Het beleggingsjaar is inmiddels over de helft en tot op heden zijn de beurzen beleggers gunstig gezind resulterend in mooie beleggingsresultaten, maar blijft dat ook zo? We blikken terug op de eerste helft van het jaar en kijken vooruit op de tweede helft. Want wat kunnen we nog verwachten?
In het kort:
- De financiële markten hebben in de eerste helft van 2024 positieve resultaten laten zien, met name dankzij de prestaties van de Magnificent Seven;
- (Geo)politieke spanningen, waaronder de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen en diverse internationale conflicten, kunnen in de tweede helft van het jaar invloed hebben op richting van de beurzen;
- Elke regio heeft zijn eigen uitdagingen, met de VS die kampt met verkiezingsonzekerheid mede dankzij de aanslag op Trump. Europa ziet kansen door verbeterende financiële condities, en China dat worstelt met sociale en economische problemen;
- Ondanks positieve vooruitzichten voor verdere koersstijgingen, blijven er risico’s zoals hoge waarderingen en onverwachte economische schokken, wat het belang van een gediversifieerde, langetermijngerichte beleggingsstrategie voor de rest van 2024 onderstreept.
Aan het begin van 2024 keken we uit naar een jaar dat meer in balans zou zijn. Na enkele turbulente beursjaren met flinke uitschieters, was de verwachting dat 2024 een stabielere koers zou varen. Bij aanvang van het jaar was de verwachting dat de richting af zou hangen van een aantal cruciale factoren:
- Het beleid van de centrale banken
- De verdere ontwikkeling van de inflatie
- De mogelijkheid van een ‘zachte landing’ voor de economieën
We kunnen nu concluderen dat de economieën het vooralsnog beter doen dan aanvankelijk verwacht. Het restrictieve beleid van de centrale banken, gericht op het verhogen van de rentes om de inflatie te beteugelen, lijkt tot nu toe effectief te zijn geweest. De economieën zijn weliswaar afgekoeld, maar niet tot stilstand gekomen: de gewenste zachte landing lijkt te slagen.
Een van de belangrijkste factoren hiervoor is de afnemende inflatie. De inflatiepiek ligt inmiddels ver achter ons: de Amerikaanse inflatie staat op het moment van schrijven op 3%, terwijl die van de eurozone zelfs is gedaald naar 2,5% (na een piek van 10,6% in oktober 2022).
Omdat de arbeidsmarkten sterk blijven, de werkloosheidspercentages laag blijven en het consumentenvertrouwen hoog blijft, blijven de economieën draaien. Dit heeft in de eerste helft van het jaar een positief effect gehad op de beurzen. Veel asset classes hebben tot nu toe dan ook mooie stijgingen doorgemaakt.
Sector | Ontwikkeling 2024: |
---|---|
Aandelen Nederland | +21,78% |
Aandelen VS | +20,79% |
Goud | +18,05% |
Aandelen wereldwijd | +17,67% |
Opkomende markten | +13,99% |
Aandelen Europa | +12,15% |
Grondstoffen | +5,63% |
Bedrijfsobligaties | +0,99% |
Staatsobligaties | +0,78% |
Om tot een percentage te komen, wordt er gebruik gemaakt van verschillende ETF’s die specifieke sectoren vertegenwoordigen. De weergegeven percentages zijn ter illustratie en om inzicht te geven in hoe de wereldwijde markt zich ontwikkelt. De fondsen hoeven dan ook niet de fondsontwikkelingen binnen Semmies portefeuilles te vertegenwoordigen.
Desondanks is het jaar nog maar halverwege, en iedere belegger weet dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Hoe de tweede helft van het jaar zal verlopen, is dus moeilijk te voorspellen, maar er zijn wel enkele belangrijke thema’s die een rol kunnen spelen in het bepalen van de richting van de financiële markten. Die thema’s zijn:
- De Magnificent Seven die de Amerikaanse beurs op sleeptouw blijven nemen
- (Geo)politieke spanningen die zienderogen blijven toenemen
- Blijft Artificial Intelligence een positieve uitwerking hebben op de beurzen
- Wie gaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen?
