Money facts

Hulp nodig met budgetteren? Probeer een van deze apps

Door Thomas van der Lee op 05 juli 2021 - leestijd: 6 min
Hulp nodig met budgetteren? Probeer een van deze apps
Money facts

Zou je graag meer inzicht willen krijgen in hoeveel er per maand binnenkomt en uitgaat, maar heb je geen zin of kennis om met Excel of een huishoudboekje aan de slag te gaan? Dan kan een app de uitkomst zijn. Want tegenwoordig is overal een app voor. Budgetteer apps kunnen simpel en snel inzichtelijk maken hoe het er met jouw financiën voor staat. Dat maakt budgetteren opeens nog makkelijker.

We snappen dat het aanbod apps je kan overweldigen, daarom helpen we je op weg en geven je een overzicht van 5 goede budgetteer apps. Welke je uiteindelijk kiest hangt natuurlijk af van je eigen voorkeuren, elke budgetteer app heeft logischerwijs zijn eigen voor- en nadelen. En die bespreken we natuurlijk.


1. Dyme

Dyme is een app die je uitgaven bijhoudt, onnodige abonnementen voor je opzegt en die je helpt over te stappen naar een andere energieleverancier zodat je geld bespaart. Je meldt je aan met je Facebook of Google account (of je maakt een nieuw account aan) en maakt verbinding met je bankrekening. Je geeft toestemming (via een veilige verbinding) en in no time zijn je bankgegevens geladen in de app.

De app leest dankzij slimme technologieën van Dyme uit je bankafschriften welke vaste lasten je hebt en geeft ze overzichtelijk weer. Ook je overige uitgaven en inkomsten worden netjes gecategoriseerd. Zo zie je overzichtelijk waar je geld naar toe gaat, en hoeveel er natuurlijk binnenkomt.

Dyme helpt je ook met het opzeggen van onnodige contracten of met het onderhandelen voor korting. Betaal je te veel voor je autoverzekering? Dan krijg je hier een melding van. Via Dyme kan je opzoek gaan naar een goedkoper alternatief. Je kunt ook onderhandelen met je telecomprovider of energieleverancier als je al een tijd klant bent. Bij succes deel je de winst. Dyme krijgt 30% en jij 70%.

Dyme is een gratis app en makkelijk te installeren en te gebruiken. Dankzij PSD2-wetgeving kan het toegang krijgen tot je bankgegevens. Ook geeft Dyme je de mogelijkheid om makkelijk en snel een budget in te stellen mocht het nodig zijn. De beste toevoeging is het opzeggen van rekeningen en het onderhandelen bij contracten. Daar zit ook meteen de valkuil voor de app in. Als je je financiën hebt opgeruimd en goed hebt ingedeeld nodigt het niet uit tot veelvuldig gebruik. Dyme is te downloaden voor iOS en Android.

Dyme.<br>

Dyme.


2. Money Lover

Money Lover is een gratis app die je kunt inzetten voor het beheer van je financiën. De app is gebruiksvriendelijk ingericht en geeft je via een stijlvol interface een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven.

Met de Money Lover app kun je meerdere portemonnees instellen zodat je bepaalde kosten die je maakt gescheiden kunt houden. Je kunt de app synchroniseren met meerdere apparaten door in te loggen met een Google-account. Dan kun je naast via de app je financiën bijvoorbeeld ook in de gaten houden op je laptop. De app biedt haar gebruikers ook een reismodus met actuele wisselkoersen zodat je meteen je uitgaven bij kunt houden en achteraf niet voor verrassingen komt te staan als blijkt dat die cocktail toch iets duurder was dan verwacht.

De app biedt vele mogelijkheden die de echte budgetteerder zeker kan waarderen. Van het scannen van bonnetjes tot het aanmaken van begrotingen en het toevoegen van facturen. Ook Money Lover biedt de gebruiker de mogelijkheid om gratis en direct zijn bankrekening te koppelen. Alleen werkt die functionaliteit tot op heden niet met Nederlandse banken. Daar moeten we nog even op wachten. Ook Money Lover is te downloaden voor iOS en Android.


