Money talks

Caspar (58): ‘Het vluchtkapitaal van oma beleg ik voor de toekomst van mijn kids’

Door Esther de Korte op 17 maart 2020 - leestijd: 3 min
Caspar (58): ‘Het vluchtkapitaal van oma beleg ik voor de toekomst van mijn kids’
Money talks

Voor zijn vier pubers heeft Caspar beleggingsrekeningen bij Semmie waar hij iedere maand ‘vluchtkapitaal’ van hun oma naar overmaakt. Caspar: 'Mijn moeder was een oorlogskind en heeft door de jaren heen altijd gouden munten en tabletjes verzameld. Vluchtkapitaal noemde zij dat.'


Geld opzij zetten voor later

Twee jaar geleden overleed Oma, of Bonma zoals ze haar in het Brabants noemen. 'Tijdens het opruimen van haar huis vonden we het vluchtkapitaal. Voor ieder kleinkind had ze wat goud opgespaard. Thuis ben ik met de kinderen om tafel gegaan. ‘die gekke Bonma’ was de eerste reactie van mijn kinderen. Maar haar gedachte om geld opzij te zetten voor een crisissituatie of moeilijke tijden heb ik wel overgenomen. En maar goed ook. Toen ik eventjes werkloos was, was ik erg blij dat ik een potje voor nood had. Deze instelling geef ik ook weer door aan mijn kinderen. Ze hebben allemaal een baantje en zetten wat geld opzij voor als hun telefoon bijvoorbeeld kapotgaat.'


Van goud naar beleggen

Wat te doen met het goud? Caspar vertelt 'het doel van Bonma was om geld opzij te zetten voor mindere tijden. Dat wilde we in ere houden. Maar bijvoorbeeld een mooi horloge kopen als herinnering aan Bonma vonden we ook een goed idee. We hebben er samen voor gekozen om het goud te laten verzilveren. De helft van de opbrengst hebben de kinderen gekregen. Voor de andere helft heb ik voor ieder kind een beleggingsrekening geopend.'


'De kinderen weten dat ze hun beleggingen de komende 10 jaar gewoon moeten laten staan.'


Vluchtkapitaal - €44,44 per maand

'Het vluchtkapitaal zet ik gefaseerd op de rekeningen. Ik maak iedere maand 44,44 over. Dit symbolische bedrag staat voor de koers van het goud op het moment van verzilveren. Mijn visie is gespreid inleggen en beleggen voor de lange termijn. De kinderen weten dat ze hun beleggingen de komende 10 jaar gewoon moeten laten staan. Waar ze het voor gaan gebruiken? Dat weten ze nog niet. Maar van één ding ben ik overtuigd, ze gaan het zeker nodig hebben.'


Meer weten?

Caspar kiest bewust voor lange termijn beleggen. Maar in goud investeren zoals Bonma, wat zijn daar de voordelen en de risico's van? Lees er meer over in ons blog: Goud: een veilige haven in tijden van crisis?


Over Money Talks

In onze Money Talks laten we verschillende mensen aan het woord over hun financiën en beleggingsdoelen. Bij Semmie vinden we het belangrijk om transparant te zijn over geldzaken en dus ook de ervaring van verschillende mensen te delen. We waarderen het dat Caspar zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Zijn standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Caspar. Beleggen kent altijd risico's.

Esther de Korte
Esther de Korte

Brand Manager

Alle blogs van Esther de Korte

Esther is bij Semmie dé persoon die het merk laat leven. Met een aanstekelijk enthousiasme heeft ze als missie om ervoor te zorgen dat iedereen Semmie gaat kennen. Daarvoor klimt ze bij tijd en wijle ook zelf in de pen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.