Money facts

Beleggen met kleine bedragen

Door Lodewijk op 26 oktober 2018 - leestijd: 4 min
Beleggen met kleine bedragen
Money facts

‘Ik wil beleggen, maar ik heb weinig geld.’ ‘Beleggen is iets voor rijke mensen.’ ‘Kleine bedragen investeren heeft geen zin.’ Dit soort vooroordelen horen we vrijwel dagelijks. En we kunnen meteen helder zijn: voor beleggen hoef je tegenwoordig geen groot vermogen te hebben. We leggen het je graag uit.

Met moderne online beleggingsdiensten – zoals Semmie – kan iedereen beleggen. Ook mensen die weinig geld over hebben. Ooit was dat anders: toen kon je je geld pas laten beleggen als je minstens €100.000 inlegde. Je geld laten beleggen heet ook wel ‘vermogensbeheer’. Wie een vermogen had (een familiekapitaal, een dikke erfenis) liet dat beheren door een chique vermogensbeheerder. Tegenwoordig moeten we het eigenlijk niet meer hebben over vermogensbeheer, maar over vermogensopbouw. Want laten we eerlijk zijn: de meeste mensen hebben helemaal geen vermogen om te beheren. Maar ze willen wel graag een mooi bedrag voor later opbouwen. En daarvoor kan je ook heel goed beginnen met een kleine inleg.


Slim een bedrag(je) opzij zetten

Misschien heb je wel een mini-kapitaaltje. Bijvoorbeeld €2.000. Een leuk bedrag dat je gespaard hebt, of als schenking hebt gekregen. Geld dat je vast nog eens goed kunt gebruiken. Dit bedrag kun je natuurlijk op de bank zetten. Maar met de huidige spaarrente zal je vermogen nauwelijks meer worden dan de €2.000 die je nu hebt. En dat is natuurlijk oké, als jij dat wil.

En wat als je het belegt? Bij Semmie kan je al beleggen vanaf €500 – net als bij andere online vermogensbeheerders trouwens. Stel je legt je €2.000 vandaag in. Dan kan dat jou over 10 jaar naar verwachting bijna €3.200 opleveren. Anders gezegd: over 10 jaar heb je bijna €1.200 erbij. Lang niet slecht; wie zei er dat beleggen met een klein bedrag geen zin heeft?

Voor wie overweegt te starten met beleggen: weet wel dat beleggen risico heeft, zeker op een kortere termijn. Je beleggingen kunnen ook minder waard worden. Beleg daarom altijd met geld dat je echt over hebt.


Iedere maand een beetje

Misschien heb je nu geen €2.000. Of zelfs geen €1.000. En toch heeft beleggen ook voor jou zin. Tenminste: als het je maar lukt om iedere maand een klein beetje geld opzij te zetten. Voor beleggen heb je namelijk geen groot startkapitaal nodig. Wie iedere maand een heel bescheiden bedrag belegt, bouwt stap voor stap toch een mooi vermogen op.

Stel: je kunt maandelijks €50 apart houden. Bijvoorbeeld door goed naar je inkomsten en uitgaven te kijken. Of door een keer minder uit eten te gaan. Wie 10 jaar lang iedere maand €50 inlegt, bouwt heel geleidelijk een mooi bedrag op – bij Semmie naar verwachting zo’n €6.700 in 10 jaar. Met een beetje geduld heb je zo je kleine inleg veranderd in een klein vermogen.


Rendement-op-rendement

En wat nu als je die €50 elke maand in een oude sok had bewaard? Dan had je na 10 jaar €6.000 gespaard. Ook best mooi. De reden dat beleggen je naar verwachting meer oplevert? Eén: over een lange termijn bekeken groeien aandelen en obligaties in waarde. Twee, en die reden is heel belangrijk: rendement-op-rendement. Dit is simpel gezegd het sneeuwbaleffect van beleggen.

Stel: je belegt je eerste €50 en na een maand zijn je beleggingen €51 waard. Vervolgens stort je weer €50. In je tweede maand beleg je dan niet €100, maar €101. Anders gezegd: omdat je je rendement opnieuw belegt, groeit je geld sneller.


De kracht van periodiek beleggen

Tot slot is er nog een reden waarom het juist slim is om iedere maand een klein bedrag in te leggen. Op de korte termijn fluctueren koersen: de ene dag gaan ze omhoog, de ander weer eens omlaag. Niemand heeft een glazen bol – ook professionele beleggers weten niet wat de beurs vandaag of morgen doet. Het enige waar je op vertrouwt als je gaat beleggen: dat beleggingen over een lange termijn (een aantal jaar) bekeken meer waard worden.

Hoe weet je dan wanneer je precies moet inleggen? Nou: dat weet je dus niet. Daarom is het heel riskant om in één keer al je geld ergens in te investeren. Veel verstandiger is het om iedere maand een klein beetje te storten. Dit heet ook wel periodiek beleggen. Soms koop je beleggingen iets duurder in, soms iets goedkoper. Zo zorg je voor een steady gemiddelde aankoopprijs. En hoef je je geen zorgen te maken over de koersschommelingen op korte termijn.


Rijk zijn vs rijk worden

Hopelijk is het nu helder: je hoeft niet rijk te zijn om te kunnen beleggen. Al met een klein bedrag kun je vermogen opbouwen voor later. Daarvoor is niet veel meer nodig dan een paar tientjes per maand. Leg maandelijks wat in en over een paar jaar heb je zo een mooi vermogen. Wees daarbij wel realistisch. Je bent niet ineens miljonair. Maar je mag wel verwachten dat je geld groeit als je het voor een lange termijn belegt. Ook als je begint met een heel klein bedrag.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie