Insights

Beursrally's: een mooie stijging is geen garantie voor de toekomst

Door Thomas van der Lee op 22 maart 2023 - leestijd: 5 min
Beursrally's: een mooie stijging is geen garantie voor de toekomst
Insights

Eens in de zoveel tijd geeft de beurs gas en schieten de koersen in korte tijd (flink) omhoog. Een mooie ontwikkeling die het humeur van beleggers goed doet. Maar laat deze positieve ontwikkeling je geen zand in de ogen strooien: het hoeft bij een snelle stijging namelijk niet zo goed te gaan op de beurs als dat het lijkt te gaan.


In het kort:

  • Eens in de zoveel tijd vindt er een beursrally plaats: in korte tijd stijgen koersen flink;
  • Aan een beursrally kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen: een groeiende economie, goede bedrijfsresulaten of breedgedragen optimisme;
  • Maar beursrally's kunnen misleidend zijn: ze vinden namelijk niet alleen plaats in een stijgende markt, ook in een dalende markt;
  • Om ervoor te zorgen dat je niet wordt verleid tot het nemen van meer risico dan dat verantwoord is, is het belangrijk dat je je beleggingsplan blijft volgen.


Wat is een beursrally?

Als je het nieuws volgt, dan zal je eens in de zoveel tijd een nieuwskop tegenkomen in de trant van “Damrak zet beursrally voort, koersen stijgen verder”. Het trekt de aandacht, omdat het positief beursnieuws is. Huidige beleggers zijn blij dat het goed gaat met de beleggingen, nieuwe beleggers worden aangetrokken door de positieve ontwikkelingen.

Een beursrally is namelijk een periode waarin de beurzen gedurende een bepaalde tijd sterk stijgen. Deze stijging kan zich lokaal voordoen: op een nationale beurs. Maar ook internationaal: als wereldwijd de koersen stijgen. Dit fenomeen trekt de aandacht van beleggers en media, omdat het een teken kan zijn van positieve economische vooruitzichten. Maar is dat ook zo?


Ook aan het begin 2023 vond er een beursrally plaats


Aan een beursrally liggen verschillende oorzaken ten grondslag

Geen enkele belegger heeft een glazen bol, dus niemand weet wat er morgen, volgende week of over een jaar allemaal gebeurt. Een beursrally kan dan ook op elk moment ontstaan en kan een korte of lange periode aanhouden. Soms duurt het slechts enkele dagen, andere keren kan het weken of zelfs maanden duren.

Een beursrally kan door verschillende factoren ontstaan. Een van de belangrijkste oorzaken van een beursrally is een groeiende economie. Wanneer de economie groeit, neemt de vraag naar goederen en diensten toe, wat leidt tot een hogere omzet en winst voor bedrijven. Dit kan ertoe leiden dat investeerders optimistisch worden over de vooruitzichten van bedrijven en de aandelenmarkt, waardoor de koersen stijgen.

Een andere belangrijke oorzaak is een verbetering van de bedrijfsresultaten. Wanneer bedrijven betere resultaten laten zien dan verwacht, kan dit leiden tot een stijging van de koersen. Dit komt doordat beleggers vaak kijken naar de winst en omzet van bedrijven om te bepalen of een aandeel aantrekkelijk is om te kopen.

Een derde oorzaak van een beursrally is een breedgedragen optimisme onder beleggers. Dit wordt een ‘positief sentiment’ genoemd. Het sentiment is hierbij het algemene gevoel dat er heerst. Wanneer beleggers optimistisch zijn over de toekomstige vooruitzichten van de economie en de aandelenmarkt, is het sentiment positief, en dit kan leiden tot een stijging van de koersen. Dit komt doordat beleggers meer bereid zijn om in te leggen wanneer ze geloven dat de koersen verder zullen blijven stijgen.

Wanneer (één of meerdere van) bovenstaande situaties zich voordoet is de kans groot dat je een mooie stijging op de beurs gaat zien. Maar die mooie stijging hoeft niet te betekenen dat het ook voor de lange termijn goed gaat op de beurs. Beursrally’s kunnen namelijk plaatsvinden in stijgende markten, maar ook in dalende markten.


Beursrally’s in stijgende markten

Een beursrally in een stijgende markt (bull market) is een stijging van de aandelenkoersen die plaatsvindt in een periode waarin de beurs over het algemeen al in een opwaartse trend is.

Een belangrijke oorzaak van een beursrally in een bull market is een sterke economie en een groeiende vraag naar aandelen. Dit kan bijvoorbeeld worden gestimuleerd door een toename van de consumentenbestedingen, een gunstig investeringsklimaat of positieve nieuwsberichten over bedrijven en sectoren.


Beursrally’s ten tijde van coronaherstel (2020 – 2021)


Een andere factor die kan bijdragen aan een beursrally is het gevoel van optimisme onder beleggers. Als beleggers zich positief voelen over de economie en de vooruitzichten van bedrijven, kan dit leiden tot hogere aandelenkoersen en een beursrally.

Soms kan een beursrally ook worden veroorzaakt door speculatie. Beleggers kunnen bijvoorbeeld speculeren op toekomstige groei en stijgingen van de aandelenkoersen, waardoor deze op de korte termijn stijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat een beursrally in een bull market niet oneindig kan doorgaan. Er zal altijd een punt komen waarop de markt zich stabiliseert of zelfs weer daalt.


Beursrally’s in dalende markten

Beursrally’s kunnen niet alleen plaatsvinden als het sentiment positief is, maar ook wanneer de beurs over het algemeen in een neergaande trend is. Dit fenomeen kan enigszins verwarrend zijn, omdat de aandelenkoersen in zo'n bear market over het algemeen dalen en er weinig reden lijkt te zijn voor een stijging. Toch komt dit ook zeker voor.


Beursrally’s tijdens het barsten van de internetzeepbel (2000 – 2003)


De oorzaken van een beursrally in een bear market kunnen verschillend zijn. Soms kan het komen door een tijdelijke opleving van de economie, een plotselinge positieve ontwikkeling binnen een bepaalde sector of door speculatie van beleggers die gokken op een snelle winst.

Een ander belangrijk aspect om te begrijpen is dat een beursrally in een bear market vaak van korte duur is en dat het niet ongewoon is dat de markt weer snel terugkeert naar zijn dalende trend. Als belegger is het daarom goed om te weten dat er extra risico gepaard gaat met het (extra) inleggen tijdens een beursrally in een bear market.


Profiteren van beursrally’s? Neem nooit teveel risico

Een flinke stijging van de koersen nodigt uit om (extra) in te leggen. Het sentiment lijkt namelijk positief en wie weet vindt er wel een verdere stijging plaats.

Maar of het slim is om extra geld in te leggen tijdens een beursrally, hangt af van verschillende factoren. Allereerst van jezelf. Laat je niet gek maken door de snelle koersstijging. Onderzoek wat ervoor zorgt dat het gebeurt en wat het algehele sentiment van de beurs is. Zie je een dalende trend? Dan is de kans groot dat de koersen verder dalen. Is er sprake van een stijgende trend? Dan zouden koersen verder kunnen stijgen. Al weet je het natuurlijk nooit zeker.

Kijk daarom ook altijd naar je beleggingsplan. Als je bijvoorbeeld een lange termijn belegger bent en het geld niet nodig hebt op korte termijn, dan kan het slim zijn om extra geld in te leggen tijdens een beursrally. Op die manier kun je namelijk profiteren van de stijgende koersen op lange termijn. Dalen de koersen echter, dan is er niet meteen een man overboord. Je hebt namelijk nog genoeg tijd om de daling op te vangen.

Ben je echter een korte termijn belegger of heb je het geld op korte termijn nodig, dan kan het juist verstandig zijn om je niet te laten verleiden door de goede resultaten van de beursrally. Zo voorkom je dat je geld verliest als er een correctie plaatsvindt.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het