Met 35 jaar aan beleggingservaring weet relatiebeheerder Henri wat succesvol beleggen is. Dat is niet altijd streven naar het hoogste rendement, maar beleggen op een manier die aansluit bij wie je bent. Ook begrijpt hij als geen ander hoe belangrijk het is om je opgebouwde vermogen vervolgens betekenis te geven. Hij heeft daarbij een persoonlijke drijfveer.
De beste belegger ter wereld
“Op het moment dat ik na mijn opleiding Economie uit de schoolbanken kwam, dacht ik: ‘Nu heb ik alle theorie in huis. Even nog wat ervaring opdoen, en dan word ik de beste belegger ter wereld. Dan weet ik precies welke aandelen ik moet kopen voor het hoogste rendement.’ Inmiddels heb ik 35 jaar aan beleggingservaring op zak, en weet ik dat ik dat het bijna onmogelijk is om deze definitie van de beste belegger ter wereld te worden.
Er zijn altijd zaken die je verkeerd inschat, of niet aan ziet komen. Voor het hoogst mogelijke rendement is niet alleen de keuze van het aandeel belangrijk maar bovendien ook de timing van aan- en verkopen. Wanneer je nu veel over een aandeel hoort, heeft de koers van dat aandeel waarschijnlijk al de grootste stijging achter de rug.
Door al deze factoren ben ik inmiddels groot voorstander van indexbeleggen: de markt volgen voor de lange termijn, in plaats van individuele aandelen kopen waarvan je verwacht dat de koersen gaan stijgen. Dat kan misschien een beetje saai zijn; het is minder leuk om te vertellen op feestjes. Maar uiteindelijk is de juiste risico/rendementsverhouding natuurlijk het allerbelangrijkst. Beleggen hoeft niet spannend te zijn.”
Beleggen hoeft niet spannend te zijn.
Altijd de juiste aandelen
“Dat de markt volgen bij kan dragen aan het rendement, laten de ontwikkelingen van de afgelopen jaren wel zien. Er waren slechts een aantal kartrekkers die zorgden voor goede resultaten. Had je die in je portefeuille? Dan heb je het geweldig gedaan. Had je die niet? Dan baal je nu. Bij indexbeleggen heb je dan misschien een aantal ‘verkeerde’ aandelen in de portefeuille; je hebt ook altijd de goede. De kartrekkers in dit geval.
Zelfs Warren Buffett, die de beste belegger ter wereld wordt genoemd, wint het lang niet ieder jaar van de index. Wat echter in zijn voordeel werkt, is de tijd. Hij is nu in de 90 en is al lang aan het investeren. Als jij zo lang breed gespreid had belegd, zou je waarschijnlijk ook uitstekende resultaten hebben behaald. Je zou geen multimiljonair zijn, maar wel beleggen met een risico/rendementsverhouding die bij jou past.
Bij Indexus, de vermogensbeheerder die in 2023 is overgenomen door Semmie, waren we één van de eersten die met indexbeleggen in Nederland begonnen. In het begin nog in combinatie met individuele aandelen: veel klanten wilden met het grootste gedeelte van hun portefeuille indexbeleggen, en daar toch nog een aantal individuele aandelen naast bezitten.”
Altijd aan staan
“Het resultaat hiervan was dat je als relatiebeheerder vanaf het moment dat je wakker werd tot het moment dat je naar bed ging bezig was met de beurs. Je stond ‘s ochtends op met de vraag wat de beurs in Azië had gedaan en dat ging door tot 22:00 uur, het tijdstip dat de beurzen in de Verenigde Staten dichtgaan. Je stond altijd aan.
Het is daarom een langgekoesterde wens om de Camino te lopen: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Dat geeft je namelijk de mogelijkheid om even helemaal uit te staan. Het enige waar je je op hoeft te focussen is de gemiddelde 20 tot 25 kilometer die je per dag wandelend aflegt. Van Nederland naar Santiago is de afstand 2.400 kilometer; dan ben je 3 à 4 maanden onderweg.”
Vanaf het moment dat je wakker werd tot het moment dat je naar bed ging, was je bezig met de beurs.
De Camino lopen voor het goede doel
“Zo lang vrij nemen is nu niet mogelijk, maar binnenkort ga ik wel alvast een gedeelte lopen. 275 kilometer ga ik afleggen, in twee weken. Dat is zo’n 20 tot 25 kilometer per dag. Daarmee wil ik geld ophalen voor het goede doel: het financieren van een onderzoek van het Radboudumc naar het Bloom syndroom.
De reden dat ik me al jaren inzet voor de Bloom Syndrome Foundation, is persoonlijk: mijn oudste zoon is namelijk gediagnosticeerd met Bloom. Dit is een zeldzame ziekte, waarbij je lichaam je DNA-schade niet goed kan repareren.
In ons lichaam vindt constant celdeling plaats om weefsels te onderhouden, te repareren en het immuunsysteem in stand te houden. Bij mensen met Bloom werkt dat reparatiesysteem niet goed, waardoor ze onder andere langzaam groeien, huiduitslag krijgen en een zwak immuunsysteem hebben. Het meest zorgelijke is echter het hoge risico op kanker, en dan al op jonge leeftijd. De vraag is niet of hij kanker gaat krijgen, maar wanneer hij het gaat krijgen.
Het vervelende daarbij is dat normale behandelingen voor kanker, zoals chemo en bestraling, vaak averechts werken. Bij bestraling en chemo vernietig je natuurlijk slechte cellen, maar ook goede cellen. Die cellen moeten dan weer opnieuw groeien en delen, maar door het defecte reparatiesysteem betekent dat voor mensen met Bloom dat ze vaak juist een tweede of derde tumor krijgen.”
Betekenis geven met vermogen
“Omdat het Bloom syndroom heel zeldzaam is, wereldwijd zijn er minder dan 300 gevallen bekend, is er nog weinig onderzoek gedaan naar hoe dit dan wel behandeld moet worden. Het onderzoek waar ik de Camino voor ga lopen, is een veelbelovend onderzoek naar het inzetten van immunotherapie als behandeling. In totaal proberen we met een crowdfunding via het Radboud Oncologie Fonds €200.000 op te halen. De reden dat we met het Radboud Oncologie Fonds samenwerken is omdat zij de kennis hebben om het beoogde onderzoek kwalitatief te beoordelen en tevens de voortgang kunnen controleren.
"In toenemende mate willen mensen betekenis geven aan hun vermogen. Het is een manier om je te onderscheiden."
Het is veel geld, maar nog wel realistisch. In toenemende mate willen mensen betekenis geven aan hun vermogen. Het is een manier om je te onderscheiden. Een duur huis of dure auto, daar onderscheid je je niet meer mee. Er is altijd wel iemand met een grotere boot in de haven. Natuurlijk heb je wel een minimum vermogen nodig om goed te kunnen leven. Maar het hebben van een nog groter vermogen leidt niet automatisch tot meer geluk. Volgens studies word je naast het hebben van vrienden echter het gelukkigst van geven en delen. Mensen gaan dit steeds meer beseffen, waardoor filantropie ook steeds belangrijker wordt.
Dat biedt hoop. Zodra mijn zoon als baby gediagnosticeerd werd met Bloom, hebben we de gemiddelde levensverwachting opgezocht. Dat was toen 24 jaar, de leeftijd die mijn zoon nu heeft. Als je kijkt naar de kinderen van de families die we inmiddels hebben leren kennen op congressen voor lotgenoten, dan leeft daar bijna niemand meer van. Het is tijd voor actie. Er moet echt wat gaan gebeuren. En nu, met de crowdfunding voor het onderzoek, komt die er ook.
De wens om de Camino nog eens helemaal te lopen, blijft bestaan. Al is de wens om eens helemaal uit te staan, wel verminderd doordat we ons bij Semmie nu volledig focussen op vermogensbeheer en onze drie modelportefeuilles. Natuurlijk volgen we nog steeds wat er gebeurt op de beurzen, omdat klanten bij ons aankloppen met vragen of zorgen. De beurs is niet minder belangrijk geworden. Maar het is niet meer het eerste waar ik mee op sta, en het laatste waar ik aan denk voordat ik ga slapen.”
Persoonlijk contact maakt het verschil
“Doordat we modelportefeuilles kunnen aanbieden, is er nu meer ruimte voor het persoonlijke aspect van vermogensbeheer. Dat is heel waardevol en belangrijker voor de risico/rendementsverhouding dan je in eerste instantie zou denken. De juiste informatie kan namelijk het verschil maken voor het optimale beleggingsprofiel. De manier waarop iemand het vermogen heeft verkregen, is bijvoorbeeld heel bepalend voor hoe hij of zij in de toekomst met het vermogen om wil gaan.
Een ondernemer die veel risico heeft genomen om het vermogen te vergaren, zal risico’s willen blijven nemen en daar geen slaap om verliezen, of juist het vermogen willen veiligstellen. Natuurlijk bestaat er het financieel technische element bij beleggen en vermogensbeheer, maar ook het persoonlijke. Dat is niet alleen belangrijk bij het openen van een rekening, maar ook juist daarna.
Natuurlijk bestaat er het financieel technische element bij beleggen en vermogensbeheer, maar ook het persoonlijke.
Het is bijvoorbeeld inherent aan de mens om je zorgen te maken wanneer koersen dalen, en om juist in te willen leggen wanneer koersen stijgen. Dat voelt logisch; je wil ervan meeprofiteren of je verliezen beperken. Maar om er een beroemde Buffett quote tegenaan te gooien: ‘Je moet gretig worden als anderen angstig zijn. Als het bloed (figuurlijk) over de straten loopt, kun je juist beleggingen ‘goedkoop’ aankopen.’
Klanten laten beleggen op een manier die bij hen aansluit, met de ideale risico/rendementsverhouding. Niet alleen op papier, maar juist ook op emotioneel vlak: daar ligt mijn toegevoegde waarde als relatiebeheerder.”
Heb je interesse om Henri’s Camino te volgen? Kijk dan op de website van het Radboud Oncologie Fonds.