Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Beursklimaat blijft zomers aanvoelen

Door Koen Kersten op 1 juli 2024, leestijd: 8 minuten

We zijn inmiddels aanbeland in het tweede gedeelte van het jaar en tot op heden is 2024 beleggers goed gezind. Het positieve sentiment behoudt de overhand, maar veranderingen op geopolitiek vlak en toenemende onzekerheid bij centrale banken kunnen ervoor zorgen dat er een andere wind gaat waaien.

De maand juni in het kort:
  • De Amerikaanse centrale bank stelt renteverlagingen uit en verwacht nu slechts één verlaging in 2024. Dit heeft invloed op de financiële markten en de aankomende presidentsverkiezingen, waarbij Biden en Trump in een nek-aan-nek-race verwikkeld zijn;
  • Recente Europese verkiezingen leiden tot een verschuiving naar rechts, met name in Frankrijk waar Marine Le Pen’s partij de grootste werd. Beleggers maken zich zorgen over de mogelijke economische gevolgen en het uitblijven van hervormingen;
  • De handelsoorlog tussen Europa en China gaat een nieuw hoofdstuk in. Brussel heeft haar importtarieven voor Chinese elektrische auto’s flink verhoogd. Europese bedrijven ondervinden daar echter ook problemen door;
  • Voorlopig lijken beleggers zich geen grote zorgen te maken over de algemene staat van de economie en de financiële markten. Onder andere bedrijfswinsten zien er goed uit, wat vertrouwen geeft. Het beursklimaat blijft zodoende zomers aanvoelen, waardoor ook Semmie’s portefeuilles verder konden stijgen.

Amerikaanse renteverlaging blijft wederom uit

Beleggers werden wederom geconfronteerd met het uitblijven van renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank. Leden van de Fed gaan er nu van uit dat er ‘slechts’ één renteverlaging gaat komen dit jaar, terwijl beleggers tot op heden op twee renteverlagingen hadden gerekend.

De wijziging naar één renteverlaging bleek uit de vrijgegeven ‘dot plot’: een grafiek waaruit duidelijk wordt hoe de Fed verwacht dat de rente zich gaat ontwikkelen de aankomende maanden.

Het uitblijven van de renteverlagingen is een significante wijziging; de vorige publicatie in maart suggereerde nog dat de centrale bank ongeveer drie renteverlagingen wilde doorvoeren in 2024.

De beurskoersen reageerden nauwelijks op dit nieuws. Kort voor de vergadering werd bekend dat de Amerikaanse inflatie lager dan verwacht was. Dat nieuws nam de overhand, waardoor financiële markten de weg omhoog wisten te vinden. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, reageerde zelf ook positief op de cijfers, maar benadrukte dat dit niet direct betekent dat de rente sneller verlaagd zal worden.

Amerikaanse inflatie blijft stabiel maar hoog

Ondanks dat de Amerikaanse centrale bank onafhankelijk opereert heeft haar beleid wel invloed op de Amerikaanse politiek. Een lagere rente zal over het algemeen een positieve invloed hebben op het sentiment van de Amerikaanse kiezer.

De huidige Amerikaanse president Biden wordt zodoende niet geholpen in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. En hij heeft het al niet makkelijk. Vanwege zijn hoge leeftijd (81) blijven de vraagtekens rijzen of Biden nog wel in staat zal zijn om 4 jaar lang de Verenigde Staten te leiden. Na een debat waarbij beide kemphanen tegenover elkaar kwamen te staan maakte Biden een zeer fragiele indruk, wat voor alarmfase 1 bij de Democraten zorgde. Had Biden voor het debat nog een minieme voorsprong op Trump in de polls, na het debat heeft Trump de leiding in de polls overgenomen.

Wie leidt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen?

Een renteverlaging net voor de verkiezingen zal trouwens politiek gevoelig liggen, en moet dus goed verantwoord kunnen worden door de Fed. Tot op heden heeft de Fed duidelijk gemaakt dat haar beleid afhangt van de data (zoals de inflatie- en werkloosheidscijfers) die binnenkomt. Voor beleggers is het dus belangrijk om dat in de gaten te houden. Voorlopig zullen beleggers nog een spannende tijd tegemoet gaan.

Nieuwe wind waait door Europa

Niet alleen Nederland, maar een groot deel van Europa ging afgelopen maand naar de stembus om te kiezen voor het Europees Parlement. Vooraf werd verwacht dat (radicaal) rechts als grote winnaar uit de bus zou komen. Rechts won uiteindelijk wel, maar de kiezer koos minder rechts dan vooraf werd verwacht.

Voorlopige zetelverdeling Europees parlement

In Frankrijk werd de radicaal-rechtse partij Rassemblement National onder leiding van Marine Le Pen de grootste. Deze nederlaag deed de huidig zittende president Macron inzien dat de Franse burger iets anders wil. Als reactie op de uitslag riep hij dan ook vervroegd verkiezingen uit. Of dat een slimme zet is, is maar de vraag, omdat hij dit doet op het moment dat zijn eigen partij ver achter in de polls staat.

De financiële markten reageerden niet positief op de aangekondigde verkiezingen. Een van de problemen van Frankrijk is namelijk de grote schuldenlast. Daarom heeft Macron de afgelopen jaren al geprobeerd om meerdere hervormingen door te voeren: de pensioenleeftijd werd al verhoogd naar 64 jaar, meer mensen moeten aan het werk, en er moeten meer Franse baby’s komen.

Er is een grote kans dat verdere Franse hervormingen uitblijven wanneer Macron zijn meerderheid verliest. En vooralsnog lijkt het daarop. Tijdens de eerste exit polls werd duidelijk dat Rassemblement National de eerste ronde van de verkiezingen heeft gewonnen.

Dit zorgt voor onzekerheid bij beleggers. Op basis van huidige berekeningen zou namelijk het niet doorgaan van de hervormingen een grotere impact hebben op het Franse begrotingstekort dan de ongefundeerde veranderingen die Liz Truss eind 2022 in het Verenigd Koninkrijk wilde doorvoeren.

Die plannen zorgden al voor zoveel onrust dat Britse staatsobligaties in de uitverkoop werden gezet, met als gevolg dat Truss heel kort daarop haar koffers kon pakken.

Mocht Le Pen aan de macht komen in Frankrijk, dan zal daar een andere wind gaan waaien. In plaats van hervormingen door te voeren, wil ze belastingen verlagen. Dit terwijl er geen plannen zijn om de inkomstenderving die dan ontstaat voor de staat elders te compenseren. Het gevolg is dat de zogenaamde spread tussen Duitse en Franse staatsobligaties is opgelopen. Duitse staatsobligaties staan bekend als ‘veilige’ beleggingen, terwijl Franse staatsobligaties worden gezien als ‘risicovolle’ beleggingen. Hoe groter het verschil is in risicopremie dat beleggers verlangen voor beide typen obligaties, hoe groter de zorgen over de Franse economische stabiliteit en de fiscale positie.

En niet alleen obligatiekoersen ondervonden een moeilijke tijd. Ook de Franse aandelenbeurs kreeg ervan langs. Van top tot bodem gemeten daalde de beurs bijna 10%.

Beleggers houden de verschuiving naar rechts daarom ook nauwlettend in de gaten. Veranderend beleid, toenemend populisme en belastingverlagingen kunnen op de korte termijn aanlokkelijk klinken, maar op de lange termijn de Europese economieën juist in problemen brengen.

Brussel rijdt Chinese autoproductie in de wielen

De handelsoorlog tussen het Westen en China is nog steeds in volle gang. Aanvankelijk vond deze strijd plaats tussen de Verenigde Staten en China, maar Europa gaat ook steeds meer op zijn strepen staan als het aankomt op (on)eerlijke concurrentie vanuit China.

Het Europees Parlement, dat zetelt in Brussel, heeft namelijk een volgende stap gezet en besloten om het importtarief te verhogen voor Chinese elektrische auto’s. Die tarieven waren 10% en kunnen nu oplopen tot 48%. Het percentage is afhankelijk van hoeveel steun een bedrijf krijgt van de Chinese overheid. Indien bedrijven meewerken en de boeken openen, kan het percentage dalen.

Verkoop elektrische auto’s per regio, 2021 – 2024 (in mln.)

Volgens Brussel is er sprake van oneerlijke concurrentie. Bedrijven in China worden namelijk te veel gesubsidieerd door de staat waardoor Europese bedrijven niet (eerlijk) kunnen concurreren. Toch zit er ook iets ironisch in de nieuwe maatregelen.

Westerse autoproducenten als Renault en Tesla produceren namelijk ook in China en ontvangen daarbij ook subsidies. Ook zij zullen geconfronteerd worden met een importtarief naar Europa indien de auto in China is geproduceerd. Daarmee worden niet alleen Chinese bedrijven geraakt, maar dus ook westerse bedrijven.

Op deze manier ligt het in lijn der verwachting dat de gemiddelde prijs van elektrische auto’s voor ons als consument zal stijgen. Simpelweg omdat het duurder is om te produceren in Europa, en dat hogere kosten doorberekend gaan worden.

Daarnaast zullen Europese autobouwers mogelijk geconfronteerd worden met moeilijkere productieomstandigheden in China, terwijl juist dat een grote afzetmarkt is voor deze bedrijven.

Een antwoord vanuit de Chinezen kon natuurlijk niet uitblijven. De Chinezen reageerden direct met een statement er alles aan te zullen doen om de eigen sector te beschermen. Hun tegenmaatregelen hadden echter geen betrekking op de automotivesector, maar op iets compleets anders: Nederlands varkensvlees. Mochten de Chinezen hier heffingen voor invoeren of de import strenger gaan controleren, dan kan dat leiden tot bedorven voedsel bij aankomst en inkomstenderving voor Nederlandse slachterijen.

Kan India op dezelfde voet verder groeien?

India wordt door steeds meer beleggers en institutionele investeerders gezien als een goed alternatief voor het kwakkelende China. Het investeringsklimaat is positief en de rendementen waren in de afgelopen jaren meer dan goed te noemen.

De economische ontwikkeling van het land is dan ook buitengewoon positief geweest onder leiding van Narendra Modi. Aangezien het land goed presteert en de bevolking daarvan mee kan profiteren, lag het in de lijn van verwachting dat Modi wederom zou winnen. En zo geschiedde: Modi kreeg van zijn kiezers het vertrouwen voor een derde termijn.

Toch daalde de grootste index van het land, de Nifty 50, hard: met zo’n 6%. Modi’s partij wist namelijk voor het eerst in 10 jaar niet te winnen met een absolute meerderheid. Hierdoor kan de partij niet meer zo efficiënt regeren als het in het verleden heeft gedaan, en beleggers waren daardoor aanvankelijk ongerust of hij zijn plannen kan blijven uitvoeren.

Op de langere termijn lijkt men zich echter weinig zorgen te hoeven maken. De meerderheid is weg, waardoor de slagkracht minder is geworden, maar de groei en beleggersvriendelijke agenda lijken intact te blijven voor de komende jaren. Ook beleggers realiseerden zich dat: binnen een week was het verlies weer goedgemaakt.

Koersontwikkeling Nifty 50 rondom Indiase verkiezingen

Beursklimaat blijft zomers aanvoelen

De beurs bevindt zich nog steeds in zomerse sferen: de koersen blijven net als de temperaturen stijgen. Voorlopig lijken beleggers zich geen grote zorgen te maken over de staat van de economie en de financiële markten. Bedrijfswinsten zien er goed uit, wat vertrouwen geeft.

Daarnaast breekt de zomerperiode aan, een tijd waarin over het algemeen minder nieuws naar buiten komt wat invloed zou kunnen hebben op de koersen. En over het algemeen geldt: geen nieuws, is goed nieuws.

Echter, het is belangrijk dat je je als belegger niet blindstaart op de positieve ontwikkelingen.

Onderliggend zijn er veel ontwikkelingen die een belangrijke invloed kunnen hebben op de richting van de financiële markten. Zo lijken de politieke veranderingen op het eerste gezicht weinig te betekenen voor de beurzen, maar zoals we eerder in het Verenigd Koninkrijk hebben gezien, kunnen kleine veranderingen wel degelijk grote gevolgen hebben.

Op korte termijn zijn de Franse verkiezingen daarom iets om goed in de gaten te houden. Indien Le Pen (met overmacht) wint, is de kans groot dat het Europese politieke landschap fors wordt omgegooid en dat de onzekerheid toeneemt.

Daarnaast blijft het afwachten welke richting de centrale banken daadwerkelijk opgaan met hun beleid. Ze zeggen zelf dat hun beslissingen data-afhankelijk zijn. Werkloosheidscijfers, inflatiecijfers en andere economische data zullen daarom blijvend onder de loep worden genomen, zowel door centrale bankiers als beleggers. Grotere koersuitslagen naar aanleiding van nieuws over nieuwe (economische) cijfers kunnen daardoor ook voorkomen.

Als laatste richten de ogen zich, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten, steeds meer op de aankomende presidentsverkiezingen. Vier jaar geleden mondde deze uit in een enorme soap. Sindsdien is de rust wedergekeerd, maar met twee presidentskandidaten die recht tegenover elkaar staan, is de verwachting dat er flink wat modder gegooid zal worden in het land met de grootste economie van de wereld.

Portefeuille: Bruto rendement juni Rendement 2024 (YTD)
Solid – defensief: 2,18% 4,50%
Solid – neutraal: 2,75% 7,98%
Solid – offensief: 3,32% 11,49%
Solid – zeer offensief: 4,16% 16,83%
Smart – defensief: 1,63% 3,66%
Smart- neutraal: 2,30% 6,21%
Smart – offensief: 2,92% 8,80%
Smart – zeer offensief: 3,88% 12,77%
Sustainable – defensief: 1,23% 2,83%
Sustainable – neutraal: 1,62% 4,76%
Sustainable – offensief: 2,07% 6,75%
Sustainable – zeer offensief: 2,70% 9,74%