaat. Wat dat betreft zou het best kunnen dat de wereld er in 2040, als mijn dochter 24 is, mede door deze duurzame beleggingen ietsje beter uitziet. Door te beleggen bij Semmie kan ik daaraan alvast een beetje bijdragen.

Meer over duurzaam beleggen bij Semmie lees je hier.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie