Nu het einde van het jaar daar is, kunnen we de balans van het afgelopen beleggingsjaar gaan opmaken. Welke ontwikkelingen vielen op? Wat bepaalde het nieuws en de beurskoersen? En hoe ontwikkelden de portefeuilles van Semmie zich? We vatten beleggingsjaar 2024 voor je samen in vijf grafieken.
1. Recordregen op de beurzen
Het beursjaar 2024 kenmerkte zich door veerkracht en groei, ondanks aanhoudende economische en geopolitieke uitdagingen. Na de onzekerheid van het voorgaande jaar herstelden de markten zich in 2024 sterk. Technologische innovaties, met kunstmatige intelligentie (AI) als belangrijke drijvende kracht, wekten een groeiende interesse in tech-aandelen op en droegen significant bij aan de brede groei van aandelen op diverse beurzen.
In 2024 werden wereldwijd meerdere records gebroken. Indices zoals de S&P 500, AEX, Nikkei 225 en Eurostoxx 600 bereikten nieuwe all-time highs. Toch zijn er verschillen zichtbaar tussen de prestaties van Europese en Amerikaanse beurzen. Terwijl de Europese markten sinds het late voorjaar stagneren, blijven de Amerikaanse beurzen gestaag stijgen.
Percentuele ontwikkelingen verscheidene indices in 2024
2. America First
We haalden het bij het vorige punt al aan: de Amerikaanse beurzen deden het flink beter dan de Europese beurzen het afgelopen jaar, ondanks dat het lange tijd gelijk op ging. Hoe is dat verschil ontstaan?
Het verschil was al groot in 2024 tussen de prestaties van beide regio’s, maar na de verkiezing van Donald Trump werd dit verschil groter.
De dreiging van verhoogde Amerikaanse importtarieven vormt namelijk een grote uitdaging voor Europese exporteurs, aangezien de VS een groot deel van hun handel uitmaakt. Tegelijkertijd kampt Europa met een zwakke(re) economische groei en heerst er politieke onzekerheid in landen als Frankrijk en Duitsland. De zwakker wordende euro, die sinds september 2024 bijna 7% in waarde verloor, maakt de situatie nog lastiger.
Daarnaast spelen mondiale handelsspanningen een rol. De voorgestelde tarieven van Trump — tot 20% op Europese goederen — verhogen niet alleen de kosten voor export naar de VS, maar zorgen ook voor extra concurrentie door goedkope Chinese producten op de Europese markt. Deze factoren samen zetten extra druk op Europese producenten en belemmeren het economisch herstel, waardoor Europese aandelen steeds verder achterblijven bij hun Amerikaanse tegenhangers.
Rendement Stoxx Europe 600 minus het rendement van de S&P 500
3. De inflatie nam zienderogen af, maar blijft dat ook zo?
Inflatie laat zien hoe snel prijzen voor goederen en diensten in een economie toenemen. Na een periode van scherpe prijsstijgingen is de inflatie wereldwijd aan het afkoelen, en bereikt deze een stabiel niveau. Dit biedt centrale banken de kans om de rente te verlagen, wat de economie ondersteunt.
Inflatie terug naar normale(re) niveaus
Een belangrijk deel van deze daling komt door lagere olie- en energieprijzen en de verbeterde beschikbaarheid van goederen. Wereldwijde toeleveringsketens, die eerder verstoord waren, functioneren weer beter, waardoor producten sneller en goedkoper beschikbaar zijn. Daarnaast zorgt het vertraagde effect van eerdere renteverhogingen – die lenen duurder en sparen aantrekkelijker maken – voor een afname in de vraag naar goederen en diensten. Ook dat heeft bijgedragen aan de afkoeling van de inflatie.
