Jij & Geld

Beleggen populaire bestemming voor vakantiegeld Semmie-klanten

Door Lodewijk op 04 juni 2019 - leestijd: 4 min
Beleggen populaire bestemming voor vakantiegeld Semmie-klanten
Jij & Geld

Nederlanders geven hun vakantiegeld voornamelijk uit aan vakantie, volgens het Nibud. Maar ook gebruiken ze dit extraatje om te sparen of om dagelijkse uitgaven te doen. Maar geldt dat ook voor onze Semmie-klanten? Gaan ze er ook van naar de zon, of gebruiken ze het voor bijvoorbeeld sparen of beleggen? We zochten het uit.

Toch weer een fijn extraatje rond eind mei: je vakantiegeld. Maar wat kun je er mee doen? Ieder jaar onderzoekt het Nibud hoe gemiddeld Nederland zijn vakantiegeld besteedt. Nieuwsgierig als we zijn, vroegen wij ons af: wat doen Semmie-klanten eigenlijk met hun vakantiegeld?


De resultaten van onze vakantiegeld-poll

We deden een poll in onze nieuwsbrief om dit uit te zoeken. We hebben dezelfde (grootste) categorieën als het Nibud gebruikt. En dit zijn de resultaten:

Wat opvalt: minder leuke dingen, meer investeren

De gemiddelde Semmie klant gebruikt zijn vakantiegeld minder voor dagelijkse uitgaven of ‘leuke dingen doen’. Mogelijk omdat onze klanten een hoger besteedbaar inkomen hebben en dit extraatje niet nodig hebben voor boodschappen of een dagje dierentuin. En mogelijk ook omdat ze werk maken van hun financiële huishoudboekje.

Semmie klanten investeren. Vakantiegeld gaat bij onze klanten opvallend vaak naar beleggen - niet onlogisch voor beleggers. Maar ook gebruiken zij hun vakantie-euro’s relatief vaak voor renovaties aan hun huis. Natuurlijk is dat fijner wonen. Maar het maakt vaak ook dat je woning meer waard wordt. Een investering dus, anders dan als je een wasmachine koopt, leuke dingen doet of een vakantie boekt.


Wat als je je vakantiegeld belegt?

Semmie-klanten beleggen dus 4 keer vaker hun vakantiegeld, vergeleken met de respondenten van het Nibud. Maar: wat kan dat beleggen van je vakantiegeld je nou opleveren?

We maken een rekenvoorbeeld op basis van vakantiegeld dat je over een modaal bruto-inkomen van €36.000 ontvangt. Je ontvangt in dit voorbeeld 8% van €36.000. Dat is €1.450 netto. Wanneer je dat bedrag ieder jaar inlegt, samen met een maandelijkse inleg van €50 gedurende 5 jaar (in totaal dus €10.250 inleg), dan groeit je saldo naar verwachting naar ongeveer €11.300. Dat is een mooi bedrag, toch? Als je je vakantiegeld gewoon uitgeeft, kom je uit op ongeveer €3.200. Wij zouden het wel weten.. ;)

We moeten er wel bij zeggen dat de genoemde bedragen als voorbeeld dienen en indicatief zijn. In het voorbeeld zijn we uitgegaan van beleggen met een rendement van gemiddeld 3,5% per jaar. Het uiteindelijk resultaat kan hoger of lager uitvallen dan we in dit voorbeeld hebben genoemd. Het blijft tenslotte beleggen.


Wat doe jij?

Heb je zelf de mogelijkheid om een deel van je vakantiegeld opzij te zetten? En wil je een hoger verwacht rendement dan op de bank? Laat dan Semmie je vakantiegeld beleggen. Zodat je nu eenvoudig start met een mooi vermogen. Voor een wereldreis. Voor een vroeg pensioen. Voor later.

Geef je het geld toch liever uit aan een vakantie? Dan wensen we je alvast heel veel plezier!

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.