- Iedere regio heeft zijn eigen uitdagingen
1. Magnificent Seven blijven de Amerikaanse beurs op sleeptouw nemen
In het eerste halfjaar van 2024 zijn de waarderingen op met name de aandelenmarkten verder opgelopen. Net als in 2023 zijn de behaalde winsten voornamelijk toe te schrijven aan de ontwikkeling van de aandelenkoersen van zeven van de grootste techbedrijven in de Verenigde Staten: Apple, NVIDIA, Meta, Alphabet, Amazon, Microsoft en Tesla.
De beurswaarde van deze bedrijven is de afgelopen maanden enorm toegenomen, op Tesla na. Het bedrijf van Elon Musk had te maken met tegenvallende verkoopcijfers.
Ten opzichte van het hoogtepunt net voordat de coronacrisis uitbrak, is de beurswaarde van deze groep bedrijven meer dan verdubbeld. Koploper op het moment van schrijven is Apple met een beurswaarde van 3,5 biljoen dollar.
NVIDIA is hét tech-bedrijf van 2024, Tesla blijft achter
Hoeveel een bedrijf vandaag waard is op de beurs zegt echter niets over de toekomst; of de waarde van een aandeel nog verder gaat stijgen, is nooit zeker. Omdat de techbedrijven de afgelopen tijd evenredig veel winst hebben gemaakt, is de koers-winstverhouding min of meer gelijk gebleven. Deze verhouding wordt berekend door de prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel, en geeft een idee van wat een belegger betaalt voor elke euro winst die het bedrijf maakt. Hoe hoger de koers-winstverhouding, hoe duurder (overgewaardeerd) het aandeel is.
Wanneer er gekeken wordt naar de toekomstige winsten, is de verwachting dat de koers-winstverhouding van de grote techbedrijven zelfs zal afnemen, wat zou betekenen dat je als belegger meer ‘waar’ voor je geld krijgt. Dat de grote Amerikaanse techbedrijven onder de huidige omstandigheden verder kunnen groeien, is dus ook aannemelijk.
2. (Geo)politieke spanningen nemen zienderogen toe
Jarenlang voerde globalisering de boventoon. Door grenzen open te stellen en barrières te doorbreken, zouden economieën makkelijker kunnen groeien. Echter, globalisering heeft niet alleen effect op de economie, maar ook op culturen. Door vele jaren van globalisering ontstaan nu steeds vaker (geo)politieke spanningen.
De conflicten die ontstaan, hebben een negatieve invloed op de relaties tussen landen en regio’s onderling. Dit zorgt voor veranderende geldstromen en heeft tevens effect op de beurzen. Zo zorgt onzekerheid over de economische ontwikkelingen en het lokale beleid in Beijing ervoor dat westerse beleggers de Chinese financiële markten grotendeels links laten liggen. India, dat zich opwerpt als betrouwbaar alternatief, profiteert hiervan.
Ook de vele verkiezingen wereldwijd laten zien dat er andere winden waaien. Wat daarbij opvalt, is dat de peilingen niet meer zo betrouwbaar zijn, als voorheen. De verwachting was dat Marine Le Pen met haar Rassemblement National (RN) de Franse verkiezingen met overmacht zou winnen en het land een ruk naar rechts zou maken. Het Franse volk koos echter anders. Beleggers reageerden opgelucht, aangezien het beleid van RN op korte termijn positief zou kunnen uitpakken maar Frankrijk op de lange termijn flink in de schulden zou kunnen werken.
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is ook nog steeds in volle gang. Europa en China staan lijnrecht tegenover elkaar door de Chinese staatssteun voor de productie van elektrische auto’s. Daarnaast is er nog steeds de oorlog in Oekraïne en de oorlog in Israël, die voortduren.
