Ask Semmie

Wat speelt er in de cryptowereld en heeft dat ook invloed op jouw beleggingen?

Door Thomas van der Lee op 13 juni 2022 - leestijd: 8 min
Wat speelt er in de cryptowereld en heeft dat ook invloed op jouw beleggingen?
Ask Semmie

Voor iedereen die belegt in cryptomunten zijn het roerige tijden: de koersen staan al langere tijd onder druk. Nu ook de onderliggende infrastructuur scheurtjes begint te vertonen is het de vraag hoe de toekomst van cryptomunten eruit gaat zien. We onderzoeken wat er is gebeurd en kijken meteen of de ontwikkelingen in de cryptowereld van invloed zijn op de traditionele beleggingen.


Een zure appel voor cryptofanaten

Het is een lastige tijd voor de financiële markten: de coronacrisis, de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de stijgende rentes hebben flinke impact. De financiële markten staan daardoor onder druk. Maar er is een markt die het nog zwaarder heeft: die van de cryptomunten.

Meer dan de helft van de marktwaarde van cryptovaluta is sinds november vorig jaar verdampt. Op het laagste punt (half juni) was één bitcoin bijvoorbeeld nog maar ongeveer $23.600 dollar waard, slechts 40% van zijn recordwaarde in november; de cryptomunt ethereum was met een vergelijkbaar percentage gekelderd.


Koersontwikkeling bitcoin 2017 - 2022:


Niet alleen de cryptomunten hebben het lastig, ook aan crypto gerelateerde bedrijven zitten in zwaar weer. Zo is ook de aandelenkoers van het grootste bedrijf in de crypto-industrie, Coinbase (een beurs waarop je cryptomunten kunt verhandelen) flink gedaald. Sinds de lancering is het aandeel 75% in waarde afgenomen.


Wat is er gebeurd?

De problemen begonnen met de crash van systeemcryptomunt TerraUSD. Dit leidde tot flink wat dalende koersen in de cryptomarkt.

Voor de gemiddelde belegger is dit abracadabra maar zij die investeren in crypto’s hebben de gevolgen al gemerkt. We gaan even de diepte in om het verhaal goed te kunnen duiden.

TerraUSD is een stablecoin. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn stablecoins cryptomunten die ontworpen zijn om stabiliteit binnen een cryptocurrency systeem te bieden. Ze zijn vaak gekoppeld aan (dat wil zeggen: ze hebben een vaste wisselkoers) een sterke munt, zoals de Amerikaanse dollar. De verhouding TerraUSD / dollar zou idealiter 1:1 zijn.

Waar het merendeel van de cryptomunten op en neer stuitert, zijn stablecoins stabiel. Ze zorgen dan ook voor rust en worden dankzij hun vaste koers gezien als het cement van de cryptohandel.

Om ervoor te zorgen dat de TerraUSD altijd gelijk is aan één dollar, bedachten de bedenkers nog een cryptomunt: de Luna. De Luna is een meer volatiele cryptomunt en is daardoor meer te vergelijken met de bitcoin. Deze TerraUSD en Luna werken zo samen dat de TerraUSD altijd gelijk is aan 1 dollar. Het uitgangspunt hierbij is dat je altijd 1 dollar aan Luna kunt inwisselen voor 1 TerraUSD.


Wat gebeurt er bij koersveranderingen?

Ontwikkelingen bij koersveranderingen TerraUSD<br>

Stel, de TerraUSD is iets 'teveel' waard; meer dan één dollar dus. Dan heb je de mogelijkheid om 1 dollar aan Luna in te wisselen voor 1 TerraUSD. Je zou dan winst maken op die transactie: voor Luna's ter waarde van 1 dollar koop je namelijk iets dat nét iets meer waard is dan een dollar.

Bij die transactie wordt er een nieuwe TerraUSD gemaakt en er verdwijnt een Luna. Het gevolg is dat de TerraUSD met iedere transactie in waarde daalt, omdat er steeds meer van dat soort munten in omloop komen (dat is het spel van vraag en aanbod).

