Money facts

Beleggen in Big Tech: hoe duurzaam is dat?

Door Thomas van der Lee op 27 augustus 2020 - leestijd: 7 min
Beleggen in Big Tech: hoe duurzaam is dat?
Money facts

Big Tech-bedrijven, zoals Facebook, Apple, Google, Amazon en Microsoft, staan onder toenemende kritiek vanwege hun enorme rijkdom en beperkte bijdragen aan de samenleving. Deze techreuzen worden geconfronteerd met vragen over privacy, belastingen en hun ecologische impact.

Bij Semmie volgen we deze ontwikkelingen nauwlettend omdat duurzaamheid voor ons belangrijk is. Hieronder bekijken we hoe de top 5 Big Tech-bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid en welke maatregelen ze nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.


In het kort:

  • Big Tech-bedrijven krijgen onder toenemende kritiek vanwege hun enorme rijkdom en beperkte maatschappelijke bijdrage, vooral op het gebied van privacy, belastingen en duurzaamheid.
  • Semmie houdt deze ontwikkelingen in de gaten, waarbij we onderzoeken hoe deze bedrijven, ondanks hun immense financiële successen, streven naar klimaatneutraliteit en sociale verandering;
  • We bieden een overzicht van de duurzaamheidsinspanningen van de vijf grootste Big Tech-bedrijven, inclusief hun doelstellingen en initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en positieve veranderingen in gang te zetten.


Techreuzen Google, Facebook, Amazon en Apple: iedereen kent ze, de één is nog groter dan de ander en het geld dat ze verdienen laat je duizelen. Zo zetten Google, Facebook, Amazon en Apple honderden miljarden dollars om. Alleen al de omzet van Apple, die ongeveer $400 miljard bedraagt, is meer dan het bruto binnenlands product van een land als Denemarken.


De kritiek op Big Tech

Het vergaren van deze rijkdom door de techreuzen, ook wel bekend als Big Tech, heeft echter ook zijn keerzijde. Zo zijn de CEO's van Facebook, Apple, Google en Amazon op het matje geroepen om uit te leggen hoe ze zo rijk konden worden, maar tegelijkertijd zo weinig van die rijkdom met de rest van de wereld deelden. Doordat deze bedrijven zo groot zijn, liggen ze continu onder een vergrootglas, vooral als het gaat om kwesties als privacy, belastingontwijking en monopolieposities. Maar ook op het gebied van duurzaamheid wordt er kritisch naar deze partijen gekeken.

Ze zijn namelijk grootverbruikers. Denk bijvoorbeeld aan alle grondstoffen die nodig zijn voor de productie van iPhones, de energie die vereist is om de datacenters van Google draaiende te houden, en wat er allemaal nodig is om alle pakketjes van Amazon van A naar B te laten gaan.

Als reactie op deze kritische geluiden hebben veel van 's werelds grootste technologiebedrijven klimaattoezeggingen gedaan. Ze streven ernaar om hun eigen prestaties voortdurend te verbeteren, brede sociale veranderingen teweeg te brengen en hun uitstoot te verminderen.


Duurzaamheid is belangrijk

Bij Semmie volgen we deze toezeggingen en de uitvoering ervan op de voet. Want duurzaamheid is belangrijk voor ons. Omdat ook wij via onze beleggingsfondsen in Big Tech beleggen, kijken we dus kritisch naar hoe duurzaam deze bedrijven nu echt zijn.

Daarom vind je hieronder een overzicht van de vijf grootste Big Tech bedrijven én welke stappen ze (willen) nemen op het gebied van duurzaamheid om hun grootverbruik goed te maken.


5. Alphabet

Alphabet doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar dat zal Google waarschijnlijk wel doen. Ook YouTube, Android en Fiber vallen onder dit moederbedrijf. De totale beurswaarde van Alphabet is anno 2024 ruim €1 ,8 biljoen.


Wat doet Alphabet op het gebied van duurzaamheid?
Alphabet is voornamelijk Google. En het hart van Google is de vele datacenters die het bedrijf gebruikt. Op deze locaties worden enorme hoeveelheden informatie verwerkt en opgeslagen. Alle zoekopdrachten die worden gedaan maar ook het afspelen van alle YouTube video’s gaan allemaal via deze datacenters.

Dit vergt enorm veel energie. Sinds 2017 gebruikt Google hier alleen nog maar duurzame energie voor. Die energie wordt opgewekt in enorme windparken en zonnecellen die zich over de hele wereld (ook in Nederland) bevinden. Google is zelfs ’s werelds grootste zakelijke afnemer van duurzame energie. Daarnaast is Google al volledig klimaatneutraal en investeert het in processen om efficiënter te kunnen ondernemen. Ook zijn er samenwerkingen aangegaan met wetenschappers om uitdagingen op het gebied van watertekort, en de steeds groter wordende afvalberg het hoofd te bieden.


4. Amazon

Middenin deze top 5 hebben we Amazon; wat ooit begon als online boekenwinkel. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Het Amerikaanse e-commercebedrijf ken je waarschijnlijk van de gelijknamige webshop, maar Amazon is ook moederbedrijf van een streamingdienst, film- en televisiestudio.

In totaal levert Amazon meer dan 70 verschillende producten en diensten. De meest bekende hiervan zijn Alexa, Prime Video maar Amazon bezit ook haar eigen vloot vliegtuigen. De beurswaarde van deze gigant bedraagt maar liefst €1,72 biljoen.