Al deze conflicten dragen bij aan de instabiliteit van het wereldwijde politieke systeem, wat uiteindelijk implicaties heeft voor de globale en lokale economieën.
Voor beleggers geeft dit reden tot nadenken. Men is zich ervan bewust dat het beursklimaat anders wordt. Nadenken hoe je hiermee om moet gaan, is stap twee. Historisch gezien zijn beleggers namelijk niet erg onder de indruk van geopolitieke gebeurtenissen. Uit een analyse van JPMorgan blijkt dat rendementen 6 of 12 maanden na een belangrijke geopolitieke gebeurtenis even positief zijn als het marktgemiddelde. Na 3 maanden is er wel een verschil te zien, maar voor de lange termijn belegger lijkt er geen reden tot actie door de geopolitieke spanningen.
De invloed van geopolitieke gebeurtenissen op het rendement
3. Gaat Artificial Intelligence de kar ook in de tweede helft van 2024 trekken
NVIDIA is ook in 2024 hét bedrijf waar veel beleggers naar kijken. Het heeft de afgelopen maanden optimaal kunnen profiteren van de razendsnelle ontwikkelingen binnen Artificial Intelligence. De chips die het bedrijf produceert, gaan daarbij als warme broodjes over de toonbank, en het heeft een compleet ondersteunend ecosysteem gecreëerd, wat het lastig maakt voor bedrijven om zomaar over te stappen op andere chips.
Inmiddels zien we op steeds meer plekken de kracht van AI terugkomen. Zo presenteerde Apple tijdens het jaarlijkse Apple Worldwide Developers Conference, Apple Intelligence. Dit is een eigen toepassing binnen MacBooks, iPhones en andere devices, waarmee gebruikers AI kunnen inzetten. Het biedt een breed scala aan toepassingen, zoals het herschrijven van teksten, het uitrekenen van wiskundige formules en het bewerken van foto’s. En zo zijn er nog veel meer bedrijven die AI omarmen. Ze maken AI niet alleen toegankelijk voor hun klanten, maar gebruiken het ook intern.
Medicijnen kunnen bijvoorbeeld sneller en goedkoper worden geproduceerd. Medewerkers van consultancybureaus kunnen sneller de juiste oplossing vinden voor complexe vraagstukken.
En beleggers kunnen sneller een bedrijfsanalyse doen. De implementatie van AI kan dus sectorbreed worden toegepast, waardoor een breed scala aan (beurs)genoteerde bedrijven kan profiteren van de mogelijkheden.
Het ligt in de lijn der verwachting dat de ontwikkelingen binnen AI nog wel even de volle aandacht zullen krijgen van beleggers. Met het oog op renteverlagingen lijkt er fundamenteel nog genoeg draagvlak voor risicovolle beleggingen om goed te renderen. Daarnaast heeft de groei van bedrijven, zoals NVIDIA, daadwerkelijk plaatsgevonden, waardoor de hoge waardering voorlopig goed te onderbouwen is.
4. Wie gaat de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen?
2024 is het verkiezingsjaar bij uitstek: de helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. Inmiddels zijn er al veel verkiezingen geweest, met soms verrassende uitslagen. Van deze verkiezingen hebben we tot nu toe geleerd, dat de voorspellingen soms minder betrouwbaar zijn dan we denken. Toch blijven de polls een belangrijke graadmeter om de ontwikkeling in sentiment te meten.
Als we de huidige polls mogen geloven, wordt het een flinke uitdaging voor Joe Biden om Donald Trump een tweede keer te verslaan. Voordat de campagne begon, was er al het vooruitzicht dat Biden hard aan het werk zou moeten, maar na zijn eerste grote televisieoptreden is het geloof in zijn herverkiezing gedaald naar een dieptepunt, zelfs binnen zijn eigen partij.