Zolang 1 TerraUSD meer dan één dollar waard is, levert dit geld op. Handelaren blijven dan ook de transacties uitvoeren totdat de TerraUSD weer precies één dollar waard is. Dan heeft het namelijk geen zin meer om te handelen.

Ook andersom werkt dit mechanisme. Als de TerraUSD minder dan één dollar waard is wissel je ook je munten in. Voor 1 TerraUSD krijg je dan Luna’s ter waarde van 1 dollar. Er verdwijnt hierbij een TerraUSD, waardoor het aanbod afneemt en de waarde stijgt. Zo blijft de waarde van de TerraUSD continu in balans.


Stablecoins bleken toch niet zo stabiel te zijn

Omdat de TerraUSD dus een vaste waarde heeft is deze goed te gebruiken als tussenstop bij het wisselen van de ene naar de andere cryptomunt. Omdat cryptomunten vaak niet direct inwisselbaar zijn voor elkaar, is zo'n tussenstop nodig. Je verkoopt cryptomunt A en krijgt daar TerraUSD voor terug. Daarmee koop je vervolgens de cryptomunt B die je wil hebben.

Deze stablecoins zijn er om stabiliteit te bieden aan het cryptosysteem. Daarom zou de koers van één TerraUSD altijd $1 moeten zijn. Vorige week daalde de munt plotseling zo in waarde dat deze minder dan $0,70 waard werd. Deze daling leidde tot flink wat paniekverkopen en de angst spreidde zich als een olievlek uit over de cryptomarkt. De koersdaling was niet meer tegen te houden en inmiddels is één TerraUSD nog maar $0,13 waard.

Luna, de cryptomunt die gelinkt is aan de TerraUSD daalde nog verder en stortte uiteindelijk volledig in. Begin mei was de Luna nog zo’n €75 waard, inmiddels is daar niets meer van over. Eén Luna is op het moment van schrijven nog maar €0.0002991 waard.


Koersontwikkeling Luna sinds begin 2022:


Is er reden voor paniek?

Nu een belangrijke stablecoin niet meer te gebruiken is, piept en kraakt de cryptomarkt. Allereerst heeft TerraUSD niet alleen Luna in zijn val meegenomen, een hele rits aan andere (kleine) cryptomunten zijn ook bijna waardeloos geworden. Ook de bitcoin werd bijna meegenomen in de val. Dat heeft wel andere redenen. De initiatiefnemers achter TerraUSD wilden er juist voor zorgen dat de munt niet ineen kon storten en hielden daarom bitcoin als onderpand aan. Deze cryptomunt konden ze dan verkopen voor het geval dat het nodig was om koersdalingen tegen te gaan.

Dat gebeurde ook bij de daling die plaatsvond. Een deel van de $3,5 miljard aan Bitcoins die als reserve werd gebruikt werd verkocht. De waarde van de bitcoin daalde snel naar een waarde van onder de $30.000 dollar. Dat is meer dan 50% van de top uit november 2021 ($68.000).

Ondanks de flinke dalingen van de TerraUSD, de Luna en de bitcoin ligt het echte grote risico bij een andere stablecoin: de tether. Er staat zo'n $80 miljard uit van de tether en deze stablecoin is daarmee 4 keer zo groot als de TerraUSD ooit was. Door zijn bekendheid en stabiliteit wordt deze stablecoin in alle hoeken van de cryptomarkt gebruikt. In navolging van de daling van de TerraUSD daalde ook de tether van zijn stabiele waarde van $1 naar $0,95. Het lukte de initiatiefnemers achter tether om de daling te stutten door razendsnel de eigen munt op te kopen. In korte tijd werd er zo'n $2 miljard aan tethers ingewisseld voor dollars, een enorm bedrag.

Was ook de koers van de tether ingestort dan zou dat flinke gevolgen hebben. Als de tether niet meer geaccepteerd wordt als ruilmiddel komen sommige cryptomarkten ineens tot stilstand. Maar ook financiële markten delen dan mee in de malaise. Tether bezit voor tientallen miljarden aan staats- en bedrijfsschuld en moet dat razendsnel verkopen als veel mensen hun geld terugvragen. Dat kan tot enorme koersdalingen leiden waarbij de gevolgen niet meer te overzien zijn.


