Trending

De tien grootste beursgangen ooit

Door Thomas van der Lee op 27 oktober 2020 - leestijd: 5 min
De tien grootste beursgangen ooit
Trending

Jaarlijks vinden honderden nieuwe bedrijven hun weg naar de beurs. Van het overgrote deel van die bedrijven heb je hoogstwaarschijnlijk nooit gehoord, maar soms zitten er ook grote namen tussen.

De beursgang, waar vaak jaren werk aan vooraf gaat, heeft als doel om een flink bedrag op te halen. Een bedrag dat vaak gebruikt wordt om verder te kunnen groeien en nieuwe investeringen te doen. We hebben de tien grootste beursgangen ooit voor je op een rij gezet.


1. Saudi Aramco: $25.6 miljard

Saudi Aramco is een Saoedisch staatsoliebedrijf en kan zich (momenteel nog) recordhouder noemen. Want met het ophalen van $25,6 miljard kunnen we de beursgang van Saudi Aramco, eind 2019, de grootste ooit noemen.

Maar is deze beursgang een succes? Niet echt. In eerste instantie werd verwacht dat er bijna $100 miljard opgehaald zou worden. Maar door een gebrek aan belangstelling bij buitenlandse investeerders bleek dit niet haalbaar. Maar met het ophalen van ruim $29 miljard is deze beursgang nog steeds de grootste ooit.


2. Alibaba.com: $21,8 miljard

Alibaba.com, een online e-commercebedrijf gevestigd in China, ging op 18 september 2014 naar de beurs en haalde daarmee aanvankelijk maar liefst $21,8 miljard op. Vier dagen later werd besloten om nog meer aandelen te verkopen, waardoor de totale waarde van de beursgang uitkwam op $25 miljard! Hoewel technologiebedrijven traditioneel genoteerd staan op de NASDAQ, koos Alibaba voor de New York Stock Exchange (NYSE).


3. Agricultural Bank of China: $22,1 miljard

De Agricultural Bank of China (Agrarische Bank van China) is één van de 4 grote banken van China. Op 7 juli 2010 ging het bedrijf naar de beurs en haalde daarmee $19,2 miljard op. Net als bij Alibaba.com, werd ook hier kort na de beursgang besloten om meer aandelen te verkopen. Daarmee kwam de totale opbrengst uit op $22,1 miljard.


4. SoftBank Corp: $21,3 miljard

SoftBank Corp is de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus Softbank. Dit Japanse bedrijf is terug te vinden op plek 3 van de 10 grootste beursgangen ooit. Met de beursgang haalde SoftBank Corp eind 2018 ongeveer $21,3 miljard op. Een succes zou je verwachten. Maar de beursgang resulteerde in een mislukkingen. Op de eerste handelsdag verloor het aandeel namelijk ruim 14% van zijn waarde.


5. ICBC: $21,9 miljard

ICBC, ofwel de Industrial and Commercial Bank of China, ging op 20 oktober 2006 naar de beurs en haalde in totaal bijna $19,1 miljard op. Op 19 januari 2007 maakte ICBC gebruik van een mogelijkheid om extra aandelen uit te geven waarmee het bedrijf de waarde van zijn beursgang kon verhogen naar $21,9 miljard. Ook ICBC is één van de 4 grote banken van China.


6. AIA: $20,5 miljard

AIA is een in Hongkong gevestigde investerings- en verzekeringsmaatschappij. Deze grootmacht werd op 21 oktober 2010 aan het publiek aangeboden. Bij de beursgang haalde het bedrijf meer dan $20,5 miljard op en werd de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde Aziatische levensverzekeringsgroep.


7. General Motors: $20,1 miljard

Het eerste niet-Aziatische bedrijf is terug te vinden op plek 7. General Motors’ beursgang vond plaats op 16 november 2010, nadat het een jaar eerder uit een faillissementsaanvraag was gekomen. Deze, in de Verenigde Staten gevestigde autofabrikant, haalde $20,1 miljard op bij zijn beursgang. Het is daarmee de grootste beursgang van een Amerikaans bedrijf ooit.

General Motors is eigenaar van Chevrolet, Buick, GMC en Cadillac.


8. NTT Docomo: $18,4 miljard

We gaan weer terug naar Azië. NTT Docomo, een in Tokio gevestigde telecommunicatiegigant, ging op 22 oktober 1998 naar de beurs en haalde daarmee iets minder dan $18,4 miljard op. Met dit bedrag is NTT Docomo de nummer 8 op onze lijst van grootste beursgangen ooit. Docomo is trouwens een acroniem van “do communications over the mobile network”.


9. Visa: $17,9 miljard

Op nummer 9 vinden we de Amerikaanse creditcardgigant Visa terug. Visa werkt voor duizenden banken wereldwijd. Ze zorgen voor een dekkend netwerk voor Visa-kaarthouders. Visa’s taak is dat er zo veel mogelijk winkeliers zijn die de Visa-card accepteren. Visa biedt dus niet zelf creditcards aan, maar verzorgt enkel de infrastructuur eromheen. Op 18 maart 2008 ging het bedrijf naar de beurs waarbij er $17,9 miljard opgehaald werd.


10. Enel: $17,4 miljard

De grootste Europese beursgang vond plaats in Italië. Het bedrijf in kwestie: Enel. Enel is een belangrijke producent van elektriciteit en distributeur van stroom en aardgas. Enel is aanwezig in 34 landen, heeft bijna 70.000 mensen in dienst en heeft 72 miljoen eindgebruikers over de hele wereld.

Enel's beursgang vond plaats op 1 november 1999 waarbij het bijna $17,4 miljard ophaalde.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het