Trending

Beleggen onder Biden: dit zijn de verwachtingen

Door Thomas van der Lee op 20 januari 2021 - leestijd: 4 min
Beleggen onder Biden: dit zijn de verwachtingen
Trending

Het heeft (letterlijk) bloed, zweet en tranen gekost, maar na een slopende presidentsrace wordt Joe Biden vandaag beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten. Daarmee wordt hij meteen leider van de grootste economie ter wereld. Met zijn presidentiële beleid heeft hij zodoende enorme invloed op de wereldwijde economie en zodoende ook op de financiële markten. Semmie zocht uit wat Bidens plannen zijn, wat we kunnen verwachten de aankomende 4 jaar en welke invloed dit gaat hebben op (onze) beleggingen.


In het kort:

  • De onzekerheid die de wereld en financiële markten kenden tijdens 4 jaar Trump is weg;
  • Biden ziet het beleid van Trump als een ramp, en hij gaat de schade niet alleen herstellen maar de Verenigde Staten ook als verbeterde versie opbouwen;
  • In zijn tijd als president wil Biden de coronacris onder controle krijgen, het minimumloon verhogen en veel geld investeren in groene energie;
  • De eerste (positieve) invloed op de beurs hebben we al gemerkt. Hoewel de rust terugkeert, blijft Biden staan voor enorme uitdagingen in een verdeeld land.


President Joe Biden

Waar Trump koos voor ‘Make America Great Again’ als campagnemotto, koos Biden voor ‘Building Back Better'. Building Back Better is bekend als strategie die wordt gebruikt door noodhulporganisaties als er een ramp heeft plaatsgevonden. In plaats van het herstellen van alleen de schade loont het om meteen ook verbeteringen uit te voeren. De vergelijking met de politiek is snel gemaakt: Biden ziet het beleid van Trump als een ramp, en hij gaat de schade niet alleen herstellen maar de Verenigde Staten ook als verbeterde versie opbouwen.

Met Biden als president keert de rust in de VS (en de wereld) weer terug: een duidelijke overwinning in de presidentsverkiezingen zorgt dat hij straks zijn eigen koers kan gaan varen. Hij wordt daarbij gesteund door de zeer gewenste (minimale) meerderheid in de Senaat. Dit geeft hem vrij baan voor het uitvoeren van zijn beleid.

De Republikeinen, die tot voor kort een meerderheid hadden in de Senaat (te vergelijken met onze Eerste Kamer), hebben daardoor niet meer de macht om wetsvoorstellen goed te keuren of juist weg te stemmen. Maar wat we de afgelopen tijd hebben gezien is dat de Republikeinen, waar ze kunnen, gaan dwarsliggen. Echter, de onzekerheid die de wereld en financiële markten kenden tijdens 4 jaar Trump is weg.


De plannen van Biden

Een van de meest belangrijke punten in de campagne van Biden is de aanpak van de coronacrisis. Dit wil hij zo snel mogelijk onder controle krijgen. Hiervoor heeft hij een speciaal 7-punten plan in het leven geroepen. Op economische gebied wil hij stappen maken door het kwijtschelden van een deel van de studieschuld van voormalig studenten, het geven van leningen aan kleine bedrijven en families die in zwaar economisch weer verkeren worden financieel ondersteund.

Een ander belangrijk punt uit het plan is het minimumloon verhogen naar $15 per uur. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van het huidige minimumloon dat $7,25 bedraagt. Het is een maatregel waar Democraten langer naar streven om zo de werknemers die moeilijk rondkomen financieel te ondersteunen.

En dan zijn er nog zijn plannen op het gebied van duurzaamheid. Biden wil tijdens zijn ambtsperiode een bedrag van $2 biljoen investeren in groene energie. Naast dat dit goed is voor het klimaat komt het ook de werkgelegenheid ten goede. Een maatregel om al zijn uitgaves te bekostigen is de belastingverlaging voor de rijkste Amerikanen (geïnitieerd door Trump), terug te draaien. Verdien je straks in de Verenigde Staten meer dan $400.000 per jaar, dan betaal je zelfs meer belasting dan voorheen.


Biden en de beurs

Gaan we straks wat merken van het beleid van Biden in onze beleggingsportefeuilles? Dat is een goede vraag en hoogstwaarschijnlijk wel. De eerste (positieve) invloed hebben we al gemerkt. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Biden de presidentsverkiezingen zou gaan winnen, schoten koersen omhoog. Beleggers verwachten namelijk dat er een tijd van rust aanbreekt, en dat doet de koersen altijd goed.

Nogmaals terug naar de meerderheid van Biden in het Senaat. Dankzij deze meerderheid kan en gaat hij daadkrachtig optreden. Dat optreden kost geld, veel geld. Daardoor zal het begrotingstekort van de VS verder oplopen en zal de dollar verder verzwakken.

Doordat de schulden stijgen is er ook een kans dat de rente, die al jarenlang rond het nulpunt schommelt, gaat stijgen. De vraag naar geld stuwt namelijk de rente. Hierdoor kan het zijn dat obligaties weer interessanter gaan worden.

Maar in de plannen van Biden staat ook een verhoging van de winstbelasting voor de grote ondernemingen en het ongedaan maken van de belastingverlaging voor het bedrijfsleven. Deze maatregelen betekenen minder winst en dus minder winstuitkering richting de beleggers. Ook dat zal van invloed gaan zijn op de beleggingen. Tel daarbij verscherpte privacyregels voor Big Tech bedrijven op, en het is maar de vraag of bedrijven als Facebook, Amazon, Google en Apple nog het momentum blijven houden onder Biden.

En dan zijn er nog de duurzame beleggingen. Waar Trump allergisch was voor alles wat met klimaat te maken had is Biden zijn tegenpool. De Verenigde Staten wordt weer onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs en er wordt zo’n $2 biljoen geïnvesteerd in een energietransitie en verduurzaming van de Amerikaanse economie. Duurzame bedrijven en andere ‘groene’ investeringen lijken hiervan te gaan profiteren.


De toekomst zal het uitwijzen

Of de plannen en investeringen voor de wereldeconomie per saldo positief of negatief uitpakken gaat het vierjarige ambtstermijn van Joe Biden uitwijzen. In ieder geval is het positief dat de rust zoveel mogelijk terugkeert. Maar Biden staat voor enorme (economische) uitdagingen in een verdeeld land. Lukt het hem om daar de rust te bewaren dan ziet de toekomst er positief uit. Blijken de financiële markten toch minder stabiel te zijn dan gaan wij er in ieder geval bij Semmie alles aan doen dat onze beleggingen het zo goed mogelijk blijven doen!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het