Tweede schokgolf door cryptoland: cryptobank Celsius bevriest alle tegoeden

De lastige situatie rondom TerraUSD en Luna deed cryptobeleggers al pijn, maar het werd erger. Toen bekend werd dat het bedrijf dat wereldwijd de meeste bitcoins in bezit heeft (Celsius), liquiditeitsproblemen had, ging er een nieuwe schok door cryptoland. Celsius, een Amerikaanse cryptobank besloot om alle tegoeden te bevriezen om zogenaamd 'de liquiditeit te stabiliseren'. Hierdoor konden crypto-eigenaren echter niet meer bij hun munten en ontstond er wederom paniek in de cryptomarkt. De vraag is of ze ooit nog bij hun tegoeden komen.

Nadat het nieuws werd aangekondigd daalde de bitcoin zo'n 13% tot onder de $24.000, ook de op een na grootste cryptomunt, ethereum werd hard geraakt. Deze daalde met zo'n 17%. Waar alle cryptomunten bij elkaar in november 2021 nog zo'n $3.000 miljard waard waren, zijn deze nu minder dan $1.000 miljard waard.


Heeft de (instabiele) cryptomarkt ook invloed op jouw beleggingen bij Semmie?

Deze vraag heeft twee antwoorden: direct hebben deze ontwikkelingen geen invloed, omdat Semmie niet in cryptomunten belegt. Maar indirect kan het wel invloed hebben. Dat leggen we graag uit.

De prijs van een belegging (of het nu een cryptomunt of een aandeel) is, wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag hoger is dan het aanbod, stijgt de prijs. Is het aanbod hoger dan de vraag, dan daalt de prijs.

De afgelopen jaren is vooral de vraag naar cryptomunten enorm gestegen. Veelal (nieuwe) beleggers werden de beleggingswereld ingezogen vanwege de torenhoge rendementen die door een select aantal werden behaald. Ook bij Luna was dit het geval. Veel beleggers stopten daar hun spaargeld in en sommigen zijn met de daling alles kwijtgeraakt.

Het is belangrijk om de ontwikkelingen van de stablecoins en de cryptobanken in de gaten te houden. De huidige cryptomarkt is daar namelijk momenteel grotendeel afhankelijk van. Als meer stablecoins omvallen, en banken liquiditeitsproblemen krijgen, dan kan dat negatieve sentiment overspringen op de financiële markten en dus kunnen ook de beleggingen waar Semmie in belegt mee dalen.

Wat niet meehelpt is dat het huidige vertrouwen, marktbreed, laag is. Het vertrouwen in de cryptowereld is laag, het vertrouwen in de financiële markten ook. Het gebrek aan vertrouwen in de markten zorgt ervoor dat er heftig wordt gereageerd op nieuws en koersen snel stijgen en dalen. Dat zul je misschien zelf ook al hebben gemerkt als je naar de ontwikkeling van je rendement kijkt. Het is hierbij wel van belang om zelf het vertrouwen te houden en de focus te houden op de toekomst. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn. Houd je het vertrouwen en raak je niet in paniek, dan hebben de korte termijn ontwikkelingen en uitdagingen weinig invloed op jouw gedrag en je beleggingen bij Semmie.


En wat vindt Semmie eigenlijk van crypto’s?

We schrijven bij Semmie niet vaak over crypto’s. Bij Semmie vinden we cryptomunten interessant, maar we vinden de achterliggende technologie nog veel interessanter. Desalniettemin vinden we dat cryptovaluta niet geschikt zijn als lange termijn belegging. Daarom laten we ze nu ook links liggen.

De koersen zijn veel te beweeglijk om er serieus naar te kijken en daarnaast vinden we dat de markt nog niet volwassen genoeg is. Dat tonen de recente debacles wel aan.

We geloven dan ook niet dat digitale munten momenteel een serieuze bijdrage kunnen leveren aan de zorgvuldig gebalanceerde beleggingsportefeuille die we voor onze klanten opstellen. Maar we houden wel de ontwikkelingen in de gaten, want blind voor marktontwikkelingen zijn we natuurlijk niet.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het