De mislukte moordaanslag op Trump, afgelopen vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania gaat hoe dan ook zijn sporen nalaten voor de rest van de verkiezingen, hoogstwaarschijnlijk ten favoure van Trump. De, nu al, iconische foto van Trump die met een gebalde vuist in de lucht staat, met de Amerikaanse vlag op de achtergrond zal hem daarbij volgens kenners een hoop symphatie gaan opleveren.
De campagne begon aanvankelijk goed voor de Democratische partij. Een aantal weken geleden werd bekend dat het fundraisen – het ophalen van geld voor de campagne – goed verliep voor team Biden. Hoe meer geld, hoe meer reclame, en hoe meer reclame, hoe meer stemmen.
Maar bij het eerste grote debat op televisie ging het dus flink mis voor Biden. Hij slaagde er niet in om mensen te inspireren of overtuigen en kwam daarbij warrig over, zo erg dat verschillende groepen binnen de partij vragen om zijn vertrek. In de peilingen is vicepresident Kamala Harris inmiddels populairder dan Biden, ondanks haar rol op de achtergrond.
Harris heeft momenteel meer kans tegen Trump dan Biden heeft
Dat Biden als Democratische kandidaat wordt vervangen, is niet waarschijnlijk. Allereerst omdat Biden zelf de handdoek in de ring moet gooien. Hij heeft echter al aangegeven door te willen gaan. De Democraten lopen hierbij het risico dat de partij bij een vervanging van Biden alleen maar zwakker wordt.
Het slechte debat van juni geeft Biden nog tot november de tijd om de schade te herstellen. Of dat gaat lukken, is echter zeer de vraag. Bij de recente NAVO-top in Washington kondigde hij de Oekraïense president Zelensky aan als ‘president Poetin’ en noemde hij zijn eigen vicepresident Kamala Harris ‘vicepresident Trump’.
Op dit moment lijkt Trump nog steeds de grootste kanshebber om de verkiezingen in november te winnen. Het is onduidelijk hoe dat gaat uitpakken voor beleggers, maar het lijkt erop neer te komen dat:
- Trump waarschijnlijk minder strenge wet- en regelgeving gaat doorvoeren, omdat hij geen fan is van regels.
- De Inflation Reduction Act, een grote aanjager van duurzame ontwikkelingen, kan door Trump worden afgeremd, waardoor duurzame bedrijven minder belastingvoordelen ontvangen.
- Belastingen voor de rijken naar alle waarschijnlijkheid zullen dalen.
- Protectionisme terugkeert als belangrijk thema, met ‘America First’ en ‘Make America Great Again’ als belangrijke uitspraken. Buitenlandse bedrijven krijgen het moeilijker om voet op Amerikaanse grond te krijgen.
- De toch al volatiele wereldpolitiek zal onder Trump waarschijnlijk niet in rustiger vaarwater komen. Op het gebied van China zal de situatie waarschijnlijk niet veel verder verslechteren, maar de situatie rondom Europa en de NAVO kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde machtsbalans. Trump gaf eerder aan weinig brood meer te zien in de NAVO.
Als we kijken naar zijn eerste termijn, dan hebben financiële markten het onder Trump goed gedaan. Daarnaast doen aandelenmarkten het historisch gezien in een presidentieel jaar ook goed. Voor beleggers lijkt er nu nog weinig aan de hand te zijn. Of Biden of Trump wint, zal niet voor grote koersuitslagen zorgen. Echter, na verloop van tijd, wanneer de plannen duidelijker worden, kunnen langdurige trends zich wel omdraaien. Beleggers zien graag een Verenigde Staten met een betrouwbare en stabiele economie. Beleggers zijn daardoor bereid om meer geld – een premium – te betalen voor Amerikaanse beleggingen. Echter, wanneer het land een instabiele weg kiest, kan dit weleens veranderen.
