Money facts

Je vakantiegeld beleggen? We geven 4 voordelen

Door Thomas van der Lee op 20 mei 2022 - leestijd: 5 min
Je vakantiegeld beleggen? We geven 4 voordelen
Money facts

Eind mei en begin juni krijgen veel Nederlanders het vakantiegeld uitbetaald. De hoogte hiervan is voor iedereen anders maar bedraagt ongeveer 8% van het jaarsalaris. Een behoorlijk bedrag dus dat we mogen bijschrijven.

Niet iedereen geeft het vakantiegeld daadwerkelijk uit aan een vakantie. Een derde gebruikt het hiervoor, de rest van de Nederlanders lost er schulden mee af of zet het geld op de spaarrekening. Het aantal Nederlanders dat zijn vakantiegeld ook daadwerkelijk gebruikt voor vakantie neemt trouwens snel af. Want 3 jaar geleden was dit nog 45%. Al snappen we dat het dit jaar en het afgelopen jaar wat moeilijker was om op vakantie te gaan met de vele lockdowns. Maar gaven we eerder deze week al aan wat je allemaal met je vakantiegeld kunt doen, dit keer gaan we dieper in op de voordelen die het biedt als je je vakantiegeld gaat beleggen.


1. Je laat je geld niet zomaar minder waard worden

Het is momenteel een veelvoorkomend probleem als je geld op een spaarrekening laat staan. Na verloop van tijd wordt het minder waard. Dat komt door de stijgende inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat je nu minder kunt kopen voor hetzelfde bedrag dan bijvoorbeeld vorig jaar, omdat producten duurder worden. Inflatie wordt door de overheid gepromoot: mensen gaan consumeren en dat is goed voor de economie. Want als je twijfelt over het kopen van een nieuwe auto zal je het natuurlijk eerder dit jaar doen dan volgend jaar als je weet dat dan de prijzen hoger zijn. En als Nederlanders willen we natuurlijk niet meer betalen dan nodig is.

Maar die inflatie heeft ook invloed op je vermogen. Zolang de spaarrente hoger is dan het inflatiecijfer, word je spaargeld elk jaar meer waard. Maar als de inflatie hoger is dan de spaarrente, dan daalt je spaargeld in waarde (je kunt minder kopen voor hetzelfde bedrag) en kost sparen je in feite geld. Des te langer je je vakantiegeld op spaarrekening laat staan, des te minder het dus eigenlijk waard wordt. Beleggen kent risico’s, en ook daardoor kan je geld minder waard worden, maar er is ook ’n grote kans dat het juist meer waard wordt!


2. Eerder stoppen met werken

De drempel om met pensioen te mogen gaan verschuift continu. Het heilige niveau van 65 jaar is inmiddels al lang losgelaten en in 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Die leeftijd blijft echter doorschuiven. In 2044 mag je (als er niets veranderd) met pensioen als je 68 jaar en 6 maanden oud bent. Geen fijn vooruitzicht...

Hoe je het ook wendt of keert, we moeten allemaal langer doorwerken. Maar wil je toch eerder met pensioen gaan, dan moet je ervoor zorgen dat je een extra potje geld beschikbaar hebt waar je uit kan putten. Hoe groter dat potje wordt, hoe groter de kans is dat je eerder kunt stoppen met werken. Door zo vroeg mogelijk actief bezig te zijn met je pensioen hou je zoveel mogelijk zelf de regie en kan je je eigen pensioendatum bepalen. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen heb je zo lang mogelijk de tijd om een extra potje op te bouwen. En je vakantie kan dat potje een mooie boost geven!


3. Een beter pensioen

Niet alleen mogen (of moeten) we straks langer doorwerken, het is ook nog hopen dat de pensioenen van hetzelfde niveau blijven als dat ze nu zijn. De AOW zal wel blijven bestaan maar royale werkgeverspensioenen verdwijnen als sneeuw voor de zon en er wordt steeds meer gesproken over het verlagen of korten van pensioenen. En wat dacht je ervan als je zzp'er bent? Doe je niets, dan krijg je alleen AOW. Het is dan ook belangrijk dat we zelf gaan nadenken over hoe we ons pensioen in de toekomst gaan aanvullen. En door nu je vakantiegeld te beleggen, kan je daar een mooie bijdrage aan leveren. Zo bouw je een extra appeltje voor de dorst op, en ben je niet alleen afhankelijk van de AOW (en het werkgeverspensioen).


4. Vakantiegeld is een mooie meevaller

Vakantiegeld is een mooie financiële meevaller. Want als het goed is heb je het niet meteen nodig om rekeningen te betalen. Als dat wel nodig is, dan moet je dat natuurlijk eerst doen. Maar elke €1.000 die je 20 jaar kunt missen, wordt met 5% rendement ruim 2,5 keer meer waard. Dat nodigt uit om te gaan beleggen. Want je vakantiegeld is eigenlijk ‘gratis geld’, toch? Dat klopt, maar pas op dat je hier niet meer risico mee neemt dan nodig. Anders kun je net zo goed een avondje casino boeken, dan ben je het net zo snel kwijt. Door risico te spreiden en je vakantiegeld gespreid in te leggen maak je meer kans op een mooi rendement.


Je vakantiegeld beleggen bij Semmie?

Door je vakantiegeld nu opzij te zetten kan je er later nog meer van gaan profiteren! Al blijft het natuurlijk beleggen en is niets gegarandeerd. Bij Semmie kun je trouwens op elk gewenst moment bijstorten. Dit doe je door in te loggen in je dashboard, naar de rekening te gaan waar je wilt bijstorten en op de groene bijstortknop te drukken. Vervolgens kan je simpel en snel via iDEAL geld overmaken. Daarnaast bieden we de optie aan om handmatig bij te storten. Je maakt dan geld over naar het IBAN-nummer van je Semmie rekening.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het