Toch blijft de situatie complex. Vooral bij diensten, zoals horeca, zorg en transport, blijven de prijzen hardnekkig hoog. Dit komt vaak door stijgende loonkosten, omdat werknemers hogere salarissen eisen om hun koopkracht op peil te houden. Als deze looneisen aanhouden, kan de inflatie opnieuw oplopen, en dat zou centrale banken dwingen om voorzichtig te zijn met verdere renteverlagingen.
Voor beleggers betekent dit een gemengd beeld. Aan de ene kant is de afkoelende inflatie goed nieuws: renteverlagingen kunnen gunstig zijn voor de financiële markten en de economie. Aan de andere kant blijft het risico bestaan dat loonstijgingen en aanhoudende diensteninflatie de vooruitzichten vertroebelen.
4. De zwarte zwaan van 2024: de yen carry trade
In augustus 2024 werd de financiële wereld opgeschrikt door een onverwachte gebeurtenis: een renteverhoging door de Bank of Japan. Deze ‘zwarte zwaan‘ veroorzaakte aanzienlijke onrust op de markten en had grote gevolgen voor de populaire yen carry trade.
Japan stond lang bekend om zijn beleid van extreem lage rentes en ‘yield curve control’. De centrale bank stelde hierbij een maximale rente vast voor staatsleningen en kocht obligaties op zodra de rente deze grens dreigde te overschrijden.
De onverwachte renteverhoging versnelde de neerwaartse trend op de beurzen die sinds juli zichtbaar was. Dit kwam voornamelijk door de positie van beleggers die gebruikmaakten van het renteverschil tussen Japan en landen als de Verenigde Staten.
Beleggers leenden goedkoop geld in Japan om te investeren in hoogrenderende activa, zoals aandelen van big tech bedrijven, Amerikaanse staatsobligaties en geldmarktfondsen. Hun winst ontstond uit het verschil tussen de lage leenrente in Japan en de hogere rendementen elders.
De plotselinge renteverhoging in Japan verhoogde de kosten van deze leningen, waardoor beleggersposities onder druk kwamen te staan. Dit resulteerde in een massale verkoopgolf, omdat beleggers hun risico’s probeerden te beperken. Bijkomend gevolg was dat de Japanse Yen in korte tijd flink minder waard werd.
Japanse yen werd in augustus in korte tijd flink minder waard
De paniek werd verergerd door speculaties over mogelijke renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve vanwege negatief economisch nieuws. Dit zou het renteverschil tussen de VS en Japan verder verkleinen, wat de winstgevendheid van de yen carry trade nog meer onder druk zou zetten.
Deze gebeurtenis onderstreepte de sterke verwevenheid van internationale financiële markten en toonde aan hoe onverwacht nieuws grote koersbewegingen kan veroorzaken.
5. De ontwikkeling van Semmie’s portefeuilles
De positieve ontwikkelingen op de financiële markten zorgden ervoor dat Semmie’s portefeuilles dit jaar allemaal in het groen eindigden, waarbij de bruto rendementen van de zeer offensieve risicoprofielen het meest positief waren. Voor de Semmie Solid-, Smart- en Sustainable-portefeuilles liggen deze bruto rendementen op het moment van schrijven respectievelijk 25,31%, 19,21% en 18,39%.
YTD rendementen zeer offensief risicoprofielen Semmie
Hoewel we trots zijn dat we deze resultaten voor onze klanten hebben kunnen realiseren, zijn we ons ervan bewust dat dit flinke uitschieters zijn. Beleggingen kennen immers altijd schommelingen en zijn qua koersontwikkeling afhankelijk van vele externe factoren, zoals economische ontwikkelingen, rentestanden en geopolitieke gebeurtenissen.
Ons doel blijft onveranderd: op de lange termijn een stabiel en marktconform rendement realiseren, passend bij het gekozen risicoprofiel. Daarbij blijven we ons focussen op een evenwichtige samenstelling van onze portefeuilles, zodat we ook in de toekomst onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn. Hoe de beurzen zich ook mogen ontwikkelen.