Money facts

Beleggen met een klein budget

Door Thomas van der Lee op 13 augustus 2020 - leestijd: 4 min
Beleggen met een klein budget
Money facts

Veel mensen gaan ervan uit dat ze niet genoeg geld hebben om te beginnen met beleggen. Maar beleggen met een iets kleinere portemonnee kan tegenwoordig prima. Misschien had je vroeger bedragen nodig van duizenden euro’s, toen beleggen nog werd gedaan door mannen in grijze pakken, maar tegenwoordig kun je al met een inleg van €50 beginnen met beleggen. En hoe eerder je begint met beleggen hoe langer je de tijd hebt om een hoger rendement te halen!

Want dankzij de digitalisering is de beleggingswereld opengebroken. De hoogte van de inleg gaat omlaag, net zoals de kosten die worden gerekend voor het beheren van je vermogen. Je hoeft dus niet meer rijk te zijn om te beleggen. Beleggen kan nu al met een klein budget. En hoe je dat het beste kunt doen leggen we hieronder uit.


Slim beleggen is starten met beleggen

Het is vaak slim om gewoon te beginnen. Maar niet iedereen doet het, vaak omdat je niet meteen het resultaat ziet. Vergelijk beleggen met sporten, studeren, sparen voor een vakantie of het leven van een gezonder leven. Pas na een tijdje begint het ergens op te lijken. Rome is ook niet in een dag gebouwd, maar is inmiddels wel een wereldstad geworden.

Zo werkt het ook met beleggen. Alle kleine beetjes helpen. En het mooie is, als je periodiek blijft beleggen groeit je kapitaal ongemerkt uit tot een mooi bedrag. Net als bij sporten wordt het dan verslavend: als je resultaat begint te zien wil je meer en ga je net zo lang door totdat je jouw doel hebt bereikt.


Zo snel bereik je jouw doel

Hoe snel je jouw doel bereikt hangt natuurlijk af van meerdere factoren: hoe goed het gaat op de beurs, hoeveel je per maand inlegt en hoe ver in de toekomst je doel ligt.

Hieronder een overzicht zodat je een inschatting kunt maken wat voor bedrag je al kunt opbouwen als je belegt met een klein budget. In dit overzicht gaan we ervan uit het startkapitaal €50 is en gebruiken we een jaarlijks bruto rendement van 5% en dat je belast bent in box 3.


Maandelijkse inleg

Na 5 jaar

Na 10 jaar

Na 15 jaar

Na 20 jaar

€25

€1.766

€3.956

€6.752

€10.319

€50

€3.468

€7.831

€13.399

€20.506

€75

€5.171

€11.706

€20.047

€30.692

€100

€6.873

€15.581

€26.694

€40.878

Bron: berekenhet.nl

Ter vergelijking: als je eenmalig €50 zou storten op een spaarrekening en vervolgens 20 jaar lang €100 zou overmaken naar deze rekening dan zou je met de huidige spaarrente (0,01%) uitkomen op een bedrag van €24.074.

Let er wel op dat bovenstaande voorbeelden slechts ter illustratie zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden dan ook geen garantie voor de toekomst. En het is ook belangrijk om te realiseren dat beleggen meer risico’s met zich brengt dan sparen.


Iedereen kan beleggen

Nu beleggen niet alleen meer is voor de grote vermogens of de echte kenners van de beurs is het dus voor iedereen mogelijk om te beleggen. Zelfs met een klein budget kun je mooie stappen maken. En zeker als het je eerste stappen zijn op de beurs is het een slimme manier om zo te beginnen. Kies je voor een periodieke storting dan geniet je ook nog het voordeel dat je niet meer zelf hoeft na te denken wat het beste moment is om in te leggen.

Stel een automatische incasso in en je hebt er geen omkijken meer naar. Je stapt dan meteen gespreid in: wanneer de koersen wat lager staan krijg je wat meer voor hetzelfde geld, en wanneer de koersen wat hoger zijn iets minder. Zo betaal je een mooie gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het