3. Spendee Budget & Money tracker

Spendee stelt je in staat om grondig de inkomsten en uitgaven van je huishouden te beheren. Dat doet het in een mooi en simpel vormgegeven app. In tegenstelling tot Dyne koppelt Spendee niet automatisch je bankrekening voor je. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten wat je €4 per maand kost. Gelukkig voor ons Nederlanders is er ook een gratis alternatief waarbij je handmatig je uitgaven (en inkomsten) kan toevoegen.

De app is zo vormgegeven dat je meteen aan de slag kan. Van boodschappen tot reizen en van werk tot huisdieren: er is een enorm aanbod aan categorieën waaronder jij je uitgaven kunt invullen. Wil je helemaal specifiek zijn bij een uitgave dan kan je zelfs een foto toevoegen. Zo weet je later nog hoeveel die nieuwe rode trui je uiteindelijk hebt gekost.

Maar ook je vaste lasten en inkomsten vul je handig in. In je ‘Portemonnee’ krijg je dan uiteindelijk een overzicht van waar je geld naar toe gaat en hoeveel er (maandelijks) binnenkomt. Ook de budgetteer functie is in Spendee te vinden. Met een druk op de knop stel je een budget op voor kleding, eten & drinken of andere uitgaven. Zo zorg je ervoor dat je niet teveel uitgeeft en bespaar je makkelijk geld.

De app is simpel in gebruik en iedereen kan er mee overweg. Al worden de Nederlandse en Engelse taal door elkaar gebruikt. Het is een prima app ter vervanging van je huishoudboekje. Het feit dat je moet betalen om automatisch je bankgegevens in te laden is wel een groot gemis, omdat je zelf alles handmatig moet blijven toevoegen. Wil je dit automatisch blijven doen, dan kost het je €3,99 per maand. Spendee is beschikbaar voor iOS en Android.

Spendee Budget & Money tracker.

Spendee Budget & Money tracker.


4. Buddy

Met Buddy blijf je baas over je financiën. Althans, dat is hun slogan. Buddy is een frisse app die vooral als doel heeft om budgetteren makkelijk te maken. Je kunt dan ook voor vele categorieën aparte budgetten opstellen. Wanneer je bijna je limiet bereikt krijg je een op tijd een waarschuwing. Ook de vaste lasten kan je opnemen in je uitgavenpatroon zodat je nog beter weet hoeveel geld je beschikbaar kan maken voor welke categorie.

De app geeft haar gebruikers ook de mogelijkheid om een link te maken met hun partner, huisgenoten of gezin. Zo wordt het budget en uitgavenpatroon meteen voor meerdere mensen tegelijk inzichtelijk. Hiervoor moet je wel de premium versie aanschaffen. Je kunt dan meteen onbeperkt budgetten aanmaken, de app naar je wens aanpassen en je gegevens exporteren naar Excel (dacht je daar net van af te zijn!). Voor Premium betaal je €5,49 per maand.

Buddy werkt makkelijk al moet je nog steeds wel handmatig je transacties toevoegen. Heb je daar geen problemen mee dan is het zeker als je met meerdere mensen een budget op wilt stellen een prima app. Buddy is beschikbaar voor iOS.


5. Moneon

Moneon is een Engelstalige app die het beheren van budgetten eenvoudig maakt. Moneon is in de basis gratis maar wil je net als bij de Buddy app met meerdere personen een budget beheren dan moet er een abonnement worden afgesloten. Dit kost je wel maar €0,99 per maand. De app geeft je controle over je persoonlijke en gezinsfinanciën, uitgaven en inkomens, maak het mogelijk om te budgetteren, en je kunt daarnaast je schulden vastleggen.

Door je uitgaven en inkomens in categorieën onder te verdelen kun je simpel achterhalen wat je gemiddelde uitgaven zijn en waar je eventueel op kan besparen. Een leuke gimmick is dat je de app ook op je smartwatch kunt installeren en zo je saldo altijd en overal in de gaten kan houden. Een mooie optie voor de echte budgetteer die hards! Moneon is beschikbaar app voor zowel iOS als Android.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het