Wat doet Amazon op het gebied van duurzaamheid?
Amazon is medeoprichter van de Climate Pledge. Het doel van deze klimaatbelofte is om in 2040 CO2 neutraal te opereren, dat is 10 jaar eerder dan afgesproken tijdens de klimaatakkoorden in Parijs. Om hieraan te voldoen heeft Amazon enkele belangrijke speerpunten opgesteld:

  • In 2025 moet het bedrijf voor 100% gebruik maken van duurzame energie.
  • De uitstoot die ontstaat door de zending van de helft van alle pakketjes willen ze in 2030 terugbrengen naar 0. Mede daarom koopt Amazon de aankomende jaren 100.000 elektrische bestelbussen!
  • Er wordt een flink bedrag geïnvesteerd ($2 miljard) om de ontwikkeling van technologieën en diensten te ondersteunen die de CO2-uitstoot verminderen.


3. Nvdia

NVIDIA is een producent van computerhardware, voornamelijk op het gebied van videokaarten, processors en chipsets voor moederborden. Door de toenemende populariteit van Artificial Intelligence stijgt de vraag naar deze producten, aangezien AI veel rekenkracht vereist om goed te kunnen functioneren. NVIDIA, dat zichzelf al "World Leader in Artificial Intelligence Computing" noemt, profiteert van de enorme ontwikkeling op het gebied van AI. Inmiddels is de beurswaarde van het bedrijf $2,1 biljoen.


Wat doet Nvidia op het gebied van duurzaamheid?
NVIDIA ernaar om 100% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik te dekken met hernieuwbare energiebronnen en biedt het oplossingen voor energiebeheer en optimalisatie in datacenters om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ook bij de productie van nieuwe producten wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Op het gebied van duurzaam productontwerp maakt NVIDIA bijvoorbeeld gebruik van gerecyclede materialen, waarbij in 2021 42% van het verpakkingsmateriaal gerecycled werd. Daarnaast ontwerpt het bedrijf producten met een lange levensduur door upgrade-mogelijkheden te bieden en langdurige ondersteuning te garanderen, en minimaliseert het afval door efficiënte productieprocessen te hanteren.


2. Apple

Het is wellicht geen verrassing dat Apple in deze lijst staat. Het bedrijf dat Steve Jobs ooit startte kennen we waarschijnlijk allemaal door de iPod, iPhone en iPad. Het bedrijf verdient ruim $5.000 per seconde én het schijnt zelfs dat het bedrijf meer vermogen bezit dan de schatkist van de Verenigde Staten. De huidige totale beurswaarde is $2,6 biljoen.


Wat doet Apple op het gebied van duurzaamheid?
Ook Apple neemt zijn verantwoordelijkheid als globale speler op het gebied van duurzaamheid. Alle gebouwen van Apple (de datacenters, de Apple stores, de kantoren) draaien voor 100% op groene stroom. Ook helpen ze hun toeleveranciers hetzelfde te doen. Hiervoor hebben ze de Clean Energy Portal in het leven geroepen.

Daarnaast streeft het bedrijf ernaar dat al hun producten in 2030 geproduceerd zijn met schone energie. Om hieraan bij te dragen willen ze voor de volle 100% gerecyclede en hernieuwbare materialen gebruiken in al hun producten en verpakkingen.


1. Microsoft

De onderneming van Bill Gates en Paul Allen kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het bedrijf werd opgericht in 1975 en is inmiddels uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste softwarebedrijven.

Microsoft’s paradepaardje is natuurlijk Windows, waarmee het zorgde voor een revolutie op het gebied van computergebruik. Maar Microsoft is inmiddels meer dan Windows. De Xbox, Kinect, GitHub en social netwerksite LinkedIn zijn inmiddels allemaal onderdeel van Microsoft. Al deze ontwikkelingen hebben eraan bijgedragen dat de beurswaarde van Microsoft momenteel €3 biljoen bedraagt.


Wat doet Microsoft op het gebied van duurzaamheid?
Microsoft wordt door velen gezien als een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen doen ze hun best om hun ecologische voetafdruk vanaf 2030 te laten krimpen, ook belooft het bedrijf om alle CO2 die het bedrijf sinds 1975 heeft uitgestoten te verwijderen.

Een ambitieus plan. En om dit te bereiken wordt er door Microsoft de komende 4 jaar hard gewerkt aan nieuwe technologie om CO2 uit de lucht te halen. Daarvoor trekt het bedrijf ruim $1 miljard uit.

Maar Microsoft voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor z’n eigen uitstoot, ook voor die van de partners waarmee het samenwerkt. Het doel is dan ook om in 2030 niet alleen zelf, maar ook de hele productieketen, klimaatneutraal te laten werken.Big Tech, duurzaamheid en de toekomst

De plannen zijn er, de ambitie ook. Nu gaat het om de uitvoering. Worden er stappen genomen in de juiste richting dan houden we ons vast aan ons beleid, en zo niet dan sturen we – zoals altijd – bij.

Heb je verder vragen over de bedrijven waar wij in beleggen of over ons duurzaamheidsbeleid? Stel ze gerust via de chat! We staan iedere dag van 08:00 tot 22:00 uur voor je klaar.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het