Money facts

Beleggen met een klein budget

Door Thomas van der Lee op 13 augustus 2020 - leestijd: 4 min
Beleggen met een klein budget
Money facts

Veel beginners gaan ervan uit dat ze niet genoeg geld hebben om te beginnen met beleggen. Maar beleggen met een iets kleinere portemonnee kan prima. Misschien dacht men vroeger dat je bedragen van tienduizenden euro's nodig had om te beginnen, tegenwoordig kun je al beginnen met beleggen met een inleg van €500. En hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om aan je rendement te werken.

Dankzij digitalisering is de beleggingswereld toegankelijker geworden. De minimale inleg en de kosten voor het beheren van je vermogen zijn gedaald. Je hoeft dus niet langer rijk te zijn om te kunnen beleggen. Beleggen is nu mogelijk met een klein budget, en hieronder leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen.


In het kort:

  • Het is slim om te beginnen met beleggen, zelfs met een klein budget. Vergelijk het met andere lange termijn doelen, zoals sporten of sparen voor een vakantie; resultaten komen pas na verloop van tijd;
  • Het bereiken van je doel hangt af van verschillende factoren, zoals rendement en inleg. Met een bescheiden inleg en een rendement van 5% kun je aanzienlijke bedragen opbouwen in een tijdsspanne van 5, 10, of 20 jaar;
  • Beleggen is nu toegankelijk voor iedereen, ongeacht het budget. Door periodiek in te leggen en te profiteren van automatische incasso's, kun je op een slimme manier je kapitaal laten groeien, waarbij je profiteert van gemiddelde aankoopprijzen en de spreiding van je investeringen.


Slim beleggen is starten met beleggen

Het is vaak slim om gewoon te beginnen, maar niet iedereen doet dat, vaak omdat het resultaat niet direct zichtbaar is. Vergelijk beleggen met sporten, studeren, sparen voor een vakantie of het streven naar een gezondere levensstijl. Pas na verloop van tijd begin je vooruitgang te zien. Rome is bijvoorbeeld ook niet in één dag gebouwd, maar is inmiddels wel een wereldstad geworden.

Op dezelfde manier werkt beleggen. Alle kleine bijdragen zijn waardevol. En het mooie is dat wanneer je regelmatig blijft inleggen, je kapitaal ongemerkt groeit tot een aanzienlijk bedrag. Net als bij sporten kan het verslavend worden: zodra je resultaten begint te zien, wil je meer en blijf je doorgaan totdat je je doel hebt bereikt.


Zo snel bereik je jouw doel

Hoe snel je jouw doel bereikt hangt natuurlijk af van meerdere factoren: hoe goed het gaat op de beurs, hoeveel je per maand inlegt en hoe ver in de toekomst je doel ligt.

Hieronder een overzicht zodat je een inschatting kunt maken wat voor bedrag je al kunt opbouwen als je belegt met een klein budget. In dit overzicht gaan we ervan uit het startkapitaal €500 is en gebruiken we een jaarlijks bruto rendement van 5% en dat je belast bent in box 3.


Maandelijkse inleg Na 5 jaar Na 10 jaar Na 20 jaar
€50 €4.043 €8.546 €21.700
€100 €7.447 €16.314 €42.072
€250 €17.661 €39.562 €103.191
€500 €34.683 €78.310 €203.802

Bron: berekenhet.nl

Ter vergelijking: als je eenmalig €500 zou storten op een spaarrekening en vervolgens 20 jaar lang maandelijks €50 zou overmaken naar deze rekening dan zou je met een spaarrente van 1% uitkomen op een bedrag van €13.893.

Let er wel op dat bovenstaande voorbeelden slechts ter illustratie zijn. In het verleden behaalde resultaten bieden dan ook geen garantie voor de toekomst. En het is ook belangrijk om te realiseren dat beleggen meer risico’s met zich brengt dan sparen.


Iedereen kan beleggen

Nu vermogensbeheer niet langer voorbehouden is aan grote vermogens of beursexperts, is het voor ieder budget mogelijk geworden om te beleggen. Zelfs met een bescheiden budget kun je significante vooruitgang boeken. Vooral voor beginners op de beurs is dit een slimme manier om te starten. Door te kiezen voor periodieke stortingen, profiteer je ook van het voordeel dat je niet meer zelf hoeft te beslissen wanneer je moet inleggen. Door een automatische incasso in te stellen, hoef je er niet meer aan te denken.

Op deze manier stap je direct gespreid in: als de koersen laag zijn, krijg je meer waar voor je geld, en als de koersen hoog zijn, krijg je minder. Zo betaal je een gunstige gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het