Beleggen

Beleggen voor dummies

02 oktober 2018
Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Beleggen voor dummies
Beleggen

Iedereen kan beleggen. En je hoeft echt niet alle ins en outs van de beurs te kennen. Wat je wel moet weten als beginnende belegger? Start met deze vier stappen en je bent al goed op weg.

Voor de goede orde: jij bent geen dummy. Wat echt dom is, is blind al je spaargeld in één aandeel steken. Nu jij een paar minuten de tijd neemt om deze blog ‘Beleggen voor beginners’ te lezen, ben je al bewust bezig met beleggen. En dat is de basis: denk even na.

In 3 minuten lees je hier de basis van beleggen, in vier stappen.


1. Wat is beleggen?

Beleggen is geld steken in iets – in een ding waarvan je hoopt dat het meer waard wordt. Bijvoorbeeld in een huis, een schilderij of een mooie fles wijn. In het algemeen bedoelen mensen met beleggen: aandelen (stukjes bedrijf) of obligaties (leningen) kopen. En later weer verkopen ­– hopelijk met wat winst.

Beleggen is geen spaarpot. Omdat je a) ook geld kunt verliezen, en b) naar verwachting meer winst krijgt dan op de bank of in je spaarvarken. Rendement en risico horen allebei bij beleggen. Wie zijn geld harder wil laten groeien dan op de bank, moet ook een beetje risico willen nemen.


2. Begrippen over beleggen die je echt wilt begrijpen

Beleggen kan knap ingewikkeld klinken. De beurswereld staat bol van vaktermen en jargon. Maar laat je niet afschrikken: voor de basis van beleggen hoef je slechts een paar belangrijke begrippen te kennen. Dit is de superkorte woordenlijst voor beginnende beleggers.

Aandeel

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Of eigenlijk: een bewijs op papier dat je voor een heel klein deel mede-eigenaar bent van een bedrijf. Aandelen kunnen in waarde stijgen of dalen.


Obligatie

Dit is een lening, aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus eigenlijk geld uit.
In ruil daarvoor krijg je rente. Obligaties kun je ook verhandelen: ze kunnen dus in waarde stijgen of dalen. Het risico bij obligaties is doorgaans veel kleiner dan bij aandelen; ze gelden als een veel veiliger belegging.

Beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is een verzameling van verschillende aandelen of obligaties. Een fonds investeert bijvoorbeeld in aandelen van een groot aantal bedrijven, soms wel meer dan 1.000. Als je belegt in zo’n fonds, kun je met een bescheiden inleg toch gespreid beleggen – je steekt je geld zo niet in 1 aandelen, maar direct in een stuk of 1.000.

Rendement

Dit woord zul je vaak horen. Want hiervoor beleg je: omdat je wil dat je geld meer waard wordt. Rendement is de prestatie van je beleggingen. Dat kan negatief ( ‘- 0,5%’ ) zijn, maar gelukkig ook positief (‘+ 2,8%’). Als je iets leest over rendement, check dan altijd of de kosten daar al vanaf zijn. Dat heet ook wel het netto rendement: wat beleggen je onder de streep oplevert.


Portefeuille

Daar heb je weer zo’n echt beleggerswoord. In gewoon Nederlands: de beleggingen waar jij je geld in hebt gestoken. Dit is dus het totaal van jouw aandelen, obligaties, fondsen, etc.


Risico

Je beleggingen kunnen meer en minder waard worden. De kans dat je vermogen daalt, noemen we ook wel het risico. En dat hoort dus gewoon bij beleggen. Net als de kans dat je geld meer waard wordt.


3. Wat moet je doen?

Je moet helemaal niets. Maar wil je dat je geld meer oplevert dan als je het op de bank laat staan? Dan kun je gaan beleggen. Als het aan ons ligt, houdt iedere slimme belegger zich aan deze eenvoudige regels.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Leg een bedrag in dat je echt opzij wil zetten voor later. Geld dat je volgende maand nodig hebt voor je huur, of voor een vakantie over een paar maanden is niet geschikt om mee te beleggen.

Beleg voor de langere termijn

Voor minimaal een jaar of drie. En liever langer. Niemand weet precies wat beurzen vandaag of morgen doen. Maar kijk je naar een lange termijn, dan is de kans echter groot dat je geld groeit. Heb dus geduld.


Als je kan: leg af en toe een extra bedrag in

Wie periodiek belegt – iedere maand of ieder kwartaal een bescheiden bedrag storten – heeft op de lange termijn het beste rendement. Waarom? Als je al je geld in één keer belegt, kun je pech hebben met de koers van die dag. Beleg je iedere maand een beetje, dan zijn dagkoersen niet meer zo belangrijk. Het enige wat je dan wil, is dat beurskoersen op de lange termijn stijgen.

4. En wat moet je niet doen

Ga geen geld lenen om te beleggen

Gebruik geld dat je opzij kunt zetten. Natuurlijk is het balen als dat vermogen (tijdelijk) minder waard wordt. Maar dat is een stuk minder erg dan dat je ineens een schuld hebt die je niet kunt terugbetalen. Lenen om te beleggen? Niet doen.


Denk niet dat je morgen miljonair bent

Beleggen is iets voor de langere termijn. Als je voor bijvoorbeeld 10 jaar gaat beleggen, dan is de kans groot dat je geld meer waard wordt. Maar ook dan: ga er niet van uit dat je je inleg zo maar verdubbelt. Wees realistisch. En wil je toch snel miljonair worden? Dan kun je beter naar het casino gaan.


Gok niet op één paard

Of je nu zelf belegt, of je geld laat beleggen. Of je nu alles weet van de beurs, of pas een groentje bent. Steek nooit je al geld in één of twee aandelen. Want dan ben je veel te afhankelijk van dat ene bedrijf. Spreid dus je beleggingen: over verschillende aandelen en obligaties. In verschillende sectoren en landen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een fonds of een brede tracker (een belegging die de koers van een groot aantal verschillende aandelen volgt).


En nu?

Nu weet je de basis van beleggen. En: of beleggen iets voor jou is. De volgende stap? Start met de vraag of je zelf wil beleggen. Er zijn verschillende aanbieders die jou zelf laten handelen. Zorg wel dat je goed onderzoek doet naar de beleggingen waar je je geld in wil steken. Je kunt daarnaast ook je vermogen laten beleggen. Aanbieders zoals Semmie regelen de beleggingen voor klanten die niet de hele dag de beurs willen volgen. En beleggen meestal in breed gespreide aandelen- en obligatiefondsen.

Wat je keus ook is: succes! Welkom in de wereld van beleggen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie