College van Drs. Landman

Boswandeling - Willem Landman

Door Lodewijk op 15 januari 2019 - leestijd: 4 min
Boswandeling - Willem Landman
College van Drs. Landman

Vooropgesteld. Ik sta in mijn familie niet bekend als iemand aan wie je een wandeling zonder routeplan kunt overlaten. Zo heb ik er ooit voor gezorgd dat een wandeling door een natuurgebied in Venezuela uitliep op onze arrestatie omdat we – ondanks mijn stellige overtuiging dat we op weg waren naar de uitgang – op het terrein van de Amerikaanse CIA terecht kwamen. Nog steeds word ik met enige regelmaat aan deze pijnlijke ervaring herinnerd als we de weg kwijt zijn.

Je kunt in Nederland tijdens een natuurwandeling vertrouwen op de paaltjes die – doorgaans door Staatsbosbeheer – in de Nederlandse bossen en natuurgebieden zijn geplaatst. Met enige onderlinge regelmaat staan deze paaltjes langs de wandelpaden. Opvallend is overigens dat indien deze regelmaat wordt onderbroken over het algemeen onder wandelaars paniek en op zijn minst twijfel uitbreekt: gaan we nog wel de goed kant op? Om dan vervolgens met het volgende paaltje in zich met een gerust hart de wandeling voort te zetten….


Paaltjes volgen

Particuliere beleggers zijn net wandelaars die paaltjes volgen. Ze zijn constant op zoek naar bevestiging van de gemaakte of de te maken keuzes. Beleggers doen dit ook. Tegenwoordig worden beleggers van allerlei informatie voorzien op grond waarvan ze beslissingen kunnen nemen. Met name door technologische ontwikkelingen zien we dat zij worden overspoeld met zinvolle en zinloze informatie. Zo worden zij op grond van grote hoeveelheden verzamelde informatie de weg gewezen. Big data is het toverwoord. Kennis opgedaan tijdens de Formule 1 races (wanneer is het hét juiste moment om de banden te wisselen?) wordt tegenwoordig gebruikt om beleggers te voorzien van de juiste beslissingsinfo: Mark Ainsworth - vroeger in de pits werkzaam voor Maclaren - voorziet momenteel onder gebruikmaking van algoritmes en big data beleggers van informatie om zoals hij zegt “inzicht te verkrijgen in de diverse paden die een bedrijf en zijn aandeel kunnen volgen“.


Artificial Intelligence

Op grond van gelijke methodieken is aan UvA een programma ontwikkeld dat onder gebruikmaking van “artficial intelligence” voorspellingen doet over hoe groot de kans is dat een start up mislukt of juist overleeft. Dit programma (Web Based Start-up Succes Prediction) kan volgens de betrokken hoogleraar op termijn ook gebruikt worden om beleggingsbeslissingen te nemen: ”Mensen vinden het moeilijk om beslissingen te nemen als ze met veel onzekere factoren moeten werken. Ons programma gaat daar veel beter mee om” zo stelt prof. de Rijke.

De vraag die opdoemt is of het gedrag van particuliere beleggers dan nog van invloed is op het succes van hun te maken keuzes. Indien immers iedereen gebruik kan maken van AI, Big Data en algoritmes die de toekomst voorspellen zou immers iedereen altijd en overal de juiste keuze moeten kunnen maken.

Uit onderzoek blijkt echter dat ook computerprogramma’s elkaar tegenspreken en dat uiteindelijk het inzicht van de beleggers er altijd nog toedoet. Zagen we vanaf 2014 – met de introductie van het provisieverbod – een stagnerende groei van de hoeveelheid particuliere beleggers en een daling van de hoeveelheid adviesrelaties, echter in het afgelopen jaar groeide het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt met 11% naar anderhalf miljoen. Daarbij wordt door met name jongere beleggers vaker gekozen voor online vermogensbeheer en heeft ongeveer de helft van de nieuwe beleggers een rekening van maximaal € 5000,--.

Met de huidige spaarrentestanden zal deze groei de komende tijd gestaag toenemen en zal de keuze bij onderling vergelijkbare resultaten voor een bepaalde vermogensbeheerder afhangen van met name persoonlijke voorkeuren en het relatieve voordeel dat een vermogensbeheerder zoals bijvoorbeeld Semmie biedt.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
Spel en de knikkers - Willem Landman
College van Drs. Landman
Spel en de knikkers - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.