5. Iedere regio heeft zijn eigen uitdagingen
Voor de tweede helft van het jaar zullen er genoeg globale uitdagingen zijn die de richting van de financiële markten kunnen bepalen. Maar ook op lokaal vlak zijn er uitdagingen die de richting van de lokale beurzen kunnen beïnvloeden.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten staat niet alleen in de spotlights door de presidentsverkiezingen, maar ook door de dominante techbedrijven. Een positief impuls moet komen van de centrale bank die de inflatie onder controle lijkt te hebben. De renteverlagingen later dit jaar zouden daarnaast een positief effect moeten hebben op risicovolle beleggingen. Het grootste risico blijft toch onverwachte ontwikkelingen tijdens de verkiezingen. De moordaanslag op Trump is goed afgelopen, maar welke gevolgen dit gaat hebben op het toch al gepolariseerde land is de vraag.
Europa
Europese aandelen zijn gemiddeld gezien een stuk goedkoper dan die uit de Verenigde Staten, terwijl binnen het continent de financiële condities duidelijk verbeteren. De inflatie in de eurozone is gemiddeld lager dan die in de VS, wat de ECB meer ruimte geeft om de rente in de komende maanden te verlagen.
Als de economische indicatoren op groen blijven staan, kunnen Europese aandelen relatief gezien terrein terugwinnen. Een van de grootste risico’s voor Europese aandelen komt momenteel vanuit Frankrijk, waar de politieke situatie verslechterd is en er meer onzekerheid heerst. Daarnaast kan een verkiezing van Trump ook voor onrust zorgen. Besluit hij zich uit de NAVO terug te trekken, dan verliest Europa een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen Rusland.
Opkomende markten
De economische vooruitzichten voor opkomende markten zijn verschillend. Landen als India en Taiwan hebben in 2024 goed gepresteerd, en de verwachting is dat ze dit nog wel even zullen blijven doen. Waarderingen lijken hier aan de bovenkant van de bandbreedte. Overige landen hebben wisselende economische vooruitzichten. Positief is dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk steeds dichter bij een renteverlaging komt, waar ook veel opkomende markten van kunnen gaan profiteren.
China
China heeft het ook in 2024 niet makkelijk. Er wordt weinig geconsumeerd, het consumentenvertrouwen is laag, de huizenmarkt kent flinke uitdagingen, er is een enorm hoge jeugdwerkloosheid, het land heeft veel exportrestricties en beleggers keren het land de rug toe.
De regering in Beijing moet daarom flink aan de bak om al deze problemen op te lossen, maar grijpt vooralsnog niet in. Het resultaat is dat de economische groei verder afneemt en de lokale problemen groter worden.
Samenvattend
Tot op heden zijn de financiële markten beleggers gunstig gezind. De inflatie daalt en de rentes kunnen daarbij omlaag. Deze vooruitzichten hebben ervoor gezorgd dat vele aandelenmarkten nieuwe records hebben behaald.
Toch blijft er ruimte voor verdere stijgingen. Relatief gezien zijn aandelen niet duurder dan ze ooit geweest zijn. Sterke bedrijfsresultaten verantwoorden de hogere koersen. Daarnaast is er een kans dat bedrijven buiten de technologiesector ook gaan profiteren van verbeterende economische vooruitzichten en de ontwikkelingen binnen Artificial Intelligence.
Echter, er zijn ook uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Vooral de Amerikaanse aandelen zijn hooggewaardeerd. Een onverwachte gebeurtenis, een plotseling toenemende inflatie of onverwacht beleid van centrale banken kunnen als katalysator dienen voor dalende koersen. Daarom is het belangrijk om je niet te veel te laten leiden door de positieve ontwikkelingen van het afgelopen halfjaar en meer risico te nemen dan bij je past. Beleggen voor de lange termijn met voldoende spreiding en streven naar een marktconform rendement blijft daarom ook voor de tweede helft van het jaar een